Poznáš všetky národné parky Slovenska?

Poď sa pozrieť na slovenské národné parky a nájdi si pre seba ten najlepší a najobľúbenejší alebo naopak, poď objavovať krásu a jedinečnosť každého z nich.

Dňa 24. mája si pripomíname európsky deň národných parkov, ktorého cieľom je zvyšovať povedomie o chránených a vzácnych územiach. My si dnes priblížime našich deväť národných parkov a stručne si zhrnieme výnimočnosť každého z nich, navyše ti dáme aj tipy, kam sa v jednotlivých národných parkoch vybrať na túru.

A aby to všetko bolo v súlade so zákonom, prikladáme pri každom národnom parku aj jeho návštevný poriadok, kde nájdeš informácie o oficiálnych chodníkoch, o tom, kde môžeš alebo nemôžeš spať a podobne. Čo platí v jednom národnom parku, nemusí platiť v inom, takže ak si nie si istý/istá, vždy si to radšej over v návštevnom poriadku daného národného parku. Prehľadne spracované pravidlá v jednotlivých národných parkoch nájdeš aj v tomto článku.


Tatranský národný park

Pohorie, na území ktorého bol vyhlásený náš najstarší národný park, sa zvykne označovať ako najmenšie veľhory sveta. Síce výškami a rozlohou nemôže konkurovať pohoriam ako napr. Alpy, avšak každému návštevníkovi má rozhodne čo ponúknuť – od rekreačného turistu až po náročných vysokohorských turistov, horolezcov a skialpinistov.

Západné Tatry, Tatranský národný park, národný park, Tatry
V porovnaní s niektorými zahraničnými pohoriami sú Tatry „nedostupné” v zmysle lanoviek a prostriedkov, ktoré ťa môžu dopraviť vyššie. V Tatrách sa musíš poväčšine spoľahnúť len na vlastné nohy, pretože nie sú popretkávané lanovkami, čo dodáva tomuto NP na jedinečnosti v porovnaní so zahraničnými pohoriami.

Tatranský národný park, národný park, Tatry, Veľké Biele pleso
Práve aj z tohto dôvodu sa Tatranský národný park môže pýšiť výnimočnosťou zásobovania prostredníctvom horských nosičov. Vzhľadom na terén a polohu horských chát (napr. Zbojnícka, Téryho) jedinou možnosťou je zásobovať vrtuľníkom alebo nosičmi, no a v Tatrách je prioritou práve druhá možnosť. Zahliadnuť „chodiacu horu” láka množstvo turistov aj zo zahraničia, kde takýto spôsob zásobovania postupne vymizol.

Tatranský národný park, národný park, Tatry
Do Tatier odporúčam vyraziť mimo sezóny (napr. apríl, máj, október, november), kedy sa môže stať, že celú dolinu budeš mať pre seba. To sa počas hlavnej letnej a zimnej sezóny nestáva a výlet sa ti môže práveže znechutiť preplnenými lokalitami, ktoré vedia „praskať vo švíkoch” (Hrebienok, Štrbské pleso, chodník na Rysy,…).

Vysoké Tatry, národný park, Tatranský národný park
Kam sa v Tatranskom národnom parku vybrať? Kdekoľvek! Či už to budú tatranské horské chaty so svojou nezameniteľnou atmosférou, farebné a priezračné plesá, ktorých je v Tatrách viac ako 150, alebo sa tvojím cieľom stane jeden zo štítov. Kamkoľvek sa v Tatrách vyberieš, urobíš dobre, nielen pre zrelaxovanie a oddych, ale aj pre svoje zdravie, tatranský vzduch preukázateľne lieči už len tým, že si v ňom a dýchaš ho.

