Sardínia - aktívna dovolenka naprieč ostrovom

Čo všetko obnáša „život v aute“ v spojení s objavovaním nádherného ostrova v Stredozemnom mori?

Katka nás už v článku vzala na Sardíniu - ostrov, ktorý ju chytil za srdce, a previedla nás najkrajšími miestami. Jej článok nás len utvrdil v tom, že tento ostrov musíme preskúmať. Navštívili sme mnoho miest, ktoré v článku spomínala a dokonca sme sa s Katkou na Sardínii aj stretli a dala nám ďalšie super tipy. Ďakujeme!

V tomto článku sa už nebudem opakovať, keďže Katka poskytla vynikajúceho sprievodcu ostrovom. Skôr nakukneme na náš spôsob cestovania po Sardínii a čo všetko sa dá stihnúť za 10 dní na ostrove. Povieme si, aké výhody aj nevýhody prináša cestovanie autom, ako sa na takú cestu pripraviť a takisto si dáme pár praktických rád a tipov.

cala luna

Z hôr rovno do mora

Rovno poviem, že Sardínia chytila za srdce aj nás! Čo sme za 10 dní na Sardínii stihli? Všetko si ukážeme a povieme vo videu (na konci článku), no pridávam sem aspoň zoznam lokalít, ktoré odporúčame navštíviť. Väčšinu dní sme doobedie trávili na túre alebo behom v horách či rôznych útesoch a potom rovno z hôr schladiť sa do mora. Skvelé kombo, ktoré sme si zamilovali, ako aj celú Sardíniu s priateľskými ľuďmi a pohodovou atmosférou.

Miesta, ktoré sme navštívili:
  1. deň - Mys Capo Testa
  2. deň - Trek na pláž Cala Luna
  3. deň - Kaňon Gorropu a Tiscali
  4. deň - Trek na pláž Cala Goloritze
  5. deň - Vrchol Punta Giradili
  6. deň - Najvyšší vrchol Punta La Marmora
  7. deň - Cyklotrasa Cagliari - Villasimius a vyhliadky pri Cagliari - Sella del diavolo + Torre del Poetto
  8. deň - poloostrov Sinis
  9. deň - Pobrežie nad Algherom - Capo Cacia a Torre della Pegna
  10. deň - pláže a oddych

Mys Capo Testa - neuveriteľné kamenné mestoCala Luna trek Sardínia

Autom až na Sardíniu?

Prečo sme sa rozhodli ísť na Sardíniu autom? Práve spoznávanie krajín autom sme si za posledné roky zamilovali. Sardínia už ale nie je až tak naskok a v hre bola aj možnosť ísť letecky a požičať si auto na ostrove. Avšak, práve takéto roadtripy pre nás znamenajú slobodu a keď sme si zvážili pre a proti, rozhodnutie bolo jasné.

Pre:

  • odpadajú náklady na ubytovanie,
  • sloboda pohybu, nebudeme viazaní na ubytovanie, vieme sa presúvať z miesta na miesto podľa potreby,
  • vieme si nabaliť všetko potrebné - bežeckú výbavu, cyklistické oblečenie, turistické a kempingové vybavenie, zásoby jedla atď,
  • môžeme si variť a ušetríme na strave,
  • stihneme toho viac prejsť, nemusíme riešiť presuny na iné ubytovanie alebo sa vracať vždy na rovnaké miesto.

Proti:

  • dlhá cesta na Sardíniu,
  • náklady na cestovanie,
  • riziko, že sa auto pokazí.

Keď sme si to dali dokopy, cenovo vychádza výhodnejšie tak či tak cestovanie autom, ale hlavne, zvíťazila túžba zažiť opäť dobrodružný roadtrip a spoznať tak ďalšiu krajinu.

Kaňon Gorropu

Príprava - základ úspešného výletu

Prípravy na výlet boli extrémne rýchle. Od Michala sme si požičali stan na strechu auta a takisto kempingové stoly a stoličky. Ďakujeme! A keďže v tomto štýle cestovania už máme prax (navštívili sme tak Dolomity, Slovinsko, Rumunsko a takisto kúty nášho krásneho Slovenska), tak balenie a celková logistika boli brnkačka.

