Predná hoľa - najvýchodnejší vrch Nízkych Tatier

Najvyšší vrch Národného parku Slovenský raj, ale aj najvýchodnejší vrch Nízkych Tatier. Stojí za návštevu?

Cieľom dnešnej túry bude Predná hoľa, ktorú turisti často absolvujú spolu s výstupom na Kráľovu hoľu. Poďme sa teda pozrieť na to, čo zažijeme na trase a či sa oplatí absolvovať tento najvýchodnejší turistický cíp Nízkych Tatier.

Začiatok s nádychom histórie

Turú začíname pri kostole v centre obci Vernár, ktorá sa nachádza asi 18 km od Popradu a 14 km od Telgártu. Obec Vernár bola počas SNP významnou operačnou líniou, odohrávali sa tu tvrdé boje, v širokom okolí obce sú mnohé pomníky pripomínajúce túto históriu.

Priamo v obci sú partizánske bunkre a zákopy, tie sú zaujímavou spomienkou na obdobie 2. svetovej vojny. Pred kostolom je osadený turistický smerovník, na ktorom je čas výstupu 2:45, avšak mne to „na pohodičku“ aj s prestávkami trvalo okolo 2 hodín. Auto môžeme zaparkovať pred obecným úradom, kde je aj autobusová zastávka a potraviny.

TATRA

Červená označená trasa, po ktorej vyrazíme, je dobre schodná, s orientáciou by nemal byť problém. Náučný chodník patrí medzi najkrajšie značené chodníky vedúce na Kráľovu hoľu, mnoho turistov absolvujúcich hrebeňovku Nízkych Tatier začína práve na tomto miesto. V obci Vernár prejdeme hornou uličkou popri kostole až k lyžiarskemu stredisku Tri studničky. Prechádzame cez rampu okolo retro TATRY a neveľa metrov kráčame dolinkou po asfaltke, pokiaľ nezbadáme smerovník trás. Tu prejdeme lávkou ponad potok Mlynica.

Pohľad na Tri studničkyPredná hoľa

Po lyžiarskej zjazdovke

Okrem medveďa som tu videl naozaj všetko, čo informačné tabule ukazujú.

Vstupujeme do lesa, stúpame hore pretínajúc lyžiarsku zjazdovku až na jej samotný koniec. V tomto úseku sa zapotíme určite najviac, výškové metre každým krokom pribúdajú. Kto by si chcel trasu o niečo skrátiť, môže svoj výstup smerovať od hotela priamo popod vleky. Párkrát som to využil - je to najrýchlejšia, ale aj najnáročnejšia trasa, treba sa poriadne zaprieť do nôh, aby stehná vládali.

Menej zdatní turisti by to mohli prepáliť, je to asi 1 km a 180 výškových. Výhľady z vrcholu lyžiarskeho svahu na dolinu potešia - zelená krása okolitej prírody vyráža dych, avšak to pravé orechové príde neskôr.

Posed v stromePredná hoľa

Pokračujeme smerom hore - míňame lúku, kde sa niekedy pásol dobytok. Posledných pár rokov už tento trend pasenia dobytka v tejto časti vymizol. Informačné tabule sprevádzajú celý náš výstup, nechýbajú ani tu. Na mohutných stromoch si lesníci urobili skvelé oddychové zóny, na ktorých sa už podpísal zub času a ich útroby dnes poslúžia lesným obyvateľom.

Neskôr sa strmý terén mení, aby sa opäť vyrovnal na mierny, kde už človek môže pozorovať vrcholky Slovenského raja. Menej záživná, ale pohodová časť lesom a lúkou bude o chvíľu naberať na atmosfére. Posledný kilometer je najkrajší. Míňame veľkú lúku, kde sa nachádza už vyschnutá studnička a tu na križovatke ideme doľava.

Smrekové lesy, kosodrevina a všade samé čučoriedky

Cesta je pekne zjazdná, nečakajte krkolomné prechody. Prichádzame na rázcestie Morná - je tu príjemne teplo a mňa svojou prítomnosťou poteší vretenička. :P Rázcestím sa červenou značená trasa, po ktorej ideme, rozdvojuje na trasu priamo hore na Prednú hoľu a doprava traverzom, ktorý nás môže doviesť na Smrečiny (taktiež červená značka).

