Hohe Wand – ferratový a lezecký raj naskok od hraníc

Prešiel si všetky ferraty na Slovensku a pokukuješ po nových miestach v zahraničí, ale nechce sa ti hodiny cestovať? Odvážiš sa aj na ťažšie ferraty alebo dokonca lezieš?

My sme na tom boli podobne. Na Skalke ferraty prelezené, Liptov tak isto, a tak sme sa rozhodli skúsiť šťastie v Rakúsku. Nechcelo sa nám cestovať hodiny karavanom. Po chvíľke hľadania na webe sme si vybrali veľmi zaujímavú lezeckú oblasť neďaleko od Wiener Neustadt, prírodný park Hohe Wand.

Ako sa dostaneš na Hohe Wand?

My sme vyrazili karavanom zo Žiliny po diaľnici do Bratislavy a smer Viedeň. Celkovo nám po diaľnici trvala cesta asi 3,5 hodiny. Hohe Wand sa nachádza blízko Wiener Neustadt, z diaľnice ťa priamo navedie informačná tabuľa. Ak nechceš využiť rakúske diaľnice, ale radšej si vychutnať pomalšiu cestu po cestičkách, rátaj o polhodinu naviac.

Prechádzame mestečkom Maiersdorf a v diaľke vidíme nádhernú vápencovú stenu vysokú až 250 metrov. Hohe Wand je prírodný park od roku 1969 a prístup je spoplatnený naozaj nízkym, pár eurovým poplatkom. Prístup do prírodného parku sa nachádza medzi dedinami Maiersdorf a Stollhof.

Parkovanie s výhľadom na Skywalk
Počasie nám pri príchode veľmi neprialo, a tak sme zamierili na vrchol Hohe Wand. Na plošinu vedie zaujímavá horská cesta, ktorá je sama o sebe zážitkom. S karavanom sme si cestu „užili“ na dvakrát. Na vrchole náhornej plošiny nás čakala krásna sklenená vyhliadka Skywalk s dobrovoľným poplatkom za vstup, 18 metrov vysoká rozhľadňa a oceľový chodník, ktorý je zavesený na skale. Výhľady na údolie, Neusiedlersee, Schneeberg si doplna užívame.

Vyhliadka Skywalk s výhľadmi na celé údolie
Hohe Wand a ferraty sú celoročne hojne navštevované nielen nadšencami do ferrát alebo lezcami. Kopec návštevníkov prichádza len tak na prechádzku alebo na turistiku. Aj keď nám trošku pri príchode pršalo, všade bolo mnoho ľudí. Odporúčam vybrať si na návštevu dni v pracovnom týždni alebo sa obrniť trpezlivosťou.

Kde sa zložíme?

Skvelé miesto na ubytko priamo pod Hohe Wand sme našli úplne čistou náhodou. Za búdkou, kde sa vyberá vstupné do prírodného parku, sme po cestičke pokračovali smer vrchol. Na ľavej strane cesty sme zbadali zaujímavú farmu – Zeltplatz Hohe Wand Blick - Camp Agrargemeinschaft Maiersdorf, kde sa na vyhradenej časti dá kempovať.

Keďže sme sa zbalili aj pod stan, aj do kempu, aj na lezenie, aj na ferraty, aj na turistiku, rozhodli sme sa pre tento zaujímavý kemp. Oficiálne je to asi jediný kemp, kde si na Hohe Wande môžete rozložiť stan a prespať.

LyofoodVýhľady na Skywalk z ÖTK

Orientácia je na juhovýchod, takže v pekný letný deň budeš mať úpek.
Sprcha v típí, vonkajšia kuchyňa s chladničkou, pekné záchody a veľmi lacný poplatok za miesto na kempovanie. My sme mali varič, bombu a naše obľúbené Lyo Food Beef Stroganoff, ktoré môžem všetkými desiatimi odporučiť. Skúsili sme aj iné jedlá a iné značky, no Stroganoff je moje najobľúbenejšie a osvedčilo sa aj na GR20.

Bonus - peši sa dá prejsť priamo pod skalu. Čarovné miesto, kde sme stretli veľa lezcov a lezeckých skupín. Do karavanu, ale hlavne na turistiku si beriem môj super obľúbený ultralight kit od MSR Pocket Rocket 2 s hrnčekom. Do hrnčeka sa mi zmestí aj malá bomba, čo je za mňa super na niekoľkodňové turistiky. Zatiaľ nikdy nesklamal.

