Poznáš vrcholy s názvom Vysoká?

Ide sa na Vysokú. Ale ktorú? Vieš o tom, že v okolí Banskej Bystrice sú rovno 3 Vysoké? Na dve z nich ťa zoberieme.

Vysokých máme na Slovensku pomerne dosť. Známe sú najme vrcholy ako Východná Vysoká, Vysoká na trase SNP či Vysoká v Malých Karpatoch. My tentokrát preskúmame tie menej známe Vysoké a hoci je každá v inom pohorí, od seba sú vzdialené len kúsok. Jedna sa nachádza vo Veporských vrchoch nad obcou Ľubietová a druhá v Starohorských vrchoch nad Podkonicami.


Vysoká č. 1 - Veporské vrchy

Vysoká nad obcou Ľubietová sa nachádza vo Veporských vrchoch. Nadmorská výška vyššej Vysokej je 996 m n. m. Keďže chceme prejsť z bodu A do bodu B, využívame osobáčik, z ktorého vystupujeme v Brusne. Prechádzame kúpeľným mestom po žltej a zelenej. Na rázcestí Čierna sa vyberáme už len po zelenej, smer Vysoká. Prechádzame cez jubilejný háj ČSR, cez Čiernu dolinu, až sa pomaly blížime k Vysokej. V doline nachádzame ešte nejaké tie hríby, ktoré nenechali na seba len tak čakať.


Na vrchole

Kúsok pod Vysokou sa nachádza krásna vyrezávaná lavička. Delí nás už len pár krokov od skalnej vyhliadky a kríža na vrchole. Na vrchol sme vyšli zdolaním pár kameňov a skál a aj napriek sychravému počasiu sa nám naskytli krásne výhľady. Na severe sa črtá hrebeň Nízkych Tatier, na východe Veporské vrchy. Na južnej strane sme mohli vidieť Poľanu a Ľubietovské a Strelníkove lúky. Niekde v diaľke na západe sa črtali aj Kremnické vrchy.

Kedysi dávno práve na vrchole Vysokej bola vybudovaná strážna veža, ktorá slúžila v časoch tureckých nájazdov na banské mestá v oblasti stredného Slovenska. Vrch Vysoká je tvorený triasovými kremencovými pieskovcami, kremencami a zlepencami.


Prvá Vysoká zdolaná

Nabudenými výhľadmi zostúpime dole z Vysokej a naša cesta pokračuje ďalej po zelenej do obci Ľubietová. Prechádzame cez obec, míňame kostol a po zelenej pokračujeme do Slovenskej Ľupče. Cesta do Ľupče vedie už spevnená, prechádzame okolo záhrad a ukazuje sa nám aj krásna dúha. V Ľupči už nasadáme na vlak a prvá Vysoká je absolvovaná.

Ďalšie možnosti

Ak by ste sa chceli na Vysokú vybrať a skrátiť si o niečo trať, máte viacero možností. Z Ľubietovej po zelenej a tento výstup na Vysokú bude činiť 2,8 km a 500 výškových metrov. A ak si chcete výlet obohatiť o kultúrne pamiatky, v Ľubietovej ich je hneď niekoľko, či už kostoly, meštiansky a ľudový dom, alebo hradbový múr s bránou.


Zhrnutie

  • Názov: Vysoká (nad Ľubietovou)
  • Lokalita: Veporské vrchy
  • Turistické značenie: turistické značky, žltá a zelená
  • Obmedzenie: žiadne
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Parametre: 19,4 km/835 výškových metrov
  • Čas: 4:24 čistej chôdze
  • Typ: vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: vlakom z Brezna, zo Slovenskej Ľupče, parkovisko v Brezne, Slovenskej Ľupči
  • Mapka: sekcia Výjazdy

Vysoká č. 2 - Starohorské vrchy

Nad Slovenskou Ľupčou, ktorú sme už vyššie spomínali, sa nachádza malebná dedinka Podkonice. No a nad Podkonicami sa nachádza naša druhá Vysoká a vlastne aj tretia Vysoká, ale tú tentokrát vynecháme. Okolie Vysokej s nadmorskou výškou 988 m n. m. určite stojí zato navštíviť. Či už v skrátenej verzii alebo ako celodenný výlet. Vysoká sa nachádza kúsok nad lyžiarskym strediskom Pleše.


