Ako na turistiku: Čo všetko si zbaliť na túru v lete?

Vyrážaš na svoje prvé turistické výlety a nevieš, čo všetko si so sebou zobrať? V tomto článku si zhrnieme základnú výbavu, ktorú je dobré mať so sebou na každej letnej turistike.

V prvých článkoch zo série Ako na turistiku sme si rozobrali, ako si vybrať svoju prvú túru/túry a ako sa na ňu nachystať doma v podobe plánovania. Trasu mám vybranú, predpoveď počasia naštudovanú, čo ďalej? Na rad prichádza balenie.

Čo a do čoho zbaliť?

Čo všetko si so sebou zbaliť? Nebude mi niečo chýbať? A nebudem toto so sebou vláčiť zbytočne? Tieto otázky sa pri balení určite vynoria v hlave nejednému turistovi. Začneme pri najjednoduchšom balení, a to je balenie na jednodňovú túru v lete. Balenie na viac dní alebo v inom ročnom období si vyžaduje podstatne viac výbavy, na ktorú sa bližšie pozrieme neskôr.

Jednodňová turistika, balenie batoha, čo zbaliť do batoha

Aký veľký batoh?

V prvom rade je potrebné vybrať to, do čoho si všetky veci zbalíme, čiže batoh. Na trhu je neuveriteľné množstvo turistických batohov, z ktorých si môžeš vybrať podľa svojich preferencií. Čo sa týka veľkosti, tak na jednodňovú turistiku je ideálny batoh s objemom okolo 15 – 25 litrov.


Čo všetko zbaliť do batoha na jednodňovú túru v lete?

  • vodu,
  • jedlo,
  • náhradné oblečenie,
  • pokrývka hlavy,
  • opaľovací krém,
  • ochrana pred dažďom,
  • lekárnička,
  • doplnky – paličky, slnečné okuliare, čelenka, minerálne doplnky…

Jednodňová turistika, balenie batoha, čo zbaliť do batoha

Pitný režim

Bez čoho by si sa nemal vybrať na žiadnu túru je voda a jedlo. Vodu môžeš mať v obyčajnej fľaši, vo fľaši s hadičkou alebo v čím ďalej, tým viac populárnejších hydrovakoch, ktoré majú tiež hadičku.

Osobne tieto „hadičkové“ systémy mám veľmi rada, najmä pri viacdňových túrach, avšak viem si ich zobrať aj na jednodňovky (hlavne, keď je fakt horúco). Nie je nič príjemnejšie, než si „za jazdy“ potiahnuť trochu vody do úst a osviežiť sa.

Jednodňová turistika, balenie batoha, čo zbaliť do batoha
Optimálne množstvo na celodennú túru je cca 2 l, zo začiatku svojho turistického života si radšej zober dostatočné množstvo vody a nespoliehaj sa na pramene a studničky, ktoré v lete môžu byť vyschnuté.

Brať si so sebou nejaké ďalšie oblečenie, okrem toho čo mám na sebe? Určite áno!

Množstvo tekutín, ktoré si so sebou vezmeš, závisí samozrejme od dĺžky túry a počasia. Pozor na letné horúčavy, kedy sa telo potí aj bez námahy… na turistike tým pádom dvakrát viac, tekutiny a minerály preto strácame oveľa rýchlejšie a je potrebné ich priebežne dopĺňať práve dostatočným pitným režimom.


Jedlo

Množstvo a výber jedla zvoľ podľa toho, či ťa čaká cestou alebo v cieli horská chata, v ktorej sa vieš najesť alebo budeš celý deň odkázaný na svoje zásoby. Môžeš si so sebou zobrať nejaké pečivo, ovocie, oriešky, proteínovú alebo energetickú tyčinku, nejakú konzervu atď.

Výber občerstvenia, ktoré si so sebou zobrať, je vysoko individuálna záležitosť a postupne zistíš, čo ti najviac vyhovuje. Na začiatok si vždy zober trošku viac, aby ťa hlad a škvŕkajúce brucho neskolili.

Jednodňová turistika, balenie batoha, čo zbaliť do batoha
Aká výživa nesmie chýbať v mojom batohu? Voda, najčastejšie v podobe minerálky s vyšším obsahom horčíka, proteínová tyčinka, ktorú so sebou nosím vždy, aj keď málokedy ju zjem (prejedla som sa ich a väčšinou ju mám len pre istotu alebo pre niekoho iného, ak by potreboval), nejaký keksík, občas tuniaková konzerva a nejaké pečivo.

Vhodnými doplnkami výživy, ktoré sú súčasťou aj môjho batoha na každej túre, sú hroznový cukor pre prípad núdze a magnéziový shot na prípadné kŕče.


Bezpečnosť na prvom mieste

V batohu by nemala chýbať ani základná lekárnička, ktorou si vieš pomôcť v prípade ľahšieho úrazu alebo odrenín a ochrana pred slnkom v podobe opaľovacieho krému s vyšším faktorom.

