Ako na turistiku: Turistické začiatky a výber vhodnej trasy

Chceš vyraziť na túru, ale nevieš odhadnúť svoje schopnosti? Chceš turistikovať pravidelne, ale nevieš ako začať? Dnes si zhrnieme, na čo všetko si v začiatkoch turistického života dať pozor.

Ako vedieť, kam sa vybrať a hlavne akú vzdialenosť prejsť, aké prevýšenie nastúpať? Bude to krátke alebo naopak dlhé? Zvládnem to? A čo prevýšenie? Je 500 metrov na začiatok veľa či málo? Kráčať na kopec alebo si zvoliť rovinatý terén, vrátiť sa tou istou cestou alebo si trasu zokruhovať? V hlave začínajúceho turistu sa objavuje veľa otáznikov, dnes sa pokúsime si zodpovedať na niektoré z nich.

Tomášovský výhľad, Slovenský raj

Ako ďaleko dôjdem?

Najprv sa pozrime na najzákladnejší údaj – vzdialenosť. Možnosti a schopnosti človeka prejsť nejakú vzdialenosť sú ohromujúce, často až neuveriteľné. Za jeden deň dokáže človek prejsť peši aj 40 – 50 km. Avšak pozor, tu ide o trénovaných jedincov, ktorí majú s turistikou skúsenosti a majú doteraz nachodených stovky až tisícky kilometrov. Ako začínajúci turista, zvoľ krátke trasy, ktoré majú zopár kilometrov.

Sitno, Štiavnické vrchy
Optimum na začiatok je celkovo cca do 10 km (cesta tam 5 km, cesta naspäť tiež 5 km). Čiže, ak mi treba ísť len do samotného cieľa 8 – 9 km, na začiatok je to už pomerne veľa, pretože dokopy to bude 16, resp. 18 km. Nevravím, že nie je možné, aby netrénovaný človek prešiel 16 km, s najväčšou pravdepodobnosťou prešiel, ale či by chcel s turistikou pokračovať… to už ťažko povedať. Detailnejším výberom a možnosťami pri výbere trasy sa budeme ešte podrobnejšie venovať.

Kvačianska dolina, Chočské vrchy
Príjemnou možnosťou je si trasu zokruhovať, to znamená, že sa nebudeš vracať tou istou cestou, ale vrátiš sa po inej, čo je fajn motivácia, pretože uvidíš opäť niečo nové.

Pri plánovaní trasy, ale aj priamo v teréne treba vždy myslieť na cestu naspäť, pretože dosiahnuť vrchol alebo nejaký vytýčený cieľ je len polovica úspechu! Vždy sa treba živý a zdravý vrátiť naspäť, až vtedy je túra úspešná.

„Boliestky” na začiatok?

Na začiatok sú vhodné náučné chodníky - väčšinou majú len pár kilometrov a prevýšenie býva minimálne.
Áno, chôdza síce je pre ľudí prirodzený pohyb, avšak, ak si doteraz neturistikoval/a, tvoje telo si potrebuje zvyknúť. Nie na nový pohyb (ako je to napr. pri skialpe, cyklistike atď.), ale keďže sa bavíme o chôdzi, tak skôr si musí telo zvyknúť na jej intenzitu a kvantitu. Zvyknúť si potrebujú najmä kĺby, ktoré dostávajú zabrať hlavne cestou nadol a zo začiatku sa môžeš stretnúť aj s bolestivosťou kĺbov.

Gazdoráň, NP Poloniny, Starina
Avšak jemné bolesti k začiatkom nového pohybu patria a po čase, keď si telo zvykne, samé zmiznú a odznejú (samozrejme, pokiaľ človek nemá nejaké pridružené problémy a ochorenia, pokiaľ by bolesti pretrvávali, je potrebné sa poradiť s odborníkom).

Ako veľa budem stúpať?

Čo dokáže viac vyčerpať ako samotná vzdialenosť je prevýšenie, to znamená, koľko výškových metrov pri svojej túre prekonáš (obyčajnou rečou, ako veľa budem šliapať do kopca). Ak to myslíš s turistikou vážne, treba postupne zaraďovať trasy, ktoré majú nejaké prevýšenie (nielen rovinky) a postupne ho zvyšovať.

Velické pleso, Velická dolina, Sliezsky dom, Vysoké Tatry
Začať treba s rozumným a primeraným prevýšením... ak to „prepískneš“, na ďalšie dni sa ti telo „poďakuje“ a dá ti patrične najavo, že to bolo veľa. Vhodné sú trasy, ktoré majú cca do 500 m prevýšenia (na úplne prvú túru pokojne aj menej). To znamená, že ak napríklad začínaš v mieste s nadmorskou výškou 400 m n. m., vystúpiš na kopec, ktorý má výšku 900 – 1 000 m n. m.