Ak ťa zaujíma viac, pozri si konkrétne skúsenosti a tipy na cestovanie a spanie v aute. Základom je vždy dobrý spacák, kempingový riad a varič, hygienické potreby a hlavne voda a dostatok jedla.

Z oblečenia sme si vzali bežecké veci od Karposu, ktoré sme nosili celú dovolenku. Mali sme aj dlhé legíny, no prioritne sme využívali krátke letné oblečenie. Veľkú využiteľnosť si tu našla bunda Lot Evo, ktorú sme vyťahovali každý deň pri vetre alebo keď bolo niekde hore chladnejšie. Takisto overená nepremokavá bunda Lot Rain bola na každom treku zbalená. Okrem toho sme mali turistické topánky La Sportiva a bežecké topánky Inov-8.

Súčasťou prípravy bol tentokrát ešte trajekt, na ktorý sme si zakúpili lístky 2 týždne v predstihu. Dôležité bolo najmä vyraziť dostatočne v predstihu a nezmeškať ho. Vyrazili sme o tretej ráno z Liptovského Mikuláš do Livorna v Taliansku, čo je 1 300 km. Trajekt vyrážal z prístavu o 22:00, no potrebné je byť na mieste 2 hodiny pred štartom.

Pohorie SupramonteTrek za plážou Cala Goloritze

Na cestu sme sa zásobili pripraveným jedlom, vodou a kávou, aby sme sa nezdržiavali zbytočnými zastávkami a takisto neminuli na diaľniciach „majland“. Zatiaľ čo jeden šoféroval, druhý si vychutnával raňajky, obed či kávu. V tomto sme už zohratí. Samozrejme, netreba zabúdať na diaľničné poplatky (v Rakúsku e-známka - 10 € a v Taliansku mýtne poplatky, ktoré sa vyšplhali celkovo na 40 €). Všetko šlo ako po masle a v Livorne sme boli už o 17-tej.

V trajekte je možné spať len tak hocikde na sedačkách na chodbách alebo druhá možnosť je zaplatiť si za kajutu. My sme sa rozhodli, že si doprajeme po celom dni kvalitný spánok a dobre sme urobili. Kajuta bola veľmi pohodlná, so sprchou a WC a ráno sme boli oddýchnutí a pripravení na sardínske dobrodružstvo.

Smer vrchol Punta GiradiliCestou na Punta Giradili s pohľadom na lezeckú oblasť Pedra Longa

Cestovanie po ostrove bez plánu?

Plán na cestu sme tentokrát nemali. Cestou na Sardíniu sme si vytipovali miesta, ktoré by sme radi navštívili, zaznačili ich do máp a sami sme boli zvedaví, koľko toho stihneme a ako nám to celé vyjde. Netušili sme, koľko toho prejdeme. Chceli sme navštíviť pár pláží a útesov Sardínie, pobehať sardínske hory, ale prioritou tejto dovolenky bolo užiť si prítomný okamih a sardínsku prírodu naplno a nikam sa neponáhľať. Každý deň sme sa postupne presúvali po ostrove tak, ako nám to časovo vyšlo a ako sme sa v daný moment rozhodli. Plán vlastne vznikal a menil sa za jazdy.

Najvyšší vrchol Sardínie, Punta La Marmora

Prespávačky s výhľadmi na more aj hory

Čo sa týka spania v aute na Sardínii, tak celkovo v Taliansku to nie je problém. My používame aplikáciu Park4Night, na ktorej si vždy nájdeme v danej lokalite viaceré miesta, kde sa dá prespať. Sú to rôzne parkoviská, odstavné plochy, ale aj rôzne spoty pri mori alebo v horách. Pri každej lokalite je uvedené, či tam je povolené parkovanie len cez deň alebo aj v noci, či je to spoplatnené, alebo zdarma a takisto sú tam skúsenosti a odporúčania od konkrétnych ľudí.