Informačné tabule ukazujú rozmanitosť fauny a flóry, sám som tu asi okrem medveďa videl naozaj všetko, čo informačné tabule ukazujú. V jej neďalekej blízkosti vyviera prírodná studnička, odkiaľ si pravidelne dopĺňam vodu.

rázcestie MornáStudnička pri Mornej

Od Mornej stále stúpame priamo hore, kde sú už husté porasty čučoriedok. V čase dozrievania týchto plodov sa úmerne predlžuje čas túry s chuťou na vitamíny. Už samotný záver túry prináša prechod hustým lesom a kosodrevinou na vrchol dnešnej túry Predná hoľa, ktorý nie je typickým vrcholom, ale miestom, kde zo zeme vyvierajú zaujímavé skalné platne.

Neveľké bralo je najvyšším dostupným miestom nášho výstupu, odkiaľ sa týči informačná tabuľa s výškou 1 545 m. n. m. Dominanty národných parkov máme všade, kde sa len pozrieme.


Komu ten vrchol teda patrí?

Vrchol Predná hoľa sa nachádza v pohorí Nízke Tatry a na hranici dvoch národných parkov - NP Nízke Tatry a NP Slovenský raj. Údaje o najvyššom vrchole sa tým pádom niekedy mýlia. Najvyšší vrch Slovenského raja je Ondrejisko - Borovniak, ale najvyšší vrch Národného parku Slovenský raj je práve nízkotatranská Predná hoľa (1 545 m n. m.), keďže hranice NP Slovenský raj siahajú až do pohoria Nízkych Tatier. Predná hoľa je zároveň najvýchodnejším vrchom pohoria Nízke Tatry.

Kráľova Hoľa

Cez čučoriedky k ďalšej kráse

Ak som spomínal, že trasa na Prednú hoľu sa využíva ako prechod na Kráľovú hoľu, tak po vychodenej cestičke v kosodrevine sa ďalej asi pár 100 metrov posúvate hrebeňom až na vyhliadku. Tu môžete pre zmenu sledovať tie najefektnejšie výhľady na Tatry. Pod nami je planina Smrečiny, kadiaľ pôjde v lete HORAL maratón.


Lúka je na jar reklamou na rozprávku. Šafranový koberec, pasúca sa vysoká zver a na okraji lúky zámoček. O tomto mieste sa popísal nie jeden článok na MTBIKER.sk.

Cestička kosodrevinou s kalamitným drevom by vás ďalej doviedla na spomínané Smrečiny a následne famóznou trasou na Kráľovu hoľu. Táto trasa je považovaná za najkrajšiu možnú trasu vedúcu na Kráľovku.

Slovenský rajPredná hoľa

Tu sa nikto nestratí

Ak sa vrchol túry zastaví na Prednej holi, rovnakou cestou sa vrátime naspäť. Pri zostupe si ešte viac užijeme krásne výhľady na Slovenský raj a v diaľke Podtatranskú kotlinu - línia je jednoznačná, nemáte sa kde stratiť, cestu dobre poznáte z výstupu hore.

Po úspešnom zdolaní a zostúpení dole svoj hlad a smäd môžete uhasiť na Troch studničkách. Raz sme si tu dali výbornú pizzu, ktorá padla úplne vhod. Bola by škoda nenavštíviť partizánske bunkre, ku ktorým sa dostanete po ceste k Obecnému úradu a ďalej zaň. Vedie tu krátka cestička do kopčeka. Bunkre boli v nedávnej dobe zrekonštruované a pridané pekné oddychové zóny s výhľadom na celú obec a skalný masív.

Vernárske skalné braláPredná Hoľa

Verím, že kto raz príde a zdolá Prednú hoľu z Vernára, vráti sa tu opäť a užije si naplno aj celú majestátnu túru s Kráľovou hoľou.

Zhrnutie

  • Názov: Predná hoľa
  • Lokalita: Nízke Tatry, NP Slovenský raj
  • Značenie: červená
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 4 hodiny
  • Parametre: 14 km/800m
  • Možnosť parkovania: v obci Vernár
  • Mapka/Gpx: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
infinitipp 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Kráľova hoľa - divoká trasa cez Martalúzku
Menej ľudí, viac výhľadov a zážitkov - turistická trasa na Kráľovu hoľu z Pustého Poľa patrí medzi tie divokejšie, ktoré môžeme zažiť.
Objavujeme krásy Slovenského krasu – Plešivská planina
Chceš spoznať krasové útvary, odlišnú flóru, krásne lúky, výrazné planiny, ktoré sú posiate závrtmi? Poď objavovať krásu Slovenského krasu.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť
Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
keyboard_arrow_up