Reportáž: MTHIKER Kordícky Extrém - zvládnem beh na 26 km?

Vertikal na Skalku, hrebeň Kremnických vrchov, nekonečné klesanie, bahno. Zvládla som túto výživnú 26 km trať?

Na tento beh som sa tešila už minulý rok, no žiaľ pár dní predtým prišlo zranenie, a tak si všetko za mňa „odskákal“ Viktor. Zdokumentovali sme to aj v reportáži. Ale tento rok to konečne klaplo! Ako titulárny partner pretekov sme tu samozrejme nesmeli chýbať. S Viktorom sme si vymenili úlohy – on ostal dole na štarte a ja som konečne „ochutnala“ pretekovú atmosféru Kordíckeho Extrému.

Nie je to len o extrémoch

Názov pretekov naznačuje, že beh bude drsný a náročný, no na svoje si prídu všetci. Každý si tu nájde svoju výzvu, na výber sú 4 trate: kráľovská disciplína s dĺžkou 26 km, beh zvážnicami na 11,7 km, lesný 5,3 km okruh nenáročným terénom a detské behy na 800 m.

MTHIKER Kordícky Extrém 2024kordícky extrém preteky

Celé zázemie podujatia sa nachádza v nádhernom prostredí malebnej dedinky Kordíky, ktorá sa 20. júla naplnila pretekármi aj fanúšikmi. V tomto pretekovom „mestečku“ prebiehala v našom MTHIKER stánku aj testovačka bežeckej obuvi Inov-8 a odskúšať ste si mohli aj okuliare Alba Optics.


A čo oblečenie, výbava a výživa?

Základom pre mňa bolo dostatočné množstvo tekutín, preto volím bežeckú vestu Inov-8, kde si balím dve pollitrové soft fľaše. Jednu z nich som naplnila ionťákom. Na energiu si do vesty prihadzujem 2 Nutrend gély a pre istotu aj magnézium, ktoré využívam hlavne pri dlhších výkonoch a v horúčavách. Okrem toho mám vo veste ako núdzovku hroznový cukor. Nakoniec som využila len 1 gél, čo mi s využitím prvej občerstvovačky stačilo akurát.

Oblečené mám šortky Karpos FAST EVO a top Karpos QUICK, čo je vzhľadom na letné teploty a takéto intenzívne trailové preteky jasná voľba. Viac o tomto oblečení som popísala aj v teste bežeckého oblečenia na letné dni. No a na záver to najdôležitejšie – bežecká obuv. Vzhľadom k rôznorodému terénu (lesné aj kamenisté chodníky a aj potencionálne blatistý terén) si obúvam moje obľúbené Inov-8 ROCLITE, na ktoré sa môžem spoľahnúť pri takmer akomkoľvek teréne.

Beh, ktorý preverí

Štart najdlhšieho behu je o 8:30, takže všetko sa to zomlelo rýchlo. Ranný príchod do Kordíkov, prezentácia a ani neviem ako, zrazu už stojím na štartovej čiare a bežím v dave medzi viac ako 190 pretekármi. Úvodný rozbeh ulicou je krátky a už vchádzame do lesa. A tu hneď prichádza najnáročnejšia časť – dlhé stúpanie k vysielaču na Skalke. Z behu rýchlo prechádzam do chôdze, no snažím sa držať bežcov predo mnou.

MTHIKER Kordícky Extrém 2024
Konečne hrebeň Kremnických vrchov a už miernym stúpaním bežím na Skalku. Prechádzame okolo ferrát na Skalke. Na Skalke je prvá občerstvovačka a zároveň tu končí takzvaná vrchárska prémia, ktorá je v tomto ročníku novinkou. Prvý bežec a prvá bežkyňa, ktorí zdolajú vrchol Skalky v najkratšom čase, budú ocenení. Ja si len vydýchnem s úľavou, že väčšinu výškových mám na 10 kilometri za sebou, uchmatnem si banán z občerstvovačky a teším sa na hrebeňovú časť behu.


