Ako na beh: Výber cestnej bežeckej obuvi

Ktoré tenisky sú tie vhodné na cestný beh? Poďme sa pozrieť na špecifiká cestnej bežeckej obuvi a na čo sa pri výbere zamerať.

Beh je jednoduchý šport a začať s ním môžeš prakticky kdekoľvek a kedykoľvek. Stačí obuť tenisky a vyraziť. Vybrať správnu obuv už ale úplne jednoduché nie je. Nestačí totiž vybrať si len dizajn a veľkosť. Práve od bežeckých topánok bude závisieť tvoje pohodlie aj výkon.

Začiatočníci verzus pokročilí

Výber bežeckej obuvi má niekoľko kritérií. Inak sa bude rozhodovať skúsený bežec a inak človek, ktorý nad behom iba uvažuje alebo ho vykonáva nepravidelne. Dôležitú rolu zohráva technika behu.

Od začiatočníkov sa neočakáva správna technika, budujú si ju postupne. Mali by teda voliť tenisky, ktoré odpúšťajú drobné chybičky, vedia sa prispôsobiť a poskytnúť podporu. Takisto si nohy musia zvyknúť na záťaž postupne. Je teda vhodnejšie mať obuv, ktorá lepšie absorbuje nárazy - vybrať si bežecké topánky s väčším tlmením.

Výber cestnej bežeckej obuvi

Typ došľapu

Pri modeloch cestnej obuvi sa stretneš s rozdelením na neutrálnu a pronačnú. Ako však zistíš, ktorý typ obuvi zvoliť? Najprv potrebuješ vedieť, akú máš anatómiu chodidla a ako sa správa pri dopade na tvrdý povrch. Podľa toho si následne zvolíš typ obuvi - neutrálnu alebo pronačnú.

  1. Neutrálny došľap - Ak prenos hmotnosti z päty na špičku prebieha cez stred podrážky a chodidlo je zaťažené rovnomerne, ide o neutrálny došľap. Vtedy potrebuješ siahnuť po neutrálnej bežeckej obuvi.
  2. Pronácia - U mnohých bežcov sa ale chodidlo prehne pri došľape dovnútra. To sa nazýva pronácia a pokiaľ je nadmerná, neprospieva kĺbom a treba sa poobzerať po obuvi so stabilizačnými prvkami - zvoliť pronačnú topánku.
  3. Supinácia - Pri prehnutí chodidla do vonkajšej strany ide o supináciu. Pre tento typ došľapu sa nevyrábajú špeciálne topánky - bežci s miernou supináciou siahajú po neutrálnej obuvi.

Na trhu dnes nájdeš obuv, ktorá koriguje drobné deviácie, podporuje klenbu a perfektne sa prispôsobí. Či máš pronáciu alebo supináciu, to si ľahko overíš aj pred zrkadlom, pri pronácii nohy bývajú do X, pri supinácii do O. Dôkladnejšiu analýzu poskytne diagnostika chodidla. Obuv ale všetko nezachráni, v prípade výraznejších odchýlok či zdravotných ťažkostí treba navštíviť fyzioterapeuta.

Výber cestnej bežeckej obuvi, CRAFTVýber cestnej bežeckej obuvi

Objemy a druh tréningov

Behávaš rekreačne alebo trénuješ na preteky? Zabehať si nepravidelne vo voľnom čase a trénovať plánovane s konkrétnym cieľom tiež pri výbere obuvi zohráva úlohu.

  • Voľnočasová obuv na občasné behy by mala byť hlavne pohodlná a ľahká, na nohe musí dobre sedieť.
  • Pretekárska obuv nie je určená na každodenné tréningy, ale na behy s vyššou intenzitou a špeciálnym tempom. Je subtílnejšia, vyznačuje sa väčšou ľahkosťou a menším odpružením.
  • Na behy dlhších pretekárskych vzdialeností je základ mať rýchle a komfortné tenisky, ktoré majú dostatočnú oporu a odpruženie.
  • Na dráhe sa používa špeciálna obuv – tretry. Majú pevnú a odolnú podrážku s klincami prispôsobenú dráhovému povrchu.

Výber cestnej bežeckej obuvi

Materiály

Všeobecne sa odporúča meniť tenisky každých 500 – 800 km (pretekové aj častejšie).

Zvršok cestnej bežeckej obuvi by mal byť čo najviac priedušný, aby sa nohy nadmerne nepotili. Zároveň ale dostatočne pevný a odolný. Podrážka cestných tenisiek narozdiel od trailovej obuvi je hladká s nevýrazným dezénom. Zásadnú evolúciu v bežeckej obuvi spôsobilo používanie karbónu v podrážke. Takáto obuv zefektívni odraz, zvýši energetickú návratnosť, zníži únavu.

