Za dobrodružstvom na štyroch kolesách - príprava a prvé zážitky

Vybrať sa do Ázie na 22-ročnom aute je dobrodružstvo samo osebe. Poďte sa s nami pozrieť, ako prebiehala rekonštrukcia auta, balenie na cestu a ako vyzerali naše prvé kilometre smer Stredná Ázia.

Sme mladý pár, René (22), Niki (20), ktorý sa rozhodol vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a po skončení školy sme sa popri práci začali venovať prestavbe dodávky VW T4 na obytný camper. Najskôr sme vôbec netušili, kam sa autom vydáme. Lákalo nás hlavne Maroko a Portugalsko, ale tieto krajiny začínajú byť čoraz viac turisticky obľúbené. Pri pohľade na mapu sa nám naskytla predstava zájsť do divokej Strednej Ázie, Mongolska a na Arabský polostrov. Veď prečo nie.

Plán cesty

Ako vyzerá taká prerábka dodávky?

Existuje mnoho firiem, ktoré vám za nie málo peňazí profesionálne prerobia dodávku, na to sme však budget nemali. O to väčší zážitok naučiť sa prerobiť auto svojpomocne!

Auto sme kúpili pred skoro dvomi rokmi, väčšinu z tohto času strávilo v nešťastných servisoch. Na cestu dlhú približne 70 000 km sme si museli byť istí, že auto je po technickej stránke vo výbornom stave. Nasledovali hrozné skúsenosti so servismi, ktoré nám auto len viac pokazili, ako opravili. Na poslednú chvíľu sme úplnou náhodou natrafili na experta T4, ktorý dal našej dodávke to, čo potrebovala. Už zostávalo len nalakovať auto, prerobiť vnútro a pobaliť sa.

prerábka dodávky
Najzaujímavejšou časťou prerábky bol projekt „vysoká strecha“, ktorú sme montovali na auto. Vyrezali sme strednú časť pôvodnej strechy a na chvíľku sme teda z nášho auta mali kabriolet, následne sme vysokú strechu s ťažkou biedou zdvihli na auto. Pre väčšiu ochranu auta v offroade sme sa rozhodli nalakovať drsný ochranný nástrek Raptor.

prerábanie vanuvan life

Podmienky na prerobenie vnútra sme však nemali ideálne, s časovým sklzom a termínom štartu v apríli sme museli robiť v zime. Stihli sme to za približne dva mesiace, december a január, avšak v bojových podmienkach. V odľahlej garáži bez kúrenia a svetla v teplotách - 10 °C.

van life, prerábanie dodávkyobytná dodávka

Akú výbavu v aute máme?

Človek po pár týždňoch na ceste vlastne zistí, že na život mu stačí jeden tanier, miska, hrniec, panvica a plynová bomba.
Najdôležitejšou časťou je, samozrejme, elektrická sústava. Robili sme ju ako najjednoduchšie sa dalo. Stačí nám na LED osvetlenie, chladničku a na nabíjanie fotoaparátu, dronu a mobilov. Do zadnej časti auta sme umiestnili externú AGM 140 Ah batériu, ktorá je prepojená cez Victron DC/DC nabíjačku k alternátoru. Vodu máme v 35-litrovom kanistri, čo nám bohato stačí na pár dní fungovania. Na sprchovanie používame prenosnú vonkajšiu sprchu.

Samozrejme, nesmú chýbať náhradné diely, náradie na opravu auta a navijak. Na nosič bicyklov sme umiestnili dva 20-litrové kanistre na naftu, lopatu, náhradné koleso, MaxTraxy (vyprosťovacie lyžiny - pomáhajú pri zapadnutí v blate, piesku...).

van lifevan life, obytná dodávka

Pri balení sme sa museli učiť minimalizmu

Keďže sme milovníci prírody a odľahlých miest, auto sme prispôsobili na offroad cesty. Vlastne, aby ste sa dostali na pekné miesta v Ázii, je potrebné zájsť mimo hlavnej cesty, kde už väčšinou asfaltové cesty nie sú. A tu začína dobrodružstvo!

Človek po pár týždňoch na ceste vlastne zistí, že na život mu stačí jeden tanier, miska, hrniec, panvica a plynová bomba. Na cestovanie máme z MTHIKER shopu praktické a pohodlné oblečenie, ktoré sme zbalili do cestovných puzdier tak, aby nám zaberali čo najmenej miesta.

van life, obytná dodávkaRaňajky s výhľadom na kostolík Gergeti, Gruzínsko

Tip na ušetrenie miesta v dodávke: použite obliečky z menších vankúšov na uskladnenie mäkkých svetrov a mikín. Ušetríte kopec miesta a budete mať viac zorganizované veci!

Štartujeme!

Momentálne máme za sebou prvý mesiac na cestách. Prešli sme cez celé Turecko, Gruzínsko, Rusko a Kazachstan. Akurát sa nachádzame v prekrásnych horách Tadžikistanu.

Čarovný východ slnka v Cappadocii
V Turecku sme nemohli vynechať prekrásne farebné hory, tyrkysové jazierka a hlavne Cappadociu!

Stratení v kamennom mestečku Goreme, TureckoKrištáľovo čisté jazierko Meke Gölu ukryté v tureckých horách

V Gruzínsku sme strávili dva týždne, počas ktorých sme sa stihli okúpať v termálnych bazénikoch, zájsť autom do nádhernej doliny Truso a vybehnúť na turistiku.

Kontrola tlaku pneumatík pred vstupom do drsnej doliny Truso, GruzínskoAbano mineral lake, v srdci Kaukazu

Z Gruzínska do Tadžikistanu sme viac-menej len šoférovali. Našou jedinou zastávkou bola plošina Ustyrut v Kazachstane. Nachádzajú sa tu nádherne skalné útvary, avšak koncom mája sú tu neznesiteľné teploty, preto sme utekali čo najskôr do hôr.

Skalné útvary v Kazachstane podobajúce sa na talianske Tre CimeNiekde v kazašskej púšti

Cez Uzbekistan sme mali tri zastávky - krásne mestečká Chiva, Bukhara a Samarkand. Odtiaľ sme sa presunuli do chladného Tadžikistanu! Hory sú tu neskutočne rozľahlé a krásne, jazerá a potoky sme nikde nevideli čistejšie ako tu... je to krajina, ktorú sa oplatí vidieť!

Mestečko Chiva, ktoré je súčasťou Hodvábnej cesty v UzbekistaneÚdolie siedmich jazier v Tadžikistane

Naše zážitky a dobrodružstvá môžete sledovať na našom Instagrame. Tešíme sa, že s vami môžeme zdieľať tieto dobrodružstvá. Naša cesta je len nazačiatku, tak sa môžete tešiť na ďalšie zážitky a cestovateľské tipy!
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
wanderingoverland 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Malta - dobrodružný trek po maltských cestách a necestách (časť 2.)

Malta - dobrodružný trek po maltských cestách a necestách (časť 2.)

Ako naše dobrodružstvo pokračuje po maltskom pobreží a aké nepríjemnosti nás stretli?
Ako si naplno užiť 3 dni v Dolomitoch

Ako si naplno užiť 3 dni v Dolomitoch

Poď sa pozrieť, čo sa dá stihnúť za pár hodín v talianskom horskom masíve.
Po stopách amerických národných parkov – Yellowstone a Grand Teton

Po stopách amerických národných parkov – Yellowstone a Grand Teton

Kto by nepoznal Yellowstone z rozprávok o medveďovi Yogim? Nám však jedlo neukradol a boli sme v úžase asi každé 2 až 3 km cesty.
keyboard_arrow_up