Ako na ferraty: Výbava a oblečenie

Súčasťou každého športu, ktorý chceme vykonávať, je vlastné vybavenie. Ani ferraty nie sú výnimkou. Pozrieme sa, čo všetko treba mať so sebou, ak chceš absolvovať ferratu bezpečne.

Každým rokom sa vybavenie zlepšuje a tým sa stále viac a viac minimalizuje riziko pádu či zranenia. Je doležité ísť s dobou a sledovať aktuálne zmeny či vylepšenia vo výstroji, ktoré nám prinášajú jednotlivé značky zaoberajúce sa materiálno-technickým zabezpečením.


Oblečenie

Správne zvolené oblečenie a obuv sú neoddeliteľnou súčasťou správnej prípravy na ferratu. Nielen preto, že ferraty sa väčšinou nachádzajú vo vyššie položených miestach (horách), kde sa počasie mení rýchlejšie. Teplota klesá s výškou, na každých sto metrov je cca o 0,6 až 1 stupeň Celzia menej, v závislosti od vlhkosti a tlaku vzduchu.

Dôležitým faktorom, ktorý treba spomenúť, je, že keď sa už oblečieme na ferratu, máme na sebe následne aj výzbroj, ktorá môže brániť v obliekaní a vyzliekaní počas postupu na ferrate, alebo minimálne predlžuje čas, za ktorý úkony ako prezlečenie či vyzlečenie rutinne robíme. Preto je dôležité premyslieť si všetko dopredu.

Keďže prechod ferraty je náročný, treba dbať na prvú vrstvu, ktorá by mala odviesť z tela pot a zabrániť stratám teploty. Je teda potrebné funkčné prádlo, priliehajúce na telo.
Následne ide druhá, izolačná vrstva, ktorá udržuje teplo a zároveň je priedušná, aby odviedla pot z prvej vrstvy. Vhodné je zvoliť polartek alebo flís.
Záverečná tretia vrstva, na ktorú by sme nemali zabudnúť, je ochrana pred prípadným vetrom, dažďom či mrazom. V prípade vetra a dažďa to može byť hardshell, windstopper či gore-tex. Pri mraze sú vhodné perie alebo umelé vlákna.
Toto oblečenie, ktoré sčasti bude aj v batohu, je dôležiťejšie zbaliť do nepremokavej tašky, prípadne do sáčku – pretože mokré neizoluje.

Obuv by mala byť určite špeciálna. Čím horšia cesta, dlhšia túra a ťažší batoh, tým kvalitnejšiu obuv by ste mali zvoliť. Pre nenáročnú ferratu bez ťažkého batohu nám stačia aj ľahšie topánky s pogumovanou špičkou.
Pre náročné túry na skalách a v snehu potrebujeme vysoké topánky s profilovou podrážkou, pogumovaná špička je tiež výhodou.

Prilba

Prilba je základnou súčasťou výzbroje, ktorá nás chráni pred pádom kameňov, ktoré môže uvoľniť niekto nad nami alebo pri ich samovoľnom uvoľnení. Aj malý kamienok, ktorý letí z výšky niekoľkých metrov, nás môže vážne zraniť na hlave. Prilba by mala byť určená na horolezectvo, lezenie či ferraty. V žiadnom prípade nepoužívame prilbu cyklistickú, v ktorej sú z hornej časti prieduchy, cez ktoré nám môže skalka padnúť na hlavu tiež.

ferrata prilba

Sedací úväz

Sedací úväz je nevyhnutnou súčasťou na naviazanie ferratového setu. Sedací úväz je delený na bedrovú časť a časť nohavíc, ktoré spája centrálne oko. Nekontrolovateľným pádom na ferrate môže dôjsť k vážnemu úrazu bedrovej časti či k prevráteniu dole hlavou, hlavne ak pri postupe na ferrate má postupujúci človek na sebe batoh. Sedací úväz si vyberáme výhradne určený na ferraty alebo na športové lezenie.

ferrata sedák

Hrudný úväz

Hrudný úväz sa používa v kombinácii so sedacím úväzom a je tiež nevyhnutnou súčasťou, keďže na ferrate hrozí nekontrolovateľný pád či už pri pošmyknutí, údere blesku alebo páde kameňa. Aby sme tomu zamedzili, používame sedací aj hrudný úväz spoločne.

ferrata hrudný úväz

Plochá slučka

Plochá slučka slúži na spojenie sedacieho aj hrudného úväzu, môže byť rôznej veľkosti (podľa telesnej výšky), najlepšie do 15 kN. Pomocou vodcovského a pichaného vodcovského uzla sedací a hrudný úväz spojíme, aby sme mohli na danú slučku upevniť ferratový set.

ferrata plochá slučka

Uzly na spojenie sedacieho a hrudného úväzu

Na spojenie hrudného a sedacieho úväzu sme použili ako prvý vodcovský uzol na plochej slučke.

Zdroj foto: 101knots.com
Ako druhý uzol na plochej slučke sme použili pichaný vodcovský uzol.

Zdroj foto: 101knots.com
Na spojenie ferratového tlmiča pádu a úväzov sme použili líščí uzol.

Zdroj foto: 101knots.com

Celotelový úväz

Celotelový úväz je spojenie sedacieho a hrudného úväzu. Používa sa predovšetkým pri deťoch, ktoré sa na ferrate doisťujú lanom. U detí je celotelový úväz jednoznačná voľba, keďže sú vo vývoji a ťažisko majú oveľa nižšie ako dospelí, pretože pri možnom páde by hneď padali dole hlavou.

ferrata celotelový úväz

Ferratový set - tlmič pádu

Ferratový set je materiálno-technická pomôcka vyrobená čisto pre postup na ferrate. Preto je dôležité mať ju vždy so sebou. Je zložená z dvoch karabín typu K, ktoré sú na dvoch samostatných ramenách, následne samotný tlmič pádu, ktorý je normovaný pre 40-120 kg (teda nie je vhodný pre deti do 40 kg). Poslednú časť ferratového setu tvorí spojovacie oko.

ferrata set

Rukavice

Pre tento šport boli vyvinuté špeciálne rukavice, ale môžu sa použiť aj iné. Zamedzujú poraneniu o železné časti ferraty pri dlhšom výstupe a ruky sa nám v nich menej potia.


V ďalších článkoch sa budeme venovať obtiažnosti ferrát, plánovaniu a bezpečnému pohybu na ferratách.

Začínaš s ferratami a chceš vedieť viac? Pomoc nájdeš v seriáli článkov Ako na ferraty, kde rozoberieme všetky dôležité témy od úplných základov.
Zdroj fotografií: archív MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Ferratový svet – Skalka pri Kremnici

Video: Ferratový svet – Skalka pri Kremnici

Ako to vyzerá v najväčšej ferratovej oblasti na Slovensku, ktorá sa nachádza priamo v strede Európy? Poď si vychutnať ďalší krásny tip na výlet s nami.
Ako na turistiku: Turistické začiatky a výber vhodnej trasy

Ako na turistiku: Turistické začiatky a výber vhodnej trasy

Chceš vyraziť na túru, ale nevieš odhadnúť svoje schopnosti? Chceš turistikovať pravidelne, ale nevieš ako začať? Dnes si zhrnieme, na čo všetko si v začiatkoch turistického života dať pozor.
Video: Ferrata dve veže na Liptove

Video: Ferrata dve veže na Liptove

Sezóna je otvorená! Poď sa s nami pozrieť do ferratového raja na Liptove, čaká nás viac ako 8 ferrát rôznej obtiažnosti.
keyboard_arrow_up