Tlmenie

Keďže sa pri cetsnom behu beží po tvrdých povrchoch, disponuje medzipodrážkou na tlmenie nárazov. Akú mieru odpruženia či tlmenia potrebujeme, závisí od toho, aké vzdialenosti beháme.
  • Tenisky konštruované na rýchlosť majú nižšie tlmenie, aby poskytovali lepší kontakt chodidla so zemou a dynamiku.
  • Na vzdialenosti ako polmaratón a maratón bežci siahajú po obuvi s vysokým odpružením.
  • Na stredné vzdialenosti postačí stredná miera odpruženia.

Takisto rozhoduje to, či si skúsený bežec, alebo začiatočník. Ak s behom začínaš, odporúčame zvoliť tenisky s väčším tlmením, aby si nohy na záťaž zvykli. Dobre odpružené topánky zároveň odpustia chyby v technike.

Výber cestnej bežeckej obuvi, craft

Drop

Ďalším parametrom uvádzaným pri bežeckej obuvi je drop. Drop určuje rozdiel výšky medzi pätou a špičkou - udáva sa v milimetroch. Môžeme ho rozdeliť do troch kategórií:
  • Nízky drop (0 - 5 mm) - Obuv s nižším dropom sa odporúča len skúseným bežcom s výbornou technikou. Viac namáha členky a šľachy, ktoré začínajúci bežec nemá prispôsobené.
  • Stredný drop (5 - 9 mm) - Najčastejšie bežci siahajú po obuvi so stredným dropom 5 - 9 mm. Navádzajú dopadať na prednú časť chodidla, čo ocenia hobby bežci a občasní pretekári.
  • Vysoký drop (10 - 12 mm) - Pre bežcov s nadváhou je vhodný vyšší drop.

Začiatočníci si často mýlia výšku dropu s hrúbkou podrážky, ale sú to dve odlišné vlastnosti (existuje aj obuv s hrubou podrážkou a nízkym dropom).


Životnosť

Bežecká obuv má svoje hranice životnosti a postupne stráca vlastnosti. Všeobecne sa odporúča meniť tenisky každých 500 – 800 km (pretekové aj častejšie). Prešliapnutá či opotrebovaná teniska totiž môže spôsobiť nechcené zranenie. Ovplyvniť životnosť môže aj správna starostlivosť, teda nechať tenisky po každom behu vyschnúť a pravidelne ich čistiť. A aj hmotnosť bežca, tí ťažší ich „zoderú“ rýchlejšie.

Veľkosť

Dôležité je, aby obuv dobre sadla a nikde netlačila. Medzi najdlhším prstom a špičkou topánky by mal byť priestor 0,5 cm až 1 cm. Ak máš chodidlo širšie, vyber si tenisky s rozšírenou špičkou. V topánkach sa musíš cítiť pohodlne, pri skúšaní ťa nesmú nikde tlačiť a nič ti nesmie prekážať. S výberom obuvi cez náš MTHIKER shop ti pomôže aj toto video:


Rady na záver

Na bežeckej obuvi sa neodporúča šetriť a pri jej výbere sa netreba unáhliť. Bežec začiatočník si vystačí aj s jedným párom tenisiek, kým naberie skúsenosti. Postupne však treba pridať ďalší pár a obuv obmieňať. Pokiaľ chceš behať cestu aj trail, je dobré mať zvlášť cestnú obuv a zvlášť trailové topánky.

Hoci cestné tenisky zvládnu aj ľahší terén ako poľné cesty, blato a skaly už nie. V začiatkoch ti môžu dobre poslúžiť aj topánky z kategórie all-round, ktoré zvládnu cestu aj nenáročný terén (poľné a lesné cesty).

Niekedy to vyžaduje zopár pokusov a omylov, aby si človek našiel to svoje. Aj výrobcovia nám to celé sťažujú v tom, že keď si tie svoje tenisky nájdeme, v ďalšej verzii ich zmenia a už nemusia spĺňať nami preferované parametre. Treba teda sledovať trh a novinky. No a najdôležitejšie je, aby sme sa v bežeckej obuvi cítili čo najpohodlnejšie, ako v papučkách a tešili sa na každý ďalší tréning.

Začínaš s behom a chceš vedieť viac? Pomoc nájdeš v seriáli článkov Ako na beh, kde rozoberieme všetky dôležité témy od úplných základov.
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
ksulka 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Ako na beh: Výber trailovej bežeckej obuvi
Na čo všetko sa zamerať pri výbere trailovej bežeckej obuvi? Ako si vybrať najvhodnejšiu obuv pre svoje potreby?
Ako na turistiku: Výber turistického batoha krok po kroku
V tomto článku ťa prevedieme výberom turistického batoha krok po kroku a prejdeme si jednotlivé výhody a nevýhody, aby tvoj výber a hľadanie prebehlo hladko.
Ako na beh: Čistenie bežeckej obuvi krok po kroku
Aj tvoje bežecké topánky na teba kričia „umy nás”? Tento článok ťa prevedie prípravou, samotným čistením, sušením aj starostlivosťou.
keyboard_arrow_up