Rakúskym pohorím Rax alebo keď sa nepodarí zdolať cieľ

Návšteva neďalekého pohoria v rakúskych Alpách blízko našich hraníc sa zaručene zaradí medzi tvoju obľúbenú turistickú destináciu.

Obzor pohoria Rax ponúka výhľady, kam len oko dovidí. Nie je len pastvou pre oči, ale hlavne pre zaujímavé kombinácie túr s možnosťou absolvovať ferratu či prechod hrebeňa s prespaním na niektorej z početných horských chát.


Ak je možnosť absolvovať zaujímavú turistiku, dopraviť sa z bodu A do bodu B vďaka ponuke turistického oddielu, tak neváhame ani sekundu. Z 3 ponúk si vyberáme trasu lanovkou Raxseilbahn, prejdenie ferraty, vrch Heukuppe a sedlo Preiner Gscheid. Podaril sa nám tento nadupaný prechod?


Najstaršou rakúskou lanovkou Raxseilbahn

Autobus nás necháva na parkovisku pod lanovkou, ktorá je v prevádzke od roku 1926. Využívame hromadnú zľavu a cena lístka je 19 €. Na hornej stanici sa nachádza horská chata Raxalm-Berggasthof, z ktorej sa naskytá panoramatický výhľad na Alpy.


Svižne si kráčame miernym svahom po červenom značení, pohľady nám padajú na Klosterwappen, čo je najvyšší vrch Dolného Rakúska alebo skôr známejšieho Schneebergu. Chodník nás za krátky čas privedie ku chate Ottohaus, ale ešte predtým sa zastavíme pri skalnom okne. Je to menšia zachádzka, ktorú sa oplatí spraviť.


Pohľad na chatu zo skalnatého okna je pôsobivý. Spojenie kosodreviny s ihličnanmi a so skalným bralom je veľmi fotogenické. Na chate sa nezdržiavame, ideme rovno ku krížu na vrch Jakobskogel, ktorý sa vypína nad chatou.


Poskytuje ďalšie pohľady z hrebeňa, najmä na masív skál. Mne pripomínajú také menšie zarastené Dolomity, ktoré som prešla minulý rok.


Rôznorodosť hrebeňa Rax

Modré značenie po hrebeni vedie chodníkom cez kosodrevinu, bol blatový s veľkými kalužami vody. Dalo celkom zabrať, aby sme neboli ako prasiatka, odnieslo si to pár škrabancov na rukách z vetvičiek. Z blata prejdeme na chodník z kamennej sute, ktorý nás sprevádza už celý čas. Ako kráčame hrebeňom, odhaľujú sa nám zakaždým iné výhľady. V diaľke vidíme náš cieľ - Heukuppe. Pristavíme sa pri kríži na vrchole Preiner Wand a pokračujeme ďalej.


Kontrolujeme si trasu a čas, prepočítavame a zisťujeme, že i napriek dobrému tempu by sme mali len tak tak stíhať náš cieľ. Čudujeme sa, lebo zbytočné prestávky sme nemali. Prichádzame ku chate Neuen Seehütte, kde si už musíme urobiť prestávku na jedlo. Pozeráme ešte raz trasu a naše možnosti, časovo sa nedá stihnúť celý hrebeň, ako je uvádzané na mapách.cz.


Keď nejde všetko podľa plánu

Z chaty je možnosť zísť dole, ale my sa vyberáme ďalej, aby sme stihli prísť aspoň po chatu Karl-Ludwig-Haus. V hlave bojujem s tým, že ferratu Bismarcksteig asi neabsolvujem, mala byť najväčším lákadlom trasy. Ako pokračujeme, prechádzame cez menšie snehové pole. Ako ideme ďalej, je tu ďalšie, ale väčšie. Nepáčil sa mi sklon, ani šľapaje predošlých odvážlivcov, mačky sa mi nechcelo vyťahovať, nakoľko sa to dalo obísť.


