Reportáž: Behaj Lesmi Slovenský raj - keď atmosféra ženie vpred

Beh v Slovenskom raji? Trať dlhá 22 km s krásnymi výhľadmi? To nesmiem vynechať!

Keď som sa dozvedela, že séria pretekov Behaj Lesmi zavíta tento rok po prvýkrát do Slovenského raja, hneď som si dátum 8.6.2024 zapísala do kalendára. Kto tento formát nepozná, tak ide o sériu 7 pretekov, ktoré sa konajú v nádherných lokalitách slovenskej prírody. Beží sa prevažne mäkkými lesnými chodníčkami, ktoré bežcov prevedú zaujímavými miestami.

Beh zahŕňa viaceré trate pre všetky vekové kategórie a rozhodne to nie je len o pretekaní. Behaj Lesmi ponúka tímové súťaže, skupinové rozcvičky, detské preteky, množstvo stánkov, testovačku bežeckej obuvi CRAFT, rôzne ochutnávky a celodennú zábavu nielen pre samotných pretekárov. V stanovom mestečku vládla skvelá atmosféra od rána, počasie bolo priam dokonalé a kombinácia toho všetkého vo mne vzbudila vynikajúcu predpretekovú náladičku.

Behaj Lesmi Slovenský raj 2024Behaj Lesmi Slovenský raj

Lesnícka 22 km trasa

Beh v Slovenskom raji je pre mňa srdcovka a miesta, ktorými vedie Lesnícka 22 km trasa pretekov, dobre poznám - nádherná vyhliadka Sovia Skala, Košiarny briežok, Tomášovský výhľad, Letanovský mlyn,… to všetko pospájané mäkkými lesnými chodníkmi. Prevýšenie je príjemné, na celej trase to dá 620 výškových metrov, počasie hrá tiež do karát a ja sa teším, že po minulotýždňových pretekoch Poludnica run, bude toto bežecká idylka. To som ešte netušila, že preteky sa zmenia na poriadnu naháňačku.

Na štart si beriem len bežecký opasok, v ktorom mám 0,5 l soft fľašu a speed cup pohárik, ktorý je povinnou výbavou. Chcela som si pribaliť aj gél, no na ten som zabudla. Nevadí, rozhodujem sa, že jedlo nepotrebujem, keď tak si niečo zobnem na občerstvovačkách.

Behaj Lesmi Slovenský raj

Štart, ktorý nakopne

O 13:15 stojím na štarte, pretekári sa hromadia (bolo nás 178), ocitám sa niekde v strede davu. Atmosféra sa stupňuje a prichádza asi najepickejší štart pretekov, aký som kedy zažila. Hrá motivačná hudba, do rytmu ktorej všetci tlieskame nad hlavami. Najprv pomaly, postupne sa tempo zrýchľuje a endorfíny sa vyplavujú. A je to tu. Bežíme! Tak tento štart ma veru poriadne nabudil.

Behaj Lesmi Slovenský raj 2024

Dostať sa dopredu

Trasa začína na Ďurkovci (miesto štartu a zázemia pretekov), odkiaľ bežíme na Čingov a pod Soviu skalu. Tieto úvodné 3 km po prvé stúpanie sú viac-menej po rovinke, čo mi veľmi vyhovuje. Dokážem sa tak pekne rozbehnúť, dostať do tempa a pripraviť telo na náročnejšie úseky. Postupujeme najprv v dave, v ktorom sa však vďaka širokým chodníkom dá celkom plynule prebojovať viac vpred.

Prichádza prvé a najstrmšie stúpanie pretekov - na vyhliadku Sovia skala. Bežci vytvárajú hadíka, no ten sa rýchlo trhá a mne sa darí driapať na prednejšie pozície. Ide sa mi dobre a snažím sa od začiatku držať rýchlejšie tempo. Po krátkom intenzívnom stúpaní nasleduje mierny zbeh lesom na prvú občerstvovačku, ktorú vynechávam.

Behaj Lesmi Slovenský raj
Pokračujeme asfaltovým úsekom na Košiarny briežok. Na tejto mierne stúpavej tiahnúcej sa ceste sa pekne ukázalo poradie a ja sa domnievam, že som sa zrejme prebojovala na druhú pozíciu v rámci žien. Pred sebou vidím v diaľke niekoľko bežcov, ktorí sa už vzďaľujú a jednu bežkyňu. Tesne za mnou je ďalšia bežkyňa, ktorá ma na asfaltke predbehne. Držím sa jej tempa a na Bikšovej lúke ju predbieham. Medzi tým spŕchne jemný dážď, ktorý v teplom počasí padol vhod.

Vpred ma ženie len ružové tričko v diaľke predo mnou.
Nasleduje lesný úsek a mne sa darí približovať k žene na čele. No tu zrazu ma predbieha zo zadu úplne iná bežkyňa - Mária Kováčová. A beží rovno na prvú pozíciu. To ma vyhecuje, predbieham bežkyňu predo mnou a Majky sa držím zubami-nechtami. Nakoniec ju predbieham a aspoň na malú chvíľu som prvá. Trať sa stáča na Čingov a Majka ma opäť predbehne. Bežíme naspäť na Ďurkovec a prichádza stúpanie na Tomášovský výhľad.

Behaj Lesmi Slovenský raj 2024

Hlavne si drž tempo

Tento úsek zbožňujem, krásna trasa za ešte krajším výhľadom. No výhľadové fotky sa konať nebudú, na to nie je čas, veď prvú ženu mám na dosah! Na Tomašáku len prefrčím okolo povzbudzujúcej skupinky a dostávam sa na lúku nad Spišskými Tomášovcami, kde je tá najroztomilejšia občerstvovačka aká len môže byť. Dievčatá v krojoch, spev, povzbudzovanie, ani to všetko nestíham vnímať. Tak rada by som sa zastavila, ale len schmatnem jablko do ruky a bežím ďalej. No tých pár sekúnd mi vyčarilo úsmev na tvári a dodalo síl držať si tempo.