Návštevný poriadok TANAP-u


Národný park Nízke Tatry

Úplne odlišný charakter ponúka národný park Nízke Tatry. Mohutné a hôľne, v lete nekonečne zelené a v zime nekonečne biele masívy vrcholov sú hotovou pastvou pre oči. V Nízkych Tatrách sa nachádza viacero známych a veľmi obľúbených útulní, ktoré sa môžu stať tvojím cieľom alebo naopak, budú len medzizastávkou a nocľahom pri viacdňovom prechode tohto národného parku.

národný park, Nízke Tatry, Lajštroch, Rovienky
Azda niet Slováka, ktorý by nepoznal náš národný a mohutný symbol – Kráľovu hoľu, jeden z najvyšších vrcholov Nízkych Tatier. Ako stvorený pre pešiu turistiku, cyklistiku a aj pre začínajúcich skialpinistov. Poskytuje nádherný panoramatický výhľad na všetky strany.

národný park, Nízke Tatry
Medzi menej navštevované vrcholy patrí napr. Latiborská hoľa, ktorú nájdeš na západe v Ďumbierskej časti Nízkych Tatier. Určite za zmienku stojí aj samotný Ďumbier – najvyšší vrchol Nízkych Tatier, pod ktorým sa nachádza vychýrená horská chata gen. M. R. Štefánika, ľudovo nazývaná „Štefánička“.

Návštevný poriadok NAPANT-u


národný park, Nízke Tatry, útulňa Andrejcová

Národný park Malá Fatra

Tak ako tatranská dvojica, dopĺňajú sa aj fatranské dvojičky – Malá a Veľká Fatra – národné parky ležiace neďaleko seba, avšak reliéfom výrazne odlišné. Malá Fatra sa rozprestiera na oboch stranách Váhu, avšak národným parkom je len krivánska časť Malej Fatry, severne od Váhu.

národný park, Malá Fatra, Malý Kriváň
Malá Fatra je častým cieľom turistov. Niet sa čo diviť, za mňa je Malá Fatra jedno z najkrajších pohorí na Slovensku a ponúka jedny z najkrajších výhľadov. Malú Fatru môžeš prejsť aj vo forme hrebeňovky, počas ktorej sa ti odkryjú takmer všetky najkrajšie výhľady.

národný park, Malá Fatra, hrebeň, Veľký Rozsutec
Ak si ale chceš vyraziť len na jeden deň, môžeš navštíviť skalnatú dvojicu Veľký a Malý Rozsutec alebo naopak reliéfom úplne odlišný Stoh, či najvyšší vrchol pohoria – Veľký Kriváň. Z ktorého z nich je najkrajší výhľad, by sme sa mohli hádať donekonečna.

Návštevný poriadok NP Malá Fatra


národný park, Malá Fatra, Osnica

Národný park Veľká Fatra

Tak ako Nízke Tatry sú svojím vzhľadom protipólom k Vysokým, tak je aj Veľká Fatra protipólom k Malej Fatre. Vo Veľkej Fatre nájdeš mohutné a rozľahlé vrcholy, ktoré sú krásne zaoblené do „predpisových“ pahorkov ako z učebnice (najmä hlavný hrebeň). Dokonca jeden z nich dostal podľa toho aj pomenovanie – Ploská. Áno, je naozaj Ploská, ale nie zo všetkých strán, od horskej chaty pod Borišovom vie poriadne potrápiť, najmä v zime, keď sa zmení na ľadovú horu.

národný park, Veľká Fatra, Ostredok, hrebeň
Neprehliadnuteľná už z diaľky je aj Krížna, na ktorej sa nachádza veľký vysielač. Jej svahy patria k najlavinóznejším územiam na Slovensku. Veď aj najsmrteľnejšia lavína spadla práve zo svahov Krížnej presne pred 100 rokmi, vo februári 1924, a zasypala časť osady Rybô, pričom zomrelo 18 ľudí, z nich, bohužiaľ, väčšina detí.

národný park, Veľká Fatra, Krížna
Známy je aj horský hotel Kráľova studňa či Smrekovica, ktoré ponúkajú štandardné podmienky ubytovania na neštandardných miestach. Dobrodružnejší nocľažníci, ktorí nie sú nároční na poskytované služby, sa určite potešia útulni Limba či viacerým salašom, ktoré slúžia ako útulne.