Tu to ide jedna radosť. Bežím príjemnými lesnými chodníkmi vlnitým terénom, celý čas v tieni a dnes je celkom pod mrakom, takže na trailový beh ideálna podmienka. Spomaľuje ma až nepríjemná stojka na Zlatú Studňu v polovici trasy. Povzbudíme sa so spolubežcami, čo ma nakopne a ani neviem ako, zdolávam toto intenzívne, no krátke stúpanie. Hrebeňom prichádzam na Sedlo Tri kríže, kde je druhá občerstvovačka a zároveň kontrolná stanica s časovým limitom 2:30.


Ja sa nezastavujem a plynule pokračujem. Prichádza dlhé klesanie a snažím sa zrýchliť, čo to dá. Viem, že po dlhom klesaní prídu ešte kopce, takže vyťahujem Nutrend gél. Zbeh ide nepríjemným kamenistým terénom, no vďaka mojim Inov-8 to valím celkom v tempe.

Dobieham na lyžiarsky vlek na Králikoch a trať sa o chvíľu križuje s 11,7 km traťou. Posledné 4 km sú predo mnou a vravím si, že musím zabrať a rozbehnúť nohy po dlhom zbehu. No tých pár kratších stúpaní v závere trasy zabolelo najviac a ja spomaľujem.

Na ďalšej občesrtvovačke dopĺňam vodu a chvíľu na to voda „osvieži“ aj moje nohy. Ocitám sa v rozmočenom úseku, ktorý sa nedá obísť, a tak idem skrz bahno. Veď čo by to boli za preteky bez špinavých nôh a premočených topánok, no nie?


Konečne prichádza finiš. Z lesného chodníčka vchádzam do Kordíkov, kde domáci fanúšikovia poctivo povzbudzujú a osviežujú bežcov. Tak nakoniec nielen mokré nohy, ale aj celé oblečenie a do cieľa dobieham špinavá, zmoknutá ale s úsmevom na tvári!

Corosy mi v cieli ukazujú 26,36 km, 1 136 výškových metrov a čas 3:05:05. Tento beh poriadne preveril a vo videu sa dozvieš, či sa mi podarilo splniť môj cieľ, ktorý som si na tieto preteky stanovila. Výsledky 26 km sú zverejnené na tomto odkaze.


MTHIKER Kordícky Extrém je za nami, no preteky zo série Marathon Tour pokračujú. Ide o viaceré bežecké podujatia, kde sa v priebehu roka zbierajú body a tento rok nás čakajú ešte behy Runica Nevoľné a MTHIKER Kylof Ľubietová. Všetko sa dočítaš na stránke marathontour.sk.
Zdroj fotografií: organizátori pretekov - Miroslav Štrba, Peter Monty Šiandor, Miroslav Trimay
report_problem Našiel si v texte chybu?

MTHIKER Kordícky extrém

calendar_today 20. 7. 2024
format_list_numbered 4. kolo - Marathon Tour
label Trailový beh
label Detské bežecké preteky
place Kordíky (Slovensko)

vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Reportáž: Vertikal kilometer Kráľova hoľa
V tejto reportáži si zabehneme na významný a často navštevovaný vrchol Nízkych Tatier.
Reportáž: Poludnica Run - bolo to ťažké, drsné, ale krásne
Pád, kríza, zúfalstvo, rozbité nohy,… ale aj eufória, sebazaprenie a skvelá skúsenosť. Aj o tom boli tieto epické skyrunningové preteky v Nízkych Tatrách.
Reportáž: Sardínia Trail – 3 epické dni, ktoré nie sú zadarmo
Sto km v troch etapách počas troch dní s prevýšením 4 000 m. Tri etapy na troch rôznych miestach, z ktorých sa jedna líši od druhej.
keyboard_arrow_up