Parťáčka sa rozhodla prejsť skrz, ako som na konci, obraciam sa, že jej urobím peknú foto, a už len vidím, ako sa jej noha zošmykla a padá celá. Kričím jej ešte, nech sa pretočí na brucho a vtom sa mi stráca. Zdola mi kričí, že je poudieraná, ale ok. Chvíľku sa obe spamätávame, no musíme pokračovať. Aj napriek blížiacemu sa letu, vysoké polohy vedia prekvapiť snehovými poľami. Preto je potrebné mať so sebou mačky, ak chceme bezpečne prejsť, hlavne ak nie je iná možnosť obísť miesto.


Za odmenu vidíme osamoteného kamzíka, no po pár metroch je opäť snehové pole, ktoré netušíme, kde končí a či nie je priepasť na jeho konci. Takže voľba je jasná, obchádzame ho. Počasie ide tiež postupne proti nám, bádame búrkové oblaky za vrchom Klosterwappen. Dostávame sa ku rázcestníku, kde je možnosť ísť na chatu Karl-Ludwig-Haus a ferratu alebo zísť dole ku parkovisku. Stratili sme veľa času, preto nám neostáva iné nič, ako zísť.


Nedosiahnutý cieľ

Sme smutné, zároveň plné nadšenia vidiny do budúcna absolvovať nesplnené ciele naplánovanej túry. Ferrata Bismarcksteig mala byť spestrenie v podobe náročnosti len A, A/B, B. Musím si teda počkať a vrátiť sa. Ďaleké hromy nás poháňajú do kroku strmým svahom ku chate Waxriegelhaus.


Na trase dlhej 460 metrov na 1,7 km kamennou suťou zvažujeme každý krok, napokon sme pri chate a na chvíľu si robíme prestávku. Ostáva nám už zísť len na parkovisko do sedla Preiner Gscheid Pass, čo je cca polhodina. Túru ukončujeme po 6 hodinách, podľa máp nám to malo trvať necelé 4 hodiny. Celá naplánovaná turistika mala trvať necelých 5 a pol hodiny, ale ako vidieť, je to nereálne, čo usudzoval každý z oddielu v autobuse. Preto moja rada je pripočítať si určite 3 hod. viac na celú trasu od lanovky po vrch Heukuppe až do sedla Preiner Gscheid Pass.

Pohorie Rax je pretkané pastvinami, lúkami plných kvetov, ferratami či horskými chatami na každom kroku. Od mojej prvej návštevy tohto pohoria viem, že je zaradené medzi môj top rebríček. Toto miesto si zamiluješ, viem to.

Zhrnutie

  • Názov: Hrebeňom Raxu
  • Lokalita: Rakúsko, pohorie Rax
  • Značenie: dobre značené – červená a modrá turistická značka
  • Obmedzenie: žiadne
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 6 hod.
  • Parametre: 15 km/804 výškových metrov
  • Typ: vrchol, chaty, skalné útvary, ferrata, lanovka
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovisko pri lanovke Raxseilbahn a parkovisko v sedle Preiner Gscheid Pass
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Čarovná tiesňava kúsok od hraníc

Čarovná tiesňava kúsok od hraníc

Kramle, rebríky, veľa vody, no aj výhľad na horolezecké cesty v okolí. Aj o tom je výstup rakúskou tiesňavou Weichtalklamm až na vrchol Schneebergu.
Na skok do rakúskych Álp

Na skok do rakúskych Álp

Naša krajina je bohatá na hrebeňovky a diaľkové trasy, no čo tak to trošku obmeniť a ocitnúť sa v Alpách?
Jordánsko - klenot Arabského polostrova

Jordánsko - klenot Arabského polostrova

Krásne mestá, skvelé jedlo, príroda či pamiatky. No nielen to, ale aj výstup na najvyššiu horu či spanie na púšti Wadi Rum. Jordánsko je naozaj svetové!
keyboard_arrow_up