Veľká Fatra – hrebeňom cez Zvolen až na Končitú

Ak hľadáš rýchlu a pohodovú túru s veľkolepými výhľadmi, tento okrajový hrebeň Veľkej Fatry sa ti bude páčiť.

Na juhovýchodnej časti pohoria Veľká Fatra, medzi obcami Liptovské Revúce a Donovaly, sa nachádza horský podcelok Zvolen, ktorý tvorí turisticky atraktívny hrebeňovitý úsek. Hlavný hrebeň Zvolenského podcelku sa tiahne od sedla Veľký Šturec východným smerom, cez Motyčiansku hoľu až na vrchol Zvolen, odkiaľ pokračuje severne cez Malý Zvolen, vrch Končitá až po vrch Magura nad obcou Liptovská Osada. Táto oblasť nespadá do Národného parku Veľká Fatra, nachádza sa v jeho ochrannom pásme s 2. stupňom ochrany.

Najvyšším vrchom podcelku je práve Zvolen (1 402,5 m), následne Malý Zvolen (1 372 m) a tretím v poradí je lanovkou dostupná Nová hoľa (1 370 m). My si prejdeme všetky tieto 3 vrcholy a pridáme aj menej známu Končitú (1 248 m), kde túto našu minihrebeňovku zakončíme.


Najrýchlejšia cesta za výhľadmi

Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako dosiahnuť náš dnešný cieľ, je vyviesť sa lanovkou na Novú hoľu. Sme radi, že vďaka MultiSport máme možnosť zakúpiť si obojsmerný lístok na lanovku za výhodnú cenu 3 €. Stačí pri pokladni v okienku predložiť plastovú kartu MultiSport a doklad totožnosti, alebo my využívame virtuálnu kartu v mobilnej aplikácii.

Vývozom lanovky ušetríme okolo 400 výškových metrov poriadne strmým stúpaním, takže ak sa chcete tomuto náročnému úvodu vyhnúť, odporúčame naozaj využiť lanovku. Myslím, že sa to oplatí, aj keď kartu MultiSport nemáte, keďže zakúpením lístka získavate parkovanie zdarma. Otváracie hodiny lanovky a ďalšie info nájdete na stránke PARK SNOW Donovaly.


Hoci my nie sme veľmi lanovkoví turisti a radi si výškové metre odmakáme za vlastné, tentokrát to veľmi oceňujeme – už len kvôli tomu, že popoludní hrozí výskyt búrok. Takto si dnešnú trasu pekne urýchlime a ruku na srdce, kto by nevyužil lanovku za 3 €? Veľkým plusom je, že týmto spôsobom si nádherné výhľady môžu užiť aj malé deti, rodiny, starší ľudia, hendikepovaní, jednoducho naozaj ktokoľvek. Z lanovky totiž vystúpime rovno na výhľadovú Novú hoľu. A tu sa naša túra začína.

Vrchol Nová hoľa

Nová Hoľa a Zvolen

V okolí vrcholovej stanice lanovky sa nachádzajú výhľadové tabule s popisom okolitých pohorí, posedenie, rôzne atrakcie pre deti, hojdačky, preliezky… Pozorujeme rodinky s deťmi, ktoré si to tu už naplno užívajú. Nezdržiavame sa a rovno prechádzame cez vrchol ďalej žltým turistickým značením, ktoré nás krátkou prechádzkou dovedie priamo na najvyšší vrchol Zvolen.

vrchol Zvolen
Končitá ponúka kruhové výhľady na všetky strany.
Tesne pred vrcholom sa ocitáme ešte na vyhliadke s krížom, ktorá poskytuje výhľady na juh. Pozorovať môžeme celé Donovaly, nad ktorými sa vypínajú Starohorské vrchy. Pokračujeme na najvyšší vrch Zvolen, ktorý sa nachádza v strede hlavného hrebeňa podcelku. Odtiaľ vedie jedným smerom červená značka na Motyčiansku hoľu a Veľký Šturec, kadiaľ ide aj Cesta hrdinov SNP. Žltá značka pokračuje severnou časťou hrebeňa, ktorý ideme preskúmať. No najprv si užijeme ďalšie výhľady.