Netreba zabúdať na pokrývku hlavy (šatka, šiltovka, širšia čelenka atď.), najmä ak sa chystáš na otvorené hrebene alebo vrcholy. Horské slnko je naozaj silné a neoplatí sa ho podceňovať. S úpalom sa zo svojho turistického výletu nechce vrátiť asi nikto. Ja sa na túru nikdy nevyberám ani bez slnečných okuliarov, ktoré sú skvelou ochranou pred slnkom, najmä pre citlivejšie oči.

Jednodňová turistika, balenie batoha, čo zbaliť do batoha

Prezliecť či neprezliecť?

A čo oblečenie? Brať si so sebou nejaké ďalšie, okrem toho čo mám na sebe? Určite áno! Za mňa je najdôležitejšie druhé tričko, ktoré si po príchode do cieľa okamžite prezliekam, aby som nesedela a neoddychovala v mokrom. Je dobré mať so sebou aj druhú vrstvu v podobe mikiny alebo vetrovky, ktorá ochráni pred vetrom, ktorý vie byť aj v lete poriadne nepríjemný.

Fukerka a náhradné ponožky sú ďalšími odevmi, ktoré nesmú chýbať v mojom batohu. Mikinu a legíny pridávam podľa počasia, ak je perióda chladnejších letných dní, prihodím aj tie.

Ochrana pred dažďom

A čo ochrana pred dažďom? Ja si pršiplášť so sebou nenosím vždy – väčšinou sa riadim predpoveďou počasia. Ak je šanca, že bude pršať naozaj veľká, tak si ho prihodím, alebo ak vyrážame za dažďa, tak pochopiteľne ide priamo na mňa.

Jednodňová turistika, balenie batoha, čo zbaliť do batoha
Pri náročných a dlhých terénoch dokážu paličky šetriť tvoju energiu.

Za spomenutie určite stoja aj nepremokavé bundy, ktoré ťa tiež ochránia pred dažďom. Avšak stále je to bunda, ktorá má svoje limity - vždy si pri špecifikácii všímaj vodný stĺpec, čím je väčší, tým viac toho bunda znesie a udrží ťa v suchu dlhšie.

Jednodňová turistika, balenie batoha, čo zbaliť do batoha
Dôležitejšie je zistiť, či tvoj batoh má raincover (pláštenku), ktorý vieš v prípade nepriaznivého počasia na batoh natiahnuť. Ak aj nemáš pršiplášť, tak síce ty zmokneš, ale obsah batoha zostane v suchu a ty sa vieš potom prezliecť do náhradného suchého oblečenia.

Jednodňová turistika, balenie batoha, čo zbaliť do batoha

Doplnky

Vhodným doplnkom sú čelenky, ktoré chránia uši pred vetrom a takisto bránia potu, aby stekal do tváre. Maličký podsedáčik je tiež fajn vychytávka, ktorú mám celoročne vždy pri sebe a môžem si sadnúť aj keď je mokro, aj keď je sneh alebo ak sú skaly proste len studené (predsa len, my ženy musíme byť v tomto opatrnejšie, než naše polovičky).

Jednodňová turistika, balenie batoha, čo zbaliť do batoha

Stabilita

Na chodníkoch môžeš stretnúť turistov s paličkami, ktoré pomáhajú v pohybe a zaisťujú väčšiu stabilitu. Faktom je, že pri náročných a dlhých terénoch dokážu paličky šetriť tvoju energiu. Ja osobne paličky mimo zimy zatiaľ nenosím (chcem mať voľné ruky a paličky mi jednoducho zavadzajú), avšak predpokladám, že s vyšším vekom ich asi bude potrebné zaradiť do svojej výbavy aj kvôli šetreniu kĺbov.


Úvod k téme balenia máme za sebou. Zhrnuli sme si, čo všetko by si si mal zbaliť, ak sa v lete vydáš na túru. Jednotlivé komponenty balenia, ako sú výber obuvi, výber batoha, oblečenia a ďalších doplnkov budeme postupne rozoberať v ďalšej tvorbe. A čo nesmie chýbať v tvojom batohu? Podeľ sa s nami s tvojimi tipmi a vychytávkami v komentároch.

Začínaš s turistikou a chceš vedieť viac? Pomoc nájdeš v seriáli článkov Ako na turistiku, kde rozoberieme všetky dôležité témy od úplných základov.
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
nely 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Ako na turistiku: Výber turistického batoha krok po kroku
V tomto článku ťa prevedieme výberom turistického batoha krok po kroku a prejdeme si jednotlivé výhody a nevýhody, aby tvoj výber a hľadanie prebehlo hladko.
Ako na turistiku: Plánovanie túry
Počasie, trasa, výstrahy... to sú základné kroky pri plánovaní turistiky. Či už si pokročilý, alebo len s turistikou začínaš, v oboch prípadoch treba plánovať. Pozrime sa spolu, ako na to.
Ako na turistiku: Turistické začiatky a výber vhodnej trasy
Chceš vyraziť na túru, ale nevieš odhadnúť svoje schopnosti? Chceš turistikovať pravidelne, ale nevieš ako začať? Dnes si zhrnieme, na čo všetko si v začiatkoch turistického života dať pozor.
keyboard_arrow_up