Tip na výlet: Lúčanská Malá Fatra - Skalky

Popri potoku starým lesom až na nekonečné horské lúky. Rozmanitosť prostredia robí z tejto túry nezabudnuteľný zážitok. Aj toto je menej známa časť Lúčanskej Malej Fatry.

Lúčanská Malá Fatra je medzi turistami vyhľadávaným pohorím aj kvôli hrebeňovým túram zo Strečna až po Kľak. Je to geomorfologický podcelok Malej Fatry, ktorý zaberá južnú časť pohoria. Od Krivánskej Fatry je oddelená prielomom rieky Váh. Pre mňa je to jedno z najkrajších miest na Slovensku, kvôli (ešte stále) zalesneným oblastiam a bez zásahu komerčnosti.


Popri potoku tajomným lesom

Ciest na hrebeň je viac. My začíname v doline za obcou Rajecká Lesná, kde zaparkujeme auto pri starom lyžiarskom vleku Košariská, pokračujeme približne 500 metrov po asfaltke ku značke Široká-ústie, kde sa napojíme na žltú turistickú značku smer Solisko. Táto časť je nádherná hlavne v jeseni. Ak si vyznávač adrenalínu, kráčaj v tichosti a započúvaj sa do lesa, ak nie, radšej občas vydaj nejaký ten zvuk.


Po Solisku nastupuje výživnejšie stúpanie starým listnatým lesom, kde už strach zo stretu s nejakým chlpáčom nemusíš mať pre hlučnosť svojho dychu. V tomto lese aj na pohľad mŕtve stromy majú v sebe množstvo života.
Nedotknutá okolitá príroda na tomto mieste je fascinujúca.
Chodník je posiaty popadanými listami, takže občas máme problém prejsť to po dvoch, ale vieme, že hore nás čaká zaslúžená odmena v podobe nádherných výhľadov na Rajeckú a Turčiansku kotlinu. Tesne pod sedlom prechádzame okolo studničky. V letnom období by som sa však na ňu nespoliehala pre nedostatok vody.


Turistická križovatka na Vríčanskom sedle

Po necelej hodinke rezkého kroku prichádzame na Vríčanské sedlo, posedíme a prehodíme zopár slov s turistami, ktorí prišli do sedla z obce Vrícko a plánujú výstup na Kľak cez Ostrú skalu. My volíme jednoduchšiu cestu s menšou koncentráciou ľudí.

Pokračujeme po červenej turistickej značke smer Skalky. Starý listnatý les začínajú striedať lúky s mäkkou trávou. Znakom toho, že sa blížime na hrebeň, je výskyt kosodreviny. Pomaly sa naše tempo spomaľuje. Čoraz častejšie postávame a obzeráme výhľady najjužnejšej časti Malej Fatry. Lezieme po skalnatých výčnelkoch s víziou vidieť čo najďalej. A sme tu, Skalky.

Zložíme sa do trávy aj napriek tomu, že sa nad nami zhromažďujú nie dobre vyzerajúce mraky. Rozbalíme svoje lepeňáky, nalejeme teplý čaj a v tichosti si vychutnávame tú najkrajšiu časť turistiky. Nie je nič lepšie, ako spomaliť, nadýchnuť sa a načerpať energiu na týchto miestach.


Nedotknuté výhľady a zelené more pod nohami

Mňa najviac na tomto mieste fascinuje nedotknutá okolitá príroda. Nie je nič krajšie, ako pozrieť sa zvrchu a vidieť pod nohami nekonečné lesy bez rúbanísk. Z jednej strany sa naskytá pohľad na Dutú skalu nad obcou Vrícko, v ktorej sa nachádza jaskyňa a výhľad na vrch Zniev. V diaľke pri dobrej viditeľnosti vidieť aj časť Veľkej Fatry. Z opačnej strany chodníka dovidíte do Rajeckej kotliny.

Pre dokončenie nášho okruhu pokračujeme po červenej turistickej značke až k Jankovej. Tam sa chodník spúšťa lesom do Sedla pod Úplazom, kde stretávame cyklistov. Je to oblasť vyhľadávaná aj MTB nadšencami. Na križovatke turistických ciest sa vydávame po modrej.

Nasleduje najnáročnejšia časť pre unavené nohy a boľavé kolená. Prudké klesanie lesom až do doliny, kde sa dostávame na asfaltku, ktorou kráčame necelé 4 km popri potoku. Čím bližšie sme k civilizácii, tým sa koncentrácia ľudí zvyšuje. Niet sa čo čudovať. Túto dolinu využívajú ľudia na krátke zdravotné prechádzky, cyklistiku a pikniky. Asi najväčšou atrakciou doliny je známy gejzír v Rajeckej Lesnej. V letnom období je príjemný na schladenie a v zimnom období očarí svojou zamrznutou verziou.


Chata Žiar – okienečko alebo to najlepšie na záver

My končíme svoju turistiku opäť na parkovisku pri vleku. Nedá nám odísť bez výborného občerstvenia na Chate Žiar v „okienečku“. Na svoje si prídu nielen dospelí, ale aj deti. Krásny areál s chatami, preliezkami a posedením.


Je ťažké rozhodnúť sa, v ktorom ročnom období je tento okruh krajší, našťastie je to možné počas celého roka. Môžeš sa brodiť v snehu, bežať po nádherných horských lúkach alebo len tak sa špacírovať s deťmi alebo so psíkom.

Zhrnutie

  • Názov: Skalky
  • Lokalita: Lúčanská Malá Fatra
  • Značenie: veľmi dobré
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 2/5 (občas premočené, blatisté a strmé chodníky)
  • Trvanie: 4:00 hod.
  • Parametre: 15,4 km, 760 výškových metrov
  • Typ: vrchol, horské lúky
  • Možnosť parkovania: parkovanie pri lyžiarskom vleku Košariská alebo pri Chate Žiar (parkovné 3 €)
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
Zuzu19 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Veľký Inovec: Objavovanie čarovného Regiónu Gron

Veľký Inovec: Objavovanie čarovného Regiónu Gron

Turistika pre všetky vekové kategórie v srdci listnatých lesov a dychberúcich lúk čaká na teba pri výstupe na Veľký Inovec.
Poznáš všetky národné parky Slovenska?

Poznáš všetky národné parky Slovenska?

Poď sa pozrieť na slovenské národné parky a nájdi si pre seba ten najlepší a najobľúbenejší alebo naopak, poď objavovať krásu a jedinečnosť každého z nich.
Skalisko - skala schovaná uprostred Volovských vrchov

Skalisko - skala schovaná uprostred Volovských vrchov

Čo tak navštíviť menej známe pohorie, kde sa môže stať, že za celý deň nestretneš nikoho a napriek tomu si užiješ krásne kruhové výhľady? Ide sa na Skalisko.
keyboard_arrow_up