Tatranské lezenie - nové pohľady na Skalnatú dolinu

Ak hľadáš možnosti lezenia vo väčších tatranských stenách, Skalnatá dolina je určite to pravé. Dostaneš sa z nej do ciest, ktoré ponúknu lezenie na celý deň a zážitok na celý život!

Najtypickejší pohľad na Lomnický štít, fotogenické Skalnaté pleso, astronomické a meteorologické observatórium a hlavné centrum lyžovania v Tatrách? Takto pozná Skalnatú dolinu väčšina návštevníkov Tatier. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, čo ti vie ponúknuť, ak si zoberieš do batoha aj helmu a lano.

Úvodom pripomeniem, že základné informácie o bezpečnosti, pravidlách a metodike tatranského lezenia sme spomenuli v minulom článku, takže teraz sa môžeme rovno vrhnúť na lezecké cesty a odporúčania.

Odkiaľ a kam?

Skalnatou dolinou vedie Tatranská magistrála (červená turistická značka), preto ti ponúka viacero možností nástupu. Zo západu sa do doliny dostaneš zo Zamkovského chaty (východiskovým bodom je Starý Smokovec - Hrebienok - Zamkovského chata) a z východu z Chaty pri Zelenom plese (východiskovým bodom by bolo parkovisko Biela Voda).

Poslednou možnosťou nástupu je priamo z Tatranskej Lomnice po zelenej značke popod lanovky. Uvádzam ho ako posledný, pretože aj keď je najkratší, šliapať popri zjazdovke je pre mňa väčšinou poslednou možnosťou.

Skalnatá lanovka
Keďže Skalnaté pleso je hlavnou križovatkou zjazdoviek, nájdeš tu množstvo bufetov a gastronomických možností. Okrem gastronómie môžeš vyskúšať aj astronómiu v jedinom tatranskom observatóriu. No a ak by si rád zostal na viac dní, ubytovanie aj stravu ti vie poskytnúť Skalnatá chata.

Lano, lezky, helma, ideme!

Cieľom lezeckých túr so začiatkom v Skalnatej doline býva najčastejšie Lomnický, Kežmarský alebo Huncovský štít.

Západná stena Lomnického štítu - Puškášova cesta a iné

Horolezecká legenda Arno Puškáš zanechal krásne cesty v logických líniách aj v tejto doline. Jeho cesta na Lomnický štít je obtiažnosti V UIAA a okrem fixných istení na stanoviskách v nej nájdeš aj zopár postupových nitov a borhákov, čím sa stáva ideálnou na úvod.

Nástup do LomniceNástup do Lomnice

Luxusnou časťou lezenia na Lomničák je bufet Dedo na samom vrchole. Je to tak jediný tatranský štít, na ktorom si po dolezení môžeš dopriať občerstvenie pred zostupom do Lomnického sedla.

PuškášVrchol Lomničák

No a pre skúsenejších lezcov treba spomenúť, že na Lomnický štít vedie aj jedna z najznámejších ciest Tatier - Hokejka.

Cesty v južnej stene Kežmarského štítu

Keby hlásili nižšie teploty a rád by si od Skalnatého plesa šliapal bližšie ako na Lomničák, Kežmarský štít je tá správna voľba. Jeho južná stena ponúka lezenie od obtiažnosti IV až po IX UIAA, takže si určite vyberieš.

KežmarákPlatňa Kežmaráku

Na zbieranie skúseností je celý Huncovský štít úplne ideálny.
Cesty sú rôzneho charakteru - od ciest, ktoré sú celé po vlastnom istení (Puškáš - Pravým vhĺbením, obtiažnosť V UIAA), cez cesty, ktoré majú borhákové štandy, no medzi nimi sa zapotíš (Obrovský kút, VI- UIAA), až po cesty v platniach, ktoré majú postupové nity (Óda na radosť, VII+ UIAA).

Kežmarák Obrovský kútKežmarák kút

Vyberať je z čoho, Kežmarský štít je krásna stena, no mysli na to, že je aj poriadne dlhá. Cesty tu často majú viac ako 10 dĺžok, čo treba zohľadniť pri plánovaní a tiež pri kontrolovaní predpovede počasia. Poobedné búrky pri lezení ešte nikdy neboli dobrým zážitkom.

Z vrcholu na Lomničák

Vidlový hrebeň

Hrebeňovky v Tatrách ponúkajú jednoduchšie lezenie ako steny, krásne výhľady a nezabudnuteľný zážitok. Často označovaný za najkrajší tatranský hrebeň je práve Vidlový hrebeň medzi Kežmarským a Lomnickým štítom. Netreba ho podceniť, treba k nemu poriadny lezecký materiál, budeš liezť hore, cez vežičky, dole a aj zlaňovať. Určite si poriadne naštuduj popis hrebeňa, aby ťa nič neprekvapilo.

Hrebeň sa lezie častejšie z Lomničáku na Kežmarák, no oba smery sú leziteľné a pekné. No a pre rýchlych a skúsených lezcov je určite výživnou túrou skombinovať lezeckú túru na Lomničák alebo Kežmarák a pokračovať ďalej po hrebeni.

Vidláč z LomniceVidláč

Ak by si sa chcel namotivovať na tatranské zážitky, odporúčame ti film Medená veža. Spomíname ju pri Vidlovom hrebeni práve preto, že Medenú vežu v Tatrách nenájdeš, no vo filme pod týmto názvom vystupovala práve Veľká Vidlová veža, ktorá je najvyšším bodom tohto hrebeňa.

Huncovský štít - Spišská cesta

Krásou, dĺžkou ani kvalitou skaly síce nemôže konkurovať Kežmaráku ani Lomničáku, ale na zbieranie skúseností je celý Huncovský štít úplne ideálny. Cesty aj nástup sú kratšie, zostup je jednoduchý, štandy borhákové, takže môžeš potrénovať orientáciu v teréne aj zakladanie postupových istení. Ak na poobedie hlásia búrku, pri skorom budíčku stihneš Huncovský štít aj obed na Skalnatom plese!

HuncákHuncovský

Toľko na úvod k Skalnatej doline. Ak by si chcel viac tipov z iných dolín, prečítaj si aj o lezení v doline Zeleného plesa. Nezabudni naštudovať sprievodcu, metodiku a predpoveď počasia, aby sa z lezeckej túry nestalo dobrodružstvo utekania pred búrkou.
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
DadaP 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Plánuješ v najbližšej dobe vybehnúť na nejaký z tatranských vrcholov? Slavkovský štít v jesennom šate bude určite tou správnou voľbou.
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
keyboard_arrow_up