Reportáž: MTBIKER festival na Domaši odštartoval behom na Eve

Súčasťou MTBIKER festivalu bol aj beh Domašská desiatka na Eve. Vychutnajte si s nami slnečnú atmosféru pretekov.

Prvý ročník MTBIKER festivalu je za nami. Celá akcia bola najmä v znamení bicyklovania (na všetky možné spôsoby), no nebolo to len o biku, ale aj o behu a zábave do neskorých hodín. Zázemie celého festivalu bolo v rekreačnej oblasti Domaša - Dobrá, odkiaľ vám zážitky sprostredkujú Imro s Cepom na webe MTBIKER (už čoskoro). Opačná strana Domaše si zas pritiahla všetkých milovníkov behu. A práve tu, v časti Domaša - Eva, odštartoval v piatok dopoludnia tento akčný predĺžený víkend.

MTBIKER festival na Domaši, beh na Eve

Domašská desiatka na Eve

Tieto preteky sú na Domaši už pekne zabehnuté, toto bol už 14. ročník a tohtoročnou novinkou bola možnosť odbehnúť si okrem desiatky aj päťku. Ide o beh z časti asfaltovou a z časti spevnenou cestou. Beží sa 2,5 km rovinkou s krátkym stúpaním na záver, kde je obrátka a ide sa naspäť rovnakou trasou. Pri desiatke bežci absolvovali toto „kolečko“ dvakrát.

Pretekať či fandiť?

Cestný beh nie je úplne moja šálka kávy, no snažím sa ho z času na čas zaradiť do tréningu. Poviem pravdu, preteky na ceste ma nikdy neťahali a aj vzhľadom na pochorobný stav váham, či ísť vôbec behať.

Prichádzame do zázemia pretekov, ktoré je v časti Domaša - Eva v areáli pizzerie Palermo priamo pri vode. Na prezentácii sa to už poriadne hemží a pretekárov pribúda. Atmosféra ma postupne namotáva a o chvíľu sa už registrujem aj ja. Keď už som tu, musím si to predsa odbehnúť a aspoň si vyskúšam iný formát pretekov. Pri trailových behoch ma zvyčajne lákajú dlhšie trasy, no tentokrát volím len krátku trasu na 5 km. Ide sa na to!

MTBIKER festival na Domaši, beh na Eve 2024MTBIKER festival na Domaši 2024, beh na Eve

Bežia všetci

Beh na 5 km štartoval o 10:10 a celkovo sa ho zúčastnilo 125 pretekárov. Desiatku odštartovalo 122 bežcov o 10:40, čo veľmi oceňujem, keďže väčšina „päťkárov“ mala dovtedy odbehnuté a niektorí už len dobiehali do cieľa, takže sa to nemiešalo a cesta nebola prehustená. Medzi pretekármi pozorujem všetky vekové kategórie, bežia staršie aj mladšie ročníky a aj „väčšie“ deti. Takéto behy sú ideálne aj pre začiatočníkov či rodiny, no ten, kto chce, si tu vie dať poriadne do tela.

MTBIKER festival na Domaši, beh na Eve

Domašská naháňačka

Trasa prekvapivo nebola len o asfalte, ale v druhej polovici sme si užili aj blatko, keďže po nočných dažďoch bol „trail“ úsek poriadne rozbahnený. Nové Crafty si to teda odskákali, ale nevadí, hlavne, že podržali. Nechýbala ani občerstvovačka, no tú som na tak krátkej trase nevyužila. Navyše, pri päťke sme mali šťastie, že celý čas bolo pod mrakom, a tak sa mi behalo dobre a neprehrievala som sa. Bežcov desiatky už ale slnko potrápilo.

Na trati sme sa aj pekne ponaháňali, snažila som sa ísť v tempe a nespomaľovať, čo sa mi celkom darilo. Myslím, že trénovanie tempových behov na dráhe mi tu zahralo do karát. Dobieham na treťom mieste s časom 22:33 a som vďačná, že som zvolila len päťku. Behať to isté dvakrát by sa mi veru nechcelo, hlavne keď už slnko svieti a voda Domaše láka. Kompletné výsledky z behu nájdeš na tomto odkaze.

MTBIKER festival na Domaši, beh na Eve 2024MTBIKER festival na Domaši, beh na Eve reportáž

Keď celú akciu sprevádza slnečné počasie so zázemím priamo pri vode a skvelou organizáciou, o dobrú náladu niet núdza. My sme si to užili, ja aj bežecky, Viktor spoza kamery a myslím, že si to užili aj ostatní účastníci. Ale to vám už prezradia samotní bežci a bežkyne vo videu, v ktorom sme sa snažili zachytiť najmä ich popretekové dojmy.


Toto je len začiatok. MTBIKER festival pokračuje nadupaným programom a do nedele sa toho ešte veru veľa udialo. Bikovú časť sleduj už čoskoro na MTBIKER.
Zdroj fotografií: Viktor Tóma, Stanislav Soták
report_problem Našiel si v texte chybu?
vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: MTHIKER Kordícky Extrém - zvládnem beh na 26 km?

Reportáž: MTHIKER Kordícky Extrém - zvládnem beh na 26 km?

Vertikal na Skalku, hrebeň Kremnických vrchov, nekonečné klesanie, bahno. Zvládla som túto výživnú 26 km trať?
Reportáž: Malý štrbský maratón – pre fanúšikov behu aj nordic walkingu

Reportáž: Malý štrbský maratón – pre fanúšikov behu aj nordic walkingu

723 pretekárov z 8 krajín prešlo v nedeľu 14. júla cieľovou páskou Malého štrbského maratónu. Ako sa mne, trailovej bežkyni, bežalo po asfalte, to sa dočítaš v tejto reportáži.
Reportáž: Ako chutia najväčšie nočné preteky Bratislavou?

Reportáž: Ako chutia najväčšie nočné preteky Bratislavou?

Rýchly, atraktívny, jedinečný – takto by som v troch slovách opísala Telekom night run. Tento rok ho prišlo zabehnúť až 4 500 bežcov a bežkýň. Boli ste medzi nimi?
keyboard_arrow_up