Kaiser Franz Josef via ferrata - zaži adrenalín 3 hodiny od Bratislavy

Miluješ adrenalín pri lezení na ferratách? Preliezol si všetky ferraty na Slovensku? Chcel by si si užiť riadnu déčkovú ferratu aj v Rakúsku?

Ferrata Kaiser Franz Joseph Klettersteig (KFJ) je jedna zo super možností, kde v Rakúsku zažiť svoje „déčko“. KFJ je super dlhá ferrata s najťažším úsekom D, nádhernými výhľadmi na jazero Leopoldsteiner a okolie. Ferrata je pomenovaná po cisárovi Franzovi Josefovi, ktorý chodil v blízkosti loviť kamzíky. Cestičku, ktorou on stúpal na lov, môžeš ty využiť na zostup z ferraty. Ako bonus sa na vrchole nachádza D/E ferrata v jaskyni.

Ferrata sa dá zvládnuť za cca 4 hodiny. Výstup až na vrchol Hochblaser a zostup dole po turistickej trase naspäť k jazeru Leopoldsteinersee trvá približne 6 až 6,5 hodiny. Celkové prevýšenie je 1 150 výškových metrov. V slnečný deň odporúčam začať skoro ráno a zobrať si dosť vody so sebou. Veľká časť skál je vystavená slnku a v lete môžu byť pekne horúce. Neodporúčam za zlého počasia a dažďa.

Pohľad na jazero Leopoldsteiner

Doprava a nástup

Cesta zo Žiliny nám trvala cca 5,5 hodiny, z Bratislavy 3 hodiny. Najlepšie a najpohodlnejšie je odparkovať auto na parkovisku pri jazere Leopoldsteinersee. Parkovisko je obrovské, so záchodmi a vhodné aj na prespanie, pokiaľ si na noc zaplatíte parkovné. Extrémne pohodlný prístup na ferratu. Z parkoviska okolo obchodíka sme cez mostík s výhľadom na jazero zvládli dostať sa na miesto nástupu za 15 min.


Všetko je veľmi dobre značené, a tak sme nemali problém cestičku nájsť. Štandardne som zbalila Sirrus 24 od Osprey, ktorý je ideálny na denné výlety. Jedlo a pitie je nutnosť a keďže nebolo úplne slnečné počasie, zbalila som okrem potrebného vybavenia na ferratu aj fukerku.

Pod skalou obliekame sedák a ferratový set, prilbu na lezenie, rukavice na ferraty a v tomto prípade som rada, že som si zobrala aj odsedku.

Štandardne som zas použila na vyhľadanie trasy nástupu a zostupu mapy.cz. Tentoraz aj odporúčam stránku bergsteigen.com, kde je krásne všetko o KFJ vysvetlené (aj o iných ferratách v Rakúsku). Čo je super, majú aj topo cesty.


Kaiser Franz Josef via ferrata

Po pohľade na to, čo nás čaká, som sa najskôr zľakla, lebo nástup je cez kolmú stenu, ktorá je ešte trošku do previsu. Je to aj najťažšia časť celej ferraty KFJ. V podstate som sa cez kolmú stenu musela vytiahnuť na rukách. Nasleduje ďalší úsek za D, ktorý je v previse.

Takže nás ferrata pekne na začiatok vytrápila psychicky aj fyzicky. Na konci prvej lezeckej časti je zopár ľahkých úsekov za A až C. My sme boli celkom rozlezení, a tak sme nepotrebovali využiť únikovú cestu smer Kaisersteig. Tiež to nebude zadarmo, pretože ide o A až B zostupovú trasu na kamienkoch. Túto cestičku využíval cisár Franz Jozef ako výstup.


My sme sa vydali ďalej a za odmenu sme sa mohli kochať prvými nádhernými výhľadmi na jazero a Pfaffenstein, pod ktorým sa nachádza ferrata Eisenerzer - tiež obtiažnosť D. Na konci prvej časti ideme cez trávnaté pasáže turistickým chodníčkom. Vzhliadame ku skalkám, ktoré nás čakajú. Začiatok vyzerá pekne ľahko za A až B, pár stromov a postupne sa dostávame opäť na C/D obtiažnosť. Cesta vedie cez hlavný pilier až ku vyhliadke a odpočívadlu Schwalbennest (Lastovičie hniezdo).

