Tip na výlet: Čertovy a Lačnovské skály - pestrá paleta tvarov

Prírodné krásy za hranicami Slovenska ponúkajú rôzne unikáty. Poďme sa spolu pozrieť do Čiech na zaujímavé skalné masívy.

Pár kilometrov od hraníc, neďaleko mesta Lidečko, sa nachádzajú pieskovcové skalné útvary, ktoré vystupujú do výšky aj 25 m a ponúkajú pestrú paletu rôznych tvarov. Návštevou skál sa zaručene neunavíš, práveže si užiješ pohodovú nenáročnú turistiku v peknej prírode.

Čertovy skály – ľahšie sa to už nedá

Ľahšie dostupné miesto nepoznám. Po 100 metroch od parkoviska sa predo mnou ukazuje akoby rozpraskaná pieskovcová doska. Po zhliadnutí fotiek na informačnej tabuli zhodnocujem, že skaly značne zarastajú vegetáciou a časom ju môžu úplne pohltiť.

Čertovy skály
Ako pristupujem bližšie, všimnem si početné skoby. Raj pre skalolezcov s viac ako 100 cestami. Skalná doska sa dá prejsť celá dookola, kde vrcholové veže poskytnú výhľady na mesto a krásne zelené lesy. Fotky mám spravené, tak sa môžem vydať po modrej značke na ďalší cieľ mojej cesty. Trasa je nenáročná a vedie zmiešaným lesom, kde miestami prevládajú ihličnany.

Skalné vežeČertovy a Lačnovské skály

Značenie je pomerne dobré, no nakoľko tu je veľa malých cestičiek, odporúčam sa sem-tam pozrieť do máp. Sú tu všetky odtiene zelenej, samý mach a paprade. Sychravé počasie dotvára atmosféru, kde som orosená, ako dobre chladené pivo.

Náučný chodník ma privádza k odbočke s pokračovaním žltým značením k Horním alebo Dolním Lačnovským skalám. Prvé som si vybrala Dolné, ale na moje sklamanie som sa pozerala na ne z diaľky, nakoľko terén bol premočený, šmykľavý a strmší. Preto som neriskovala bahenné kúpele. Vraciam sa s nádejou, že Horné budú stáť za to.

Horní Lačnovské skály – skalný ementál

V lese sa mi črtajú skalné bloky, a tak sa smelo vyberám smerom k nim. Nestačím sa čudovať nad zaujímavosťou týchto skál. Vsadené sú medzi stromami a svojím syrovo „ementálovým“ výzorom sú neodolateľne atraktívne.

Horné Lačnovské skály
Taktiež tu bádam skoby, čiže sú tiež miestom pre lezeckú činnosť. Skaly sa dajú prejsť opäť celé dookola, z ich vrcholu sú výhľady na veľmi blízke koruny stromov a na panorámu Bielych Karpát, ktorú som kvôli počasiu nevidela. Opúšťam ementálové skaly a keďže bola cesta po modrej sem-tam blatistá, beriem to späť po zvážnici, ktorá kopíruje modrú značku. Dá sa tu spraviť pekný veľký okruh, a to pokračovať po žltej k Lačnovským rybníkom cez Pulčín k pieskovcovému masívu (okruh 25 km/8 hod.).

Lačnovské skály zvrchuČertovy a Lačnovské skály

Pulčínské skály – pieskovcový labyrint

Labyrintom skál vedú rebríky a zaistené pomôcky. V zime sa tu tvoria nádherné farebné ľadopády a z vrcholu skalných blokov sú výhľady na blízke okolie. Ja sa sem budem musieť vrátiť a navštíviť i toto miesto.

Čertovy a Lačnovské skály
Či už si zvolím nenáročnú trasu na niektorý spomínaný skalný útvar, alebo to rovno celé zokruhujem a spravím si tak turistiku na celý deň. Krása prírody nemá hranice, tak smelo do prekračovanie tých našich hraníc.

Zhrnutie

  • Názov: Čertovy a Lačnovské skály
  • Lokalita: Česká republika - Vizovické vrchy
  • Značenie: pomerne dobre značené – modrá a žltá turistická značka
  • Obmedzenie: žiadne
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Trvanie: 4 hod.
  • Parametre: 12 km/429 výškových metrov
  • Typ: vrchol, skalné útvary
  • Možnosť parkovania/spoje: bezplatné parkovisko za mestom Lidečko
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora, Mapy.cz - autoři: Martin Maněk, Milan Mikšík
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Adršpašsko-teplické skaly - skalné mesto Čiech

Adršpašsko-teplické skaly - skalné mesto Čiech

Skalné veže, piesok, rašeliniská, stovky schodov, kúzelná príroda, to je skalný labyrint v Česku. Určite si už o tomto mieste počul a ak ťa láka, neváhaj a choď.
Predná hoľa - najvýchodnejší vrch Nízkych Tatier

Predná hoľa - najvýchodnejší vrch Nízkych Tatier

Najvyšší vrch Národného parku Slovenský raj, ale aj najvýchodnejší vrch Nízkych Tatier. Stojí za návštevu?
Objavujeme krásy Slovenského krasu – Plešivská planina

Objavujeme krásy Slovenského krasu – Plešivská planina

Chceš spoznať krasové útvary, odlišnú flóru, krásne lúky, výrazné planiny, ktoré sú posiate závrtmi? Poď objavovať krásu Slovenského krasu.
keyboard_arrow_up