Vyhliadka pod vrcholom ZvolenMotyčianska hoľa a hlavný hrebeň Veľkej Fatry

Príjemným hrebeňom na Malý Zvolen

Táto časť túry je úplná lahoda - mierne vlnitý terén a najmä tie výhľady. Na jednej strane hlavný Hrebeň Veľkej Fatry, na druhej strane Starohorské vrchy s ikonickým Kozím Chrbtom a Nízke Tatry s dominantou Veľkej Chochule. A hlavne, na tomto mäkučkom nenáročnom chodníku si to všetko stíhame užívať aj „za jazdy“.

vrcholy Veľkej Fatry, na foto dominuje Ploská, Čierny Kameň a Rakytov
Dostávame sa na peknú vyhliadku s lavičkami, ktorá nás zláka na kratšiu pauzu. V tomto štýle postupujeme ďalej až na Malý Zvolen, odkiaľ sa na chvíľu „ponoríme“ do lesa a vyklesáme do sedla Pod Končitou.

Malý Zvolen s výhľadom na Salatín

Výhľadovo bohatá Končitá

Na sedlo Pod Končitou sa dá dostať aj z obce Liptovské Revúce (časť Nižná Revúca) alebo aj z rázcestia Biele pri Liptovskej Osade. A toto sedlo je – ako inak – ukryté pod vrcholom Končitá. Krátkym, asi 200 m chodníčkom sa „vynoríme“ z lesa priamo na hôľnatý vrchol Končitej s majestátnym dvojkrížom. Končitá ponúka kruhové výhľady na všetky strany a my sa opäť len kocháme a užívame si to - len my, ticho a pokoj prírody.

hlavný hrebeň Veľkej Fatry

Hoci nejde o ten najvyšší vrchol, no rozhodne ide o extrémne výhľadový vrchol. Nízke Tatry, Veľká Fatra či Chočské vrchy sú na dosah a my len počítame kopce, ktoré sme už navštívili. Sme prekvapení, koľko ich už je a na mnohé z nich sme vás už aj vzali - Salatín, Brankov, Sidorovo, Čebrať, Veľký Choč, Predný Choč, Smrekovica

Výhľady aj na Nízke Tatry a Chočské vrchyHôľnatý charakter vrcholu Končitá

Zastihne nás búrka?

Z Končitej už cesta ďalej nevedie a my sa vraciame naspäť, rovnakou trasou až na Novú hoľu. Dnešné počasie je dosť premenlivé, pofukuje vietor a nové mraky sa každú chvíľu objavujú a zas v diaľke strácajú. Je len otázkou času, kedy priveje nejaký búrkový mrak, preto sme radi, že o 13:00 sme už naspäť na vrcholovej stanici lanovky. A popoludní už dážď veru prišiel, takže sme to stihli akurát.


Dnešná túra bola jednoduchá, vhodná aj pre začiatočníkov, tak ak s turistikou začínaš, alebo si len jednoducho chceš užiť pekný nenáročný výlet, túto trasu môžeme len odporučiť. Niekedy práve tie nenápadné miesta, rôzne bočné hrebienky a vrcholky ponúknu tie najkrajšie výhľady na okolité „velikány“.


Zhrnutie

  • Názov: Nová hoľa, Zvolen, Malý Zvolen, Končitá
  • Lokalita: Veľká Fatra, podcelok Zvolen
  • Značenie: prehľadné (žltá značka)
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 3 hod.
  • Parametre: 7,8 km/450 m
  • Typ: hrebeň
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovisko Donovaly - časť Nová hoľa
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Muránska planina - výhľady, hrad a sysle

Muránska planina - výhľady, hrad a sysle

Čo navštíviť v Muránskej planine? Krásne vyhliadky, Muránsky hrad, ale aj buchty a sysle zaručia výlet plný zážitkov.
Kamenný unikát na Spiši - Dreveník a Spišský hrad

Kamenný unikát na Spiši - Dreveník a Spišský hrad

Poď sa s nami pozrieť, ako to vyzerá v Pekle. Neboj, cestu von z neho určite nájdeme a vezmeme ťa aj do raja.
Video: Objav Lysec a dychberúce výhľady na Veľkú Fatru

Video: Objav Lysec a dychberúce výhľady na Veľkú Fatru

Poď s nami zdolať tento majestátny a veľmi výhľadový kopec v Turčianskej časti Veľkej Fatry.
keyboard_arrow_up