Behaj Lesmi Slovenský raj
Nasleduje príjemný lesný úsek, kde si užívam vlnitý terén, preskakujem pár blatistých úsekov a zbieham na Letanovský mlyn. Podarí sa mi predbehnúť ešte pár bežcov, ale na bežkyňu predo mnou už nestačím. No stále si udržujem vzdialenosť, aby som svietiace ružové tričko nestratila z dohľadu.

Behaj Lesmi Slovenský raj 2024

Udržím si pozíciu?

Nasleduje ešte slučka na trase cez les a potom pre mňa najnáročnejšia časť - cez ďalekosiahle lúky a polia dobehnúť naspäť na Ďurkovec. Na takýchto úsekoch sa vždy vytrápim najviac - beží sa dlho po lúkach a navyše v nenápadnom stúpaní, ktoré nohy, hlavne v závere pretekov, pocítia. Tu už pociťujem, že tempo začína mierne klesať a chvíľu sa premáham. Kofeínový gél by mi teraz padol vhod. Vpred ma ženie len ružové tričko v diaľke predo mnou. Podarí sa mi Majku ešte dobehnúť?

Za každého bežca vysadia organizátori spolu s Lesmi SR stromček.

Obzerám sa za seba, pozorujem blížiaceho sa bežca a zrazu zazriem bežkyňu v modrom tričku. Snažím sa pridať, aby ma nedobehla, no akosi to už nejde. Bežkyňa Janka je stále bližšie a bližšie a v záverečnom stúpaní na lúku pri Tomášovskom výhľade je už pri mne. Navzájom sa povzbudíme a už je predo mnou.

Behaj Lesmi Slovenský raj, Mária Kováčová
V poslednej časti zbiehame z lúky naspäť na Ďurkovec, snažím sa ešte pridať, no začína ma pichať v boku. Musím to predýchať a tempo už nedokážem zvýšiť. Už len pár stoviek metrov po lúke rovno do cieľa. Pred sebou vidím Majku aj Janku ako finišujú a do tretice prichádzam do cieľa aj ja. Endorfíny sa vyplavujú a ja sa neskutočne teším, že sa mi podarilo získať tretie miesto. Bol to jeden prenádherný beh v raji!

Kompletné výsledky zo všetkých tratí sú na stránke organizátora ako aj celá fotogaléria.

Behaj Lesmi Slovenský raj, Jana tatarková

Bežíme pre zdravie prírody aj detí

Ja som na pretekoch išla na výkon a snažila som sa dať do toho maximum, no Behaj Lesmi rozhodne nie je len o tom! Sú to preteky pre každého - malých aj veľkých, rekreačných bežcov aj úplných začiatočníkov. Nemusíš ísť na tú najdlhšiu trať a nemusíš ísť ani pretekať. Môžeš si tu urobiť rodinný výlet, prísť povzbudiť známych alebo zabehať si za dobrú vec.

V Slovenskom raji si v úvode zasúťažili najmenší na detských pretekoch. Nasledoval charitatívny beh JOJ ŠPRINT RUN na trase dlhej 4 km. Výťažok z tohto behu putoval na Detskú fakultnú nemocnicu v Košiciach. V popoludňajších hodinách prišiel rad na hlavné trasy - Lesnícka 10 km a Lesnícka 22 km trasa.

Behaj Lesmi Slovenský raj, deti
Každý si tu nájde to svoje, niekto si chce zabehať na výkon, niekto len tak pre radosť, niekto pre pomoc druhým, no všetkých bežcov Behaj Lesmi spája jedno - všetci behajú pre lesy. Za každého jedného bežca vysadia organizátori spolu s Lesmi SR stromček. V Slovenskom raji sa v tento deň stretlo vyše 800 bežcov, t. j. vyše 800 stromčekov, ktoré pribudnú do našich lesov. Séria však zďaleka nekončí, pred nami tu sú ďalšie podujatia. Ja sa už teraz teším na Behaj Lesmi Veľká Fatra.
Zdroj fotografií: archív organizátorov
report_problem Našiel si v texte chybu?

Behaj lesmi Slovenský raj

calendar_today 8. 6. 2024
format_list_numbered 3. kolo - Behaj lesmi
label Trailový beh
place Ďurkovec (Slovensko)

vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Poludnica Run - bolo to ťažké, drsné, ale krásne

Reportáž: Poludnica Run - bolo to ťažké, drsné, ale krásne

Pád, kríza, zúfalstvo, rozbité nohy,… ale aj eufória, sebazaprenie a skvelá skúsenosť. Aj o tom boli tieto epické skyrunningové preteky v Nízkych Tatrách.
Reportáž: Sardínia Trail – 3 epické dni, ktoré nie sú zadarmo

Reportáž: Sardínia Trail – 3 epické dni, ktoré nie sú zadarmo

Sto km v troch etapách počas troch dní s prevýšením 4 000 m. Tri etapy na troch rôznych miestach, z ktorých sa jedna líši od druhej.
Reportáž: Sen trailových bežcov - Lavaredo Ultra Trail

Reportáž: Sen trailových bežcov - Lavaredo Ultra Trail

V dnešnej reportáži vám predstavím legendárne preteky zaradené do UTMB world series, ktoré sa od roku 2007 konajú v posledný júnový víkend v jednej z najkrajších horských oblastí zapísaných do svetového dedičstva UNESCO, v Dolomitoch.
keyboard_arrow_up