Návštevný poriadok NP Veľká Fatra


národný park, Veľká Fatra, Ostrá, Tlstá

Národný park Pieniny

Podobným názvom často zamieňaná vie byť aj ďalšia dvojička národných parkov – Pieninský NP a NP Poloniny. Kto ich však navštívil, určite si ich už nikdy nepomýli. Výrazné a ostré bradlá, pomedzi ktoré si razí cestu krásny Dunajec, sú viditeľné už z diaľky.

národný park, Pieniny, Lesnícke sedlo, Šľachovky, Wysoki Wierch
Najznámejšou skupinkou bradiel v Pieninách sú nezameniteľné Tri Koruny, popod ktoré sa môžeš dokonca aj plaviť (na plti alebo rafte), ak sa rozhodneš stráviť čas v tomto národnom parku trošku netradične – nie na súši, ale na vode.

národný park, Pieniny, Lesnícke sedlo, Šľachovky, Wysoki Wierch
Tri Koruny sa však nachádzajú už na poľskej strane, podobne ako ďalšia pekná vyhliadka – Sokolica. Zo slovenskej strany stojí za zmienku vrchol Šľachovky (Wysoki Wierch), na ktorý sa dostaneš z Lesníckeho sedla krátkou nenáročnou prechádzkou, avšak výhľad je nad očakávania.

Návštevný poriadok NP Pieniny


Národný park Poloniny

Ďalekosiahle hlboké lesy, sem-tam prerušené horskými lúkami – poloninami – podľa ktorých dostal aj celý národný park Poloniny pomenovanie, výrazne kontrastujú s bradlovým územím Pieninského národného parku.

národný park, Poloniny
Keďže ide o jeden z najodľahlejších kútov v rámci Slovenska, ak sa sem vyberieš, odporúčam ti prejsť rovno celý hrebeň, ktorý zaberie 2 – 3 dni. Ak však máš k dispozícii iba jeden deň, tak určite navštív Ďurkovec alebo Riabu skalu, z ktorých sa ti naskytne krásny výhľad – v prípade Ďurkovca práve na spomínané horské lúky poloniny, v prípade Riabej skaly na nekončiace lesy. Milovníci histórie, najmä tej z 20. storočia, si prídu na svoje v okolí Ruského sedla.

Návštevný poriadok NP Poloniny


národný park, Poloniny, Riaba skala

Národný park Slovenský kras

Posledné tri národné parky spája jedna spoločná črta – krasový reliéf, ktorý je buď na celom území, alebo len na niektorých častiach. Najdokonalejšie je krasový reliéf (jaskyne, priepasti, závrty...) vyvinutý v NP Slovenský kras, ktorý to má aj v samotnom názve.

národný park, Slovenský kras, Zádielska planina, Zádielska tiesňava
Na výber máš niekoľko planín – najznámejšia je určite Zádielska planina so Zádielskou tiesňavou, ale nemenej krásna je aj napr. Plešivecká planina. Alebo sa môžeš vydať do podzemia a pozrieť si jaskyňu Domica, Gombaseckú či Jasovskú jaskyňu.

národný park, Slovenský kras, Zádielska planina, Zádielska tiesňava
Turistika planinami Slovenského krasu má úžasnú atmosféru hlavne na jar, kedy sa všetko prebúdza k životu, na tomto území o čosi skôr v porovnaní s ostatnými národnými parkami, takže neváhaj a príď sa pozrieť aj do tohto nevšedného národného parku.

Návštevný poriadok NP Slovenský kras


Národný park Slovenský raj

V národnom parku Slovenský raj síce tiež nájdeme planiny – napr. planina Glac alebo Geravy, avšak tunajším cieľom sú neuveriteľne krásne a divoké tiesňavy a rokliny, ktoré sa tu vyvinuli a oddeľujú od seba spomínané planiny.

národný park, Slovenský raj, Pieckynárodný park, Slovenský raj, Veľký Sokol

Do roklín môžeš nazrieť pri prechode napr. Suchou Belou, roklinou Piecky či Veľký Sokol. Na opačnú stranu sú orientované rokliny Kyseľa (tu sa nachádza aj jediná ferrata v Slovenskom raji) a Sokolia dolina. Z Prielomu Hornádu môžeš Kláštornou roklinou vystúpiť na Kláštorisko, na ktorom sa nachádzajú ruiny kartuziánskeho kláštora.