Celkovo s takýmto prespávaním v aute v Taliansku nie je problém a je to akceptované. Samozrejme, dá sa ísť aj do kempu. Pokiaľ vyslovene kempujete a máte stan, tak to väčšinou povolené len tak hocikde nie je a lepšie je chodiť po kempoch.

My sme v kempe strávili 2 noci a inak sme sa väčšinou držali karavanistov, ktorých tam bolo už aj mimo sezóny celkom dosť (najmä Nemcov). To bola istota, že budú mať nejaký dobrý flek na spanie. A veľakrát to boli nádherné spoty s výhľadmi na more alebo medzi horami. Takéto večery v prírode, západy slnka a prebúdzanie sa so šumom mora v hoteli nezažijeme.

cagliaripláž Cagliari

Druhá strana mince

Samozrejme, má to aj druhú stranu mince a takéto prespávačky prinášajú aj starosti. No s trochou praxe sa dá všetko hravo zvládnuť. Určite si treba nechať časovú rezervu na samotné nájdenie vhodného miesta. Niekedy to vyjde na prvýkrát, no niekedy sa nám dané miesto nepozdáva a musíme obehnúť ďalšie lokality, kým nájdeme naše „ubytovanie“.

My sme boli mimo sezóny, a tak s „obsadenosťou“ nebol vôbec problém. Treba ale myslieť na to, že počas hlavnej sezóny môžu byť jednotlivé plochy vo večerných hodinách už plné. Preto v hlavnej sezóne si vždy radšej trošku posunieme deň a vstávame pokojne aj o štvrtej ráno, aby sme o štvrtej poobede mali už miesto na spanie a v pohodičke si navarili večeru a o ôsmej už spíme v stane.

Historické mestečko Bosa

A čo hygiena?

Ďalšou neodlučiteľnou súčasťou prípravy je zabezpečenie základných každodenných potrieb. Ako si umyjem zuby? Kde si dám sprchu? Kde umyjem riad? A čo s odpadom? Na to všetko sa treba poriadne pripraviť a vyriešiť si to v predstihu. Našťastie dnes máme dostupné všetky potrebné prostriedky - na riad, mydlo či zubnú pastu, ktoré sú biologicky odbúrateľné a vyrobené len z organických prísad, tým pádom sú ideálne na tento spôsob cestovania.

Najdôležitejšie je zanechať miesto čisté, bez odpadu a všetko za sebou upratať. Odpad každého druhu si so sebou balíme do igelitových vreciek a zbavíme sa ho, keď narazíme na kontajnery, čo niekedy nie je jednoduché, alebo v kempoch, kde sa dá odpadu pohodlne zbaviť.

Pobrežie severne nad AlgheromOpevnená veža Torre della Pegna a členité pobrežie nad Algherom

Na Sardíniu budeme veru dlho spomínať a zaspomíname si aj vo videu. Poď sa s nami aspoň takto na diaľku preniesť do nádherných kútov Sardínie.


Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jordánsko - klenot Arabského polostrova

Jordánsko - klenot Arabského polostrova

Krásne mestá, skvelé jedlo, príroda či pamiatky. No nielen to, ale aj výstup na najvyššiu horu či spanie na púšti Wadi Rum. Jordánsko je naozaj svetové!
Lezecko-gastronomické kráľovstvo Sicílie

Lezecko-gastronomické kráľovstvo Sicílie

More, slnko, vápencové steny všade, kam sa človek pozrie a dovolenková atmosféra v prímorských mestečkách láka každoročne lezcov zo všetkých kútov Európy práve na Sicíliu.
Video: Cestovanie a spanie v aute - skúsenosti a tipy

Video: Cestovanie a spanie v aute - skúsenosti a tipy

Spanie, či romantické východy a západy slnka priamo z kufra auta. Je tomu skutočne tak?
keyboard_arrow_up