Tu si treba všímať „štartovacie body“, čiže miesta, odkiaľ túru začínaš. Môžeš štartovať vo výške 200 m n. m., ale aj v 1 300 m n. m. – a to je obrovský rozdiel, takže vždy si pozri, ako vysoko je parkovisko alebo zastávka, odkiaľ plánuješ vyraziť a podľa toho prispôsob cieľ.

Pozor na hrebeňové úseky, kde štart a cieľ môžu byť výškovo podobné, avšak napriek tomu počas dňa dokážeš urobiť veľké prevýšenie medzi týmito dvoma bodmi. Preto si vždy skontroluj profil trasy a celkové prevýšenie. V ďalšom diele si detailnejšie rozoberieme výber a plánovanie trasy.

Kvačianska dolina, Mlyny Oblazy

Horské chaty, náučné chodníky, jaskyne…

Čím si túru ozvláštniť a urobiť ju atraktívnejšou? Príjemným spestrením túry alebo aj samotným cieľom sú horské chaty alebo podobné zariadenia (napr. útulne s chatármi). Bonusy takýchto zariadení spočívajú v možnosti schovať sa (pred nepriaznivým počasím), občerstviť sa a oddýchnuť si v pohodlí a teple (to oceníš najmä v zime). Avšak nemenej lákavá je atmosféra na horských chatách. Prípadne si môžeš turistiku spestriť aj návštevou jaskyne, skanzenu alebo nejakého nevšedného miesta (zrúcanina hradu, napr. Liptovský hrad a pod.)

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke, Vychylovka, Kysuce, skanzen
Veľmi dôležité je zvoliť správne tempo, príliš sa neunáhli a zbytočne to neprežeň.
Pokiaľ máš záujem sa „za jazdy” aj vzdelávať a dozvedieť sa niečo viac o miestach, po ktorých sa pohybuješ, sú tu pre teba náučné chodníky. Tie sú zaujímavé nielen z hľadiska nových informácií a zaujímavostí o miestnom prostredí, ale aj z hľadiska dĺžky a obtiažnosti. Práve náučné chodníky sú vhodné pre začiatočníkov, pretože majú väčšinou len pár kilometrov a prevýšenie býva minimálne.

Zádielska tiesňava, Slovenský kras, Zádiel, Vápenná stráň
A čo všetko sa môžeš dozvedieť na náučnom chodníku? Čo všetko rastie alebo žije v miestnom prostredí, ale aj to, ako dané pohorie vzniklo (či je vytvorené sopečnou činnosťou), aké horniny tvoria dané územie, ako vznikli a ako sa sem dostali, ako vznikli napr. priepasti alebo jaskyne pod tebou atď.… Závisí to od toho, v akej lokalite sa nachádzaš.

Stratenský kaňon, Stratená, Slovenský rajStratenský kaňon, Stratená, Slovenský raj

A ako spoznám na mape náučný chodník? Väčšinou je to farebná čiarkovaná trasa, pri ktorej sa nachádza aj názov „náučný chodník”, napr. Náučný chodník Prielom Hornádu, Náučný chodník Hrebienok, Lesnícky náučný chodník Morské oko a pod. V teréne ho spoznáš značkovaním podobným ako pri turistických značkách. Tiež ho tvoria dve biele plochy (nie vodorovné, ale šikmé) a uprostred je farebná uhlopriečka. Na náučnom chodníku ťa budú sprevádzať spomínané informačné tabule, ktoré sú osadené priamo v teréne.

Náučný chodník Morské oko

Tempo a prestávky

Veľmi dôležité je zvoliť správne tempo, príliš sa neunáhli a zbytočne to neprežeň. Dopraj si toľko prestávok, koľko sa ti žiada. Ak cítiš, že potrebuješ prestávku, chceš si sadnúť, prípadne doplniť tekutiny, zastav sa, dýchaj a hlavne počúvaj svoje telo.

Juráňová dolina, Západné Tatry, Orava
Nerieš, ak niekto ide v porovnaní s tebou rýchlejšie, pomalšie, prejde viac alebo menej, sústreď sa na svoju aktivitu. Nikdy nevieš, či ten človek nie je na svojej prvej túre v živote alebo či je to človek, ktorý má nachodené tisíce kilometrov a turistikuje od raného detstva. Každý raz začínal, takže je to úplne v poriadku. V dnešnom uponáhľanom svete zameranom na výkony si pri turistike dopraj čas, trpezlivosť a hlavne relax.