národný park, Slovenský raj, Ferrata Kyseľ, Kyseľ
Jediná z juhu prístupná je Zejmarská roklina, ktorá ťa privedie na Geravy, kde sa nachádza chata s vynikajúcim jedlom. Prednedávnom tu spustili aj obnovenú unikátnu jednosedačkovú lanovku, ktorá ťa sem privezie z malebnej obce Dedinky, ktorá sa nachádza pri Palcmanskej Maši.

národný park, Slovenský raj, Kyseľ
Slovenským rajom sa dá naplánovať aj pekný viacdňový okruh s kempovaním napríklad aj v spomínanej obci Dedinky, kde si v lete môžeš užiť osvieženie vo vodách Palcmanskej Maši. Myslím si, že slovko „raj“, je pri tomto národnom parku použité úplne správne, pretože rokliny sprístupnené takýmto spôsobom sú v celosvetovom meradle naozaj jedinečné a unikátne a pri ich prechode sa človek naozaj cíti ako v inom svete.

Návštevný poriadok NP Slovenský raj


Národný park Muránska planina

Presúvame sa do stredu Slovenska do posledného národného parku. Muránska planina je často podceňovaným a pomerne málo navštevovaným národným parkom. Avšak posledné roky zažíva solídny rozvoj cestovného ruchu. Ľudia sem chodia navštevovať maličké stvorenia – syslíky na miestnom sysľovisku, ktoré je situované priamo pod zrúcaninou Muránskeho hradu, na ktorý vedie nenáročná turistika z obce Muráň. Obzvlášť na jeseň sú tu dychberúce výhľady na okolité farebné lesy.

národný park, Muránska planina, Muráň, obec Muráň, Muránsky hrad
Za zmienku tiež určite stojí aj Hrdzavá dolina či vyhliadka Poludnica. Muránska planina je výnimočná svojou ústretovosťou k turistom, nakoľko podľa platného návštevného poriadku (kvitujem, ako ho majú pekne a prehľadne spracovaný) je možné prespať kdekoľvek v rámci územia NP do 100 m od turistického chodníka. Obrovským lákadlom sú pre mňa aj tradičné muránske buchty, ktoré získali regionálnu značku produktu Gemer-Malohont.

Návštevný poriadok NP Muránska planina


národný park, Muránska planina, Muráň, obec Muráň
Význam národných parkov je nespochybniteľný. Práve spoznávanie takýchto území a vzdelávanie sa v tejto oblasti pomôže zachovávať tieto územia, pretože keď uvidíme a objavíme tú krásu, ktoré národné parky ukrývajú, o to viac sa budeme snažiť tieto vzácne a jedinečné lokality ochraňovať a zachovávať nielen pre nás, ale aj pre budúce generácie.
Zdroj fotografií: Andrej Šuty, zdroj mapy: kststudienka.webnode.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
nely 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Veľký Inovec: Objavovanie čarovného Regiónu Gron
Turistika pre všetky vekové kategórie v srdci listnatých lesov a dychberúcich lúk čaká na teba pri výstupe na Veľký Inovec.
Skalisko - skala schovaná uprostred Volovských vrchov
Čo tak navštíviť menej známe pohorie, kde sa môže stať, že za celý deň nestretneš nikoho a napriek tomu si užiješ krásne kruhové výhľady? Ide sa na Skalisko.
Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji
Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
Výber z produktov
Poľana Skladom 3 ks

Poľana

7,95  MOC 7,99 

Najkrajšie lyžiarske trasy - kniha Skladom 1 ks

Výpredaj -25% Najkrajšie lyžiarske trasy - kniha

10,49  -25% MOC 13,99 

Okolie Banskej Bystrice - Donovaly Skladom 3 ks

Výpredaj -35% Okolie Banskej Bystrice - Donovaly

5,19  -35% MOC 7,99 

Nízke Tatry - Chopok - Čertovica Skladom 2 ks

Výpredaj -23% Nízke Tatry - Chopok - Čertovica

6,89  -23% MOC 8,99 

Prejsť do shopu (Outdoor / Turistika a kemping / Doplnky na turistiku a kemping / Knihy, mapy a hry)
keyboard_arrow_up