Pochop horu a zahoď strach z medveďov

„Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva.“ Tak znie jednoduché a pravdivé slovenské príslovie. Tak, ako sa budeš chovať k prírode, tak sa príroda bude chovať k tebe.

Som jednou z tých, ktorí si prešli istým procesom, čo sa týka pohybu v prírode a strachu z medveďov. Bolo obdobie, keď som pri každom šuchnutí lístia a prasknutí dreva na chvíľu skamenela a potom začala utekať. Doteraz sa smejem, ako sa niekedy rodinná prechádzka v lese a zbieranie hríbov zmenilo na hromadný útek z lesa. Svojou paranojou som dokázala vystrašiť všetkých naokolo.

Čím viac nachodených kilometrov po horách, tým menší strach

Nie je možné ísť na turistiku bezduchou formou a nevnímať okolie. Sledovať flóru aj faunu a takto sa to dialo mne. Postupne som sa do oblasti vnárala viac a viac. Vyhľadávala som odbornú literatúru a prahla po informáciách týkajúcich sa medveďov. Čo bolo pre mňa vždy strašiakom, to sa stalo vášňou.

medvedemedvedia stopa

Prvé stretnutie a prekvapivý koniec

K prvému stretnutiu s macom došlo v Západných Tatrách pár rokov dozadu. Nebolo to zoči voči, maco vedel o mne skôr, ako ja o ňom, tak už som len zazrela hnedý kožuch bežať kosodrevinou. Bola som prekvapená sama zo seba, že mi nenapadlo vziať nohy na plecia. Tento zážitok ma uistil v tom, že medveď asi nebude mať záujem stretnúť sa so mnou.

Nasledovali ďalšie situácie, kde sme buď medveďa cítili, zazreli, alebo našli len pozostatky z tráviacej sústavy. Pre mňa, mimochodom, veľmi obľúbená činnosť, preskúmať, čo maco práve v ten deň jedol. Je zaujímavé, ako sa farba hmoty mení podľa ročného obdobia.

medvedie exkrementy

Niekedy premýšľam, koľko medveďov videlo mňa. Pre mňa je toto zviera neskutočne fascinujúce a tajomné. Pri svojej veľkosti vie byť ako lesný duch. Pozoruje z diaľky a vyhodnocuje situáciu. Vníma, čo je pre neho nebezpečné a vyhýba sa stretnutiam, ktoré by ho mohli ohroziť.

Vyhroteným situáciám sa vyhýbam

Vždy je potrebné mať na pamäti to veľakrát opakované: „V lese sme len na návšteve.“ Nechodiť zbytočne do húštin mimo chodníkov a keď sa nachádzaš v húštine, radšej daj o sebe vedieť. Ja si v týchto momentoch začínam pospevovať. Moje okolie túto situáciu vníma s dávkou „nepochopenia“ (netuším prečo).

Fajn nápad je aj rolnička, píšťalka, potlesk, atď... Zatiaľ som teda nevidela exkrementy s týmto náčiním, to znamená, že medveďa tým neprilákaš, ale odplašíš.

stopy po medveďoch na stromemedvedia stopa v snehu oproti ženskej ruke

Stretnutie medveďa neznamená automatický útok

A keď už dôjde na to, že mu naozaj skrížiš cestu, skús zachovať chladnú hlavu a hlavne nevoliť útek. V tomto momente ťa medveď začne vnímať ako korisť a je vymaľované. Z tohto merania síl s určitosťou nevyjdeš ako víťaz...

Je fajn brať do úvahy aj obdobia, kedy môžu byť medvede viac nervózne, a to po zimnom spánku, keď sú vyhladované, alebo v čase medvedej ruje od apríla do júla. Do lesa tiež nechoď zbytočne v skorých ranných a v neskorých večerných hodinách.

Skvelou barličkou pre pokoj v duši je bear sprej.

medveď v lesemedvedia stopa

Je mi veľmi ľúto, že ľudia opúšťajú prírodu kvôli strachu. Hlava je brzdou mnohých krásnych zážitkov. Ak miluješ prírodu tak ako ja a túžiš dosiahnuť veľa turistických cieľov, zober si niečo aj z tohto článku. Na Slovensku existujú aj rôzne exkurzie týkajúce sa osvety tejto problematiky. Ja som sa jednej takejto zúčastnila a vrelo odporúčam. Tu sa riadim heslom: „Čím viac vedomostí a skúseností mám, tým menej sa bojím!“.

Tak hore zdar! Vidíme sa v lese.
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
Zuzu19 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Ako ma prekonávanie fóbie z výšok doviedlo až na Gerlach
Aj napriek môjmu strachu z výšok, ktorý miestami prechádzal až do hystérie, som stále chcela ísť vyššie a vyššie. Ako to dopadlo?
Ako na turistiku: Plánovanie túry
Počasie, trasa, výstrahy... to sú základné kroky pri plánovaní turistiky. Či už si pokročilý, alebo len s turistikou začínaš, v oboch prípadoch treba plánovať. Pozrime sa spolu, ako na to.
Hrebeňom Solísk až na Bystrú lávku
Preliezanie, obliezanie, zliezanie, zlaňovanie, vyliezanie, traverzovanie a mnoho ďalšieho. Aj to nám ponúkol Soliskový hrebeň vo Vysokých Tatrách.
keyboard_arrow_up