Ak nie si milovníkom stanovania alebo spania v karavane, na okolí je veľa rôznych možností od luxusného hotela až po izbu alebo apartmán cez Airbnb. Chceš si užiť len jeden deň v tejto oblasti? Môžeš zaparkovať priamo pod skalou. Na ceste na vyhliadku Skywalk sa oproti prvej pravotočivej zákrute o 90 stupňov nachádza spoplatnené parkovisko pre asi 30 áut.

ÖTK a Blutspur ferrata

Ferrata ÖTK patrí do kategórie ťažších ferrát, je hodnotená ako D/E (Blutspur). Krása ferraty ÖTK tkvie v tom, že ide o ferratu s dvomi dolezmi. Jedným je samotná ÖTK ferrata a druhý dolez je cez krátku, no o to výživnejšiu ferratu Blutspur.

Hohe WandÖTK prvý úsek

Nastupuje sa na ňu zo spomínaného parkoviska pod Hohe Wand. Prejdeš 10 minút lesíkom, všetko je veľmi pekne značené. Ferrata je situovaná napravo od chodníčka, ktorým vychádzaš z parkoviska. Ak sa pozeráš nahor na vyhliadku Skywalk, ferrata začína na ľavej strane od vyhliadky. Orientácia je na juhovýchod, takže v pekný letný deň budeš mať úpek. Okrem povinného vybavenia na ferratu (sedák, prilba, ferratový set, odsedka, rukavice, tejpa, malá lekárnička) si priprav do batoha aj dostatok vody a nezabudni sa riadne natrieť.

Hohe Wand ferraty pod vyhliadkou Skywalk
Už hneď prvá časť nás poriadne preverila ťažšími úsekmi. Krásne vzdušné lezenie po stene alebo po kramliach. Na niektoré časti skaly si dávame pozor, lebo vyzerajú vyšúchané a šmykľavé. Naplno si užívame vzdušné časti skaly a prehupujeme sa cez prvú rampu (D/E). Trošku previs a kľúčové miesto prvého úseku ferraty ÖTK máme za sebou. Veru, nebolo mi všetko jedno a keď vidím, ako popri mne zlieza dole ferratou starší pánko, pomyslím si, aká som riadna padavka, či?

Topo ferraty ÖTK a BlutspurPrvý úsek ferraty ÖTK – Uberholspur za Déčko

Lezieme ďalej po kolmej stene, kde je ypsilon – cesta sa rozdvojuje na dve strany. Vyberáme si pravú časť, ktorá bola v tom čase bez ľudí a pár pomalších lezcov aj obiehame. Obe časti ypsilonu sú za Déčko. Na konci prvej časti ferraty si odfukujeme a užívame si krásne výhľady zo zalesnenej časti skaly. Krátky úsek bez istenia po chodníčku a hurá na druhú časť.

Ukončenie druhej časti ÖTK ferratyHohe Wand

Druhá časť ÖTK ferraty pozostáva z dvoch kratších úsekov. Začiatok je ošperkovaný ďalším kolmým úsekom za D, po ňom v podstate „choďáčik“ po stupňovitom kamennom teréne až sa dostávame na koniec opäť ťažšieho úseku za C/D. Krásna vyhliadka Hofrat Schwarzer-Rast a nasleduje krátky zalesnený úsek bez istenia, zopár veľmi ľahkých úsekov za B/C s istením. Koniec druhej ľahšej zalesnenej časti skalky využívame na rýchle doplnenie tekutín.

ÖTK ferrataHohe Wand

Pred začiatkom poslednej tretej časti sa rozhodujeme, či pôjdeme doprava po dlhšej a menej náročnej (Déčko), alebo kratšej, ale naozaj náročnej a silovej časti ferraty Blutspur.
Odporúčam len skúseným a fyzicky zdatným milovníkom ferrát.
Rozhodnutie padlo a najskôr sa vyberáme doprava. Oddychujeme a užívame si veľmi ľahké úseky za A/B/C až sa dostávame ku krásnej vzdušnej časti ferraty. Čaká nás poriadne dlhý pravý traverz skalnou stenou s výhľadom na vyhliadku Skywalk (Céčko).

La Sportiva TX5Traverz v tretej časti ferraty ÖTK

Najskôr sa bojím, že