Tomášovský výhľad, Slovenský raj
Zrýchľovanie a dlhé trasy prídu samé, časom sa ti začne žiadať prejsť viac, a ďalej, a vyššie... a aj vládať už budeš viac. Ale to sa dá dosiahnuť jedine nachodenými kilometrami a kilometrami, nijak inak to „neoblafneš“. Na začiatok to veľmi nehroť, aby sa ti táto aktivita nesprotivila skrze rôzne ťažkosti, či už zadýchavanie sa, bolesti, únava počas nadchádzajúcich dní atď.

Správne obdobie

Kedy začať s pohybom? No hneď teraz, poďakuje sa ti nielen tvoja chrbtica, imunita, nohy, ale komplet celé telo a v neposlednom rade hlava a psychické zdravie. Avšak predsa len na začiatok by bolo fajn si vybrať ročné obdobie mimo zimy, či už to bude jar, leto (tu pozor na búrky a teplo, ktoré veľmi rýchlo vyčerpáva) alebo jeseň.

Sninský kameň, Vihorlat, Vihorlatské vrchy
Na pohyb v zimnom teréne je potrebná osobitá výbava a hlavne skúsenosti s terénom, orientácia v prostredí a v určitých oblastiach aj lavínové znalosti a lavínová výbava. Takže dlhý pohyb v zimnom teréne si daj ako cieľ až po nachodení dostatočných kilometrov za „normálnych“ podmienok.

Čo všetko si so sebou zobrať na každú túru (lekárnička, poistenie atď.) a aká výbava je potrebná v rôznych obdobiach roka, je veľmi obšírna téma, takže bude mať svoj osobitný priestor už čoskoro.

Vlkolínec, Sidorovo, Veľká Fatra
V tomto článku sme si zhrnuli najzákladnejšie informácie k začiatkom turistického života, ako sú prejdená vzdialenosť, prevýšenie a možnosti voľby trasy (okruh, náučné chodníky). Všetky lokality a miesta, ktoré vidíš na fotkách v článku, sú vhodné ako začiatočnícke turistické ciele a viaceré z nich už nájdeš aj spracované v našom magazíne alebo na YouTube kanáli.

Turistika je skvelý druh pohybu a myslím si, že jeden z najjednoduchších, čo sa týka samotnej prípravy aj vybavenia, tak neváhaj a vyskúšaj ho aj ty. Poďakuje sa ti celé tvoje telo.

Začínaš s turistikou a chceš vedieť viac? Pomoc nájdeš v seriáli článkov Ako na turistiku, kde rozoberieme všetky dôležité témy od úplných základov.
Zdroj fotografií: Andrej Šuty
report_problem Našiel si v texte chybu?
nely 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako na turistiku: Čo všetko si zbaliť na túru v lete?

Ako na turistiku: Čo všetko si zbaliť na túru v lete?

Vyrážaš na svoje prvé turistické výlety a nevieš, čo všetko si so sebou zobrať? V tomto článku si zhrnieme základnú výbavu, ktorú je dobré mať so sebou na každej letnej turistike.
Ako na turistiku: Plánovanie túry

Ako na turistiku: Plánovanie túry

Počasie, trasa, výstrahy... to sú základné kroky pri plánovaní turistiky. Či už si pokročilý, alebo len s turistikou začínaš, v oboch prípadoch treba plánovať. Pozrime sa spolu, ako na to.
Ako na ferraty: Výbava a oblečenie

Ako na ferraty: Výbava a oblečenie

Súčasťou každého športu, ktorý chceme vykonávať, je vlastné vybavenie. Ani ferraty nie sú výnimkou. Pozrieme sa, čo všetko treba mať so sebou, ak chceš absolvovať ferratu bezpečne.

Výber z produktov

Chočské vrchy - vodná nádrž Liptovská Mara Skladom 2 ks

Výpredaj -20% Chočské vrchy - vodná nádrž Liptovská Mara

6,39  -20% MOC 7,99 

Slanské vrchy - Dargov Skladom 1 ks

Výpredaj -20% Slanské vrchy - Dargov

6,39  -20% MOC 7,99 

Slovenský kras - Domica Skladom 2 ks

Výpredaj -20% Slovenský kras - Domica

6,39  -20% MOC 7,99 

Hikemates magazín #5 Skladom > 5 ks

Výpredaj -23% Hikemates magazín #5

13,89  -23% MOC 18 

Prejsť do shopu (Outdoor / Turistika a kemping / Doplnky na turistiku a kemping / Knihy, mapy a hry)
keyboard_arrow_up