Krásne lezecké úseky KFJ
Vydýchame, dopĺňame tekutiny a ja už uvažujem, či sme za polovicou. Pravdaže nie sme. Ferrata má celkovo 10 častí. Lastovičie hniezdo je koniec tretieho úseku. Stretávame tu rakúsky pár a vidím, že slečna už má tiež podobné myšlienky ako ja. Upokojuje ma to, že nie som sama.


Štvrtá a piata časť nás vedie cez pár B až C ťažkých úsekov na ďalšie odpočívadlo Adlerhorst (Orlie hniezdo). Myslela som si, že najhoršie už mám za sebou, a to bol začiatok lezenia v previse.


Mýlila som sa. Šiesta a siedma časť obsahuje časť trasy s C/D obtiažnosťou v exponovanom teréne. Ferrata nás vedie cez hranu. Výhľady krásne, no po pár hodinách už mám aj dosť a na slniečku mi príde trasa ťažšia, ako v skutočnosti je.


Užívame výhľady, oddychujeme a postupne sa dostávame na ďalšiu trávnatú časť ferraty Ochsenbrand.

Posledný lezecký úsek KFJ

Strmý chodník nás po pár sto metroch dostane pod poslednú skalnatú časť, ktorá končí fotogenickým visutým lanovým mostíkom. Lanový mostík nie je súčasťou trasy, ale akýmsi vylepšením trasy pre cool fotky na Instagram.


Hľadáme chodník v tráve a odbočku na D/E ferratu v jaskyni Rossloch Hohle. Po pár minútach hľadania ju nakoniec nájdeme. Zisťujem, že ferratou sa ide na dno jaskyne cez previs. Zvažujem, že to po viac ako 4 hodinách naozaj nie je pre mňa dobrý nápad. Ani počasie nám nepraje. Zatiahli sa mraky a vyzerá, že bude pršať.

Ferrata v jaskyniHochblaser

Zostupovka

Vyrážame turistickým chodníkom smer Hochblaser, 1 771 m n. m. Čo je škoda, po ceste nie je horská chata. Občerstviť a oddýchnuť by sa nám zišlo. Z vrcholu zostupujeme strmou cestou číslo 820. Niektoré úseky sú nedávno po polome, a tak si naozaj musíme dávať pozor, kde chodník je (čiastočne zničený) a preskakujeme, obchádzame popadané stromy. Šmýkame sa v čerstvej hline. V daždi určite nebezpečná trasa. Ponáhľame sa, zostup nám trval asi 1,5 hodiny a posledný úsek po lesnej cestičke k jazeru bol prekvapujúco najnáročnejší. Pretože bol nekonečný.


Nakoniec padlo pár kvapiek a my sa spokojní dostávame naspäť k parkovisku, kde sme ráno začínali.


Celkovo sme prešli vyše 12 km. Bonus na záver? Večerná kúpačka bez plaviek v krásnom čistom jazere Leopoldsteiner.

Jazero Leopoldsteiner

Zhrnutie

  • Názov: Kaiser Franz Joseph Klettersteig – Seemauer
  • Pohorie: Hochschwab-Gruppe
  • Vrchol: Hochblaser (1 771 m n. m.)
  • Prevýšenie na ferrate: 800 výškových metrov
  • Obtiažnosť: D
  • Prístup k ferrate: 15 min.
  • Trvanie ferraty: 04:00 hod.
  • Zostup: 02:00 hod.
  • Celková dĺžka: 12 km
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
ziriane 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Jalovec - keď sa turistika zmení na adrenalínový zážitok
Netušili sme, že vrch Jalovec v Slovinsku bude pre nás tak náročnou výzvou. Podarí sa nám ho zdolať?
Naozaj spí v útrobách sopky Vihorlat obor Oko?
Na „ďalekom východe“ Slovenska sa nachádza malé pohorie sopečného pôvodu a práve v tom tkvie jedinečnosť miest, na ktoré sa dnes pozrieme. Vitaj na Sninskom kameni a Morskom oku vo Vihorlate.
Bôr - nepoznaná trojvrcholová hora Nízkych Tatier
Poď so mnou objaviť netypický a málo známy vrchol v Nízkych Tatrách - Bôr.
keyboard_arrow_up