Ako na turistiku: Plánovanie túry

Počasie, trasa, výstrahy... to sú základné kroky pri plánovaní turistiky. Či už si pokročilý, alebo len s turistikou začínaš, v oboch prípadoch treba plánovať. Pozrime sa spolu, ako na to.

Hory sú vášeň a koho chytia za srdce, väčšinou nepustia. No vedia byť aj poriadne zradné a častokrát je to z dôvodu zlého plánovania. Nejednému z nás sa stalo, že zablúdil alebo poriadne zmokol, či dokonca zažil aj búrku na horách. Potom sú prípady, kedy si sa musel otočiť, lebo chodník bol nepriechodný z dôvodu spadnutej lávky či popadaných stromov, alebo si turistiku predčasne ukončil z dôvodu neodhadnutia svojich síl a precenenia trasy. Preto je dobré začať s turistikou už v teple domova, a to krokom plánovania.


Voľba vhodnej trasy

Prvý krok je zvoliť si cieľ turistiky a následne príprava trasy, aby si daný cieľ úspešne dosiahol. V tomto bode je dobré si povedať, aký skúsený turista si a ako si na tom nielen s fyzickou, ale aj s psychickou kondíciou. Turistické začiatky bývajú častokrát náročné práve kvôli zlému plánovaniu. Keď už máš zvolený cieľ, je dobré siahnuť po článku aj s fotkami, napríklad aj priamo v našom magazíne na MTHIKER či videu na našom YouTube kanáli.

Fotky povedia veľmi veľa a ty sa dozvieš, či tam nie sú exponované pasáže, reťaze či iné náročnejšie úseky, ktoré nie sú tvoja šálka kávy. Avšak pred samotnými fotkami a videami odporúčam vyklikať si danú trasu na mapách.

Mapy na MTHIKER

Na plánovanie turistiky nájdeš na internete niekoľko možností ako napríklad mapy.cz alebo mapy.dennikn.sk. Čo ale môžeš využiť, je plánovanie priamo u nás na MTHIKER v sekcii komunita - časť mapa. Práve tu máš niekoľko vychytávok. Ako prvá z nich je, že si môžeš naplánovať trasu od začiatku úplne sám. Túto možnosť máš cez Plánovač trasy. V pravej časti obrazovky pod ikonami „+ a -” je ikona „vrstvy”. Tu si prepneš vrstvu na Freemap Outdoor, aby si videl turistické chodníky a značky.

Počasie vie byť vrtkavé a na horách obzvlášť.
Stačí už len vyklikať na mape začiatok cesty, „medzibody“ a následne ukončenie cesty. Trasu si môžeš uložiť medzi svoje trasy, vyexportovať do GPX a následne naimportovať do hodiniek alebo pozrieť detailne priamo na webe. Tu máš niekoľko možností ako napríklad zobraziť fotky na trase, kilometrovník či v ľavej časti vidíš hodnoty ako celkový odhadovaný čas pre danú trasu, počet kilometrov a prevýšenie (stúpanie aj klesanie).

Plánovanie trasy pomocou MTHIKER Plánovača trasy
Ak sa ti nechce trasu vyklikávať, môžeš sa inšpirovať nami. Taktiež v sekcii komunita, no tentokrát v časti Inšpirácia na trasy. Inšpiráciu nájdeš nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. V ľavej časti obrazovky si môžeš zvoliť filter pre obtiažnosť, prevýšenie alebo typ povrchu, alebo nechať filter prázdny. Následne si môžeš priblížiť danú oblasť a prezrieť si možnosti rovno s článkom a fotkami. Taktiež môžeš vyhľadávať pomocou oblasti vo vrchnej časti obrazovky alebo pomocou dĺžky trasy, teda zvolíš si rozsah kilometrov od - do. V ľavej časti nájdeš priamo odkazy na najnovšie tipy na výlety.

Inšpirácia na trasy na portáli MTHIKER

Kontrola počasia pred a počas turistiky

Druhým krokom pri plánovaní je počasie. To vie byť vrtkavé a na horách obzvlášť. Preto je dobré si overiť počasie na niekoľkých stránkach, ktoré sa venujú počasiu a ideálne deň pred túrou alebo daný deň. Horská záchranná služba prevádzkuje portál, ktorý sa venuje počasiu na horách. Na ňom nájdeš nielen aktuálne počasie a predpoveď, ale aj kamery, snehové profily (pre skialpinizmus a zimnú turistiku) či mapy počasia.

Medzi iné portály, na ktorých si môžeš overiť počasie, patrí Nórsky portál či portál Mountain forecast, ktorý vo veľkej miere využívam aj ja. Nie sú na ňom všetky slovenské štíty, no z každej oblasti ich tam pár nájdeš a tým si vieš stanoviť počasie pre danú oblasť.