Vyrážame z Pleše

My sme sa vybrali autom až hore, pod lyžiarske stredisko Pleše, kde sa nachádzajú aj chaty, ktoré je možné si prenajať. Tieto chaty sa nachádzajú v areáli lyžiarskeho strediska a z viacerých strán ponúkajú krásny výhľad. Od auta sme pri smerovníku Chata na Plešiach pokračovali po modrej turistickej značke, na prvej križovatke sme pokračovali po cyklotrase na vyhliadku, ktorú poskytuje vrchol lyžiarskeho strediska.

Na vrchole nás čakala chatka, ktorá v prípade nepriaznivého počasia poskytne úkryt pred dažďom, no a ukrývala v sebe aj čosi špeciálne. Chladničku, ktorá nebola prázdna, ale slúžila ako samooblužný box.


Samotný vrchol

Naše kroky pokračovali ďalej lúkou až na samotný vrchol Vysokej. Nekonečné výhľady do všetkých strán kazila len blížiaca sa búrka, ktorá vyčíňala už na Krížnej. A tak nám neostávalo nič iné, len sa rýchlym krokom pobrať späť k autu.


Skrátenou formou výletu sme, myslím, o nič neprišli. No ak by si sa chcel vybrať na dlhší výlet, možností je neúrekom.

Ako inak na vrchol?

TIP 1: Z Donovál po žltej turistickej značke sa vyberieš smerom na Baláže. Pri Javore je možnosť zájsť ešte k útulni Na kráme, vrátiť sa späť a pokračovať až po Kalište, kde sa vyberieš na Podkonice a kdesi v polovici medzi Kalištím a Podkonicami sa nachádza Vysoká.

V tomto prípade je potrebné domyslieť logistiku, ak si autom. Myslím, že najideálnejším riešením je nechať auto v Banskej Bystrici a spojom sa vybrať buď na Donovaly, alebo do Podkoníc a vyraziť na túru.

Dĺžka: 15,3 km, výškový profil + 407 m/- 882 m (Donovaly - Podkonice), časové trvanie 4:53 hod.


TIP 2: Ďalšou možnosťou, ako si užiť krásnu prírodu a výhľady z Vysokej, je zvoliť ako štart Španiu Dolinu a cieľ Podkonice. Cestou neminieš už spomínanú útulňu Na kráme, Sedlo Dolný Šturec či Múzeum SNP na Kališti.

Dĺžka: 18,9 km, výškový profil + 638 m/- 828 m, časové trvanie 6:15 hod.

Zhrnutie

  • Názov: Vysoká (nad Podkonicami)
  • Lokalita: Starohorské vrchy
  • Turistické značenie: turistické značky, modrá
  • Obmedzenie: žiadne
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Parametre: 3,2 km/168 výškových metrov, čas: 52 min. čistej chôdze
  • Typ: vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovisko pri lyžiarskom stredisku Pleše
  • Mapka: sekcia Výjazdy

Takže, na ktorú Vysokú nás najbližšie zavedú túlavé topánky? Alebo sa usídlime v obci Vysoká pri Sabinove či Banskej Štiavnici?
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Objavujeme krásy Slovenského krasu – Plešivská planina

Objavujeme krásy Slovenského krasu – Plešivská planina

Chceš spoznať krasové útvary, odlišnú flóru, krásne lúky, výrazné planiny, ktoré sú posiate závrtmi? Poď objavovať krásu Slovenského krasu.
Skalisko - skala schovaná uprostred Volovských vrchov

Skalisko - skala schovaná uprostred Volovských vrchov

Čo tak navštíviť menej známe pohorie, kde sa môže stať, že za celý deň nestretneš nikoho a napriek tomu si užiješ krásne kruhové výhľady? Ide sa na Skalisko.
Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
keyboard_arrow_up