Mapa počasia na portáli HZS
Pokiaľ počas turistiky máš signál na mobilnom telefóne, môžeš si aktuálne počasie pozrieť aj cez mobilnú aplikáciu či na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu. Tam síce v jednotlivých meteorologických modeloch nenájdeš predpoveď pre konkrétne štíty a horské oblasti, no vieš si pozrieť aktuálnu situáciu z radaru a vývoj na radare za poslednú hodinu. Tá ti napovie, ako sa oblačnosť hýbe, či sa niekde nachádzajú búrky a kam smerujú.

Príprava trasy, počasia a výstrah je to nutné minimum.
Je už na tvojom posúdení, či je to dobré dnes zabaliť, alebo pokračovať za cieľom ďalej. Veľkým pomocníkom na horách sú aj športové hodinky. Napríklad hodinky Suunto Vertical majú funkciu sledovania vývoju tlaku, kedy klesanie tlaku môže spôsobiť búrky, no má taktiež funkciu búrkový alarm, ktorý ťa včas upozorní na možný výskyt búrok. Okrem tlaku je dobré si pri predpovedi všímať aj teplotu vzduchu, % oblačnosti, % pravdepodobnosti zrážok či vietor. Smer a sila vetra ti môžu pomôcť s rozhodovaním, či sa na hory vydať, alebo to nechať na inokedy.

Radarová snímka nad Slovenskom s výskytom búrok

Výstrahy na horách od HZS

Tretím krokom pri plánovaní turistiky je pozrieť si portál Horskej záchrannej služby alebo využiť ich aplikáciu. Práve na týchto dvoch miestach si vieš pozrieť výstrahy pre jednotlivé oblasti. Výstrahy pred popadanými stromami, nepriechodnými chodníkmi či nepriaznivým počasím v danej oblasti. Okrem toho ti však aplikácia vie zachrániť život, a to doslova. Práve pomocou nej si vieš privolať pomoc HZS priamo na miesto, kde sa nachádzaš.

Výstrahy horskej záchrannej služby pre jednotlivé oblasti (zdroj: hzs.sk)

Dobrá rada nad zlato

Človek za život dostane veľa rád, no väčšinou sa poučí až na vlastných chybách. Avšak tie na horách môžu byť fatálne a druhá šanca na poučenie už nepríde. Aj z toho dôvodu je dobrá príprava. Príprava trasy, počasia a výstrah je to nutné minimum. To, čo môžeš k tomu pridať, je pozrieť si uzávery, či už z dôvodu ochrany prírody, alebo z dôvodu kalamity či iného dôvodu.

Na horách nám nesmie chýbať turistická výbava a tejto téme sa povenujeme v ďalšom diele série „Ako na turistiku“. Netreba zabúdať, že tak, ako v zime sú najväčším strašiakom lavíny, tak v lete sú to búrky. Preto je dobré, aby si začal hlavne v letných mesiacoch v skorých ranných hodinách.

V prípade neriešiteľných problémov a zranení je tu horská záchranná služba, a preto je dobré, aby si mal poistenie na hory. Počas turistiky nezabudni ani na pitný režim a pozri si na mape, kde a ako často sa nachádzajú studničky, aby si si vedel tekutiny doplniť, poprípade zobrať viac vody so sebou. A to posledné a najdôležitejšie je, že tie hory tam budú aj o rok, ty pre zlé rozhodnutie nemusíš.

Začínaš s turistikou a chceš vedieť viac? Pomoc nájdeš v seriáli článkov Ako na turistiku, kde rozoberieme všetky dôležité témy od úplných základov.
Zdroj fotografií: archív autora, mthiker.sk, meteo.hzs.sk, shmu.sk, hzs.sk,
report_problem Našiel si v texte chybu?
mjartan.michal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako na turistiku: Čo všetko si zbaliť na túru v lete?

Ako na turistiku: Čo všetko si zbaliť na túru v lete?

Vyrážaš na svoje prvé turistické výlety a nevieš, čo všetko si so sebou zobrať? V tomto článku si zhrnieme základnú výbavu, ktorú je dobré mať so sebou na každej letnej turistike.
Ako na turistiku: Turistické začiatky a výber vhodnej trasy

Ako na turistiku: Turistické začiatky a výber vhodnej trasy

Chceš vyraziť na túru, ale nevieš odhadnúť svoje schopnosti? Chceš turistikovať pravidelne, ale nevieš ako začať? Dnes si zhrnieme, na čo všetko si v začiatkoch turistického života dať pozor.
Bôr - nepoznaná trojvrcholová hora Nízkych Tatier

Bôr - nepoznaná trojvrcholová hora Nízkych Tatier

Poď so mnou objaviť netypický a málo známy vrchol v Nízkych Tatrách - Bôr.
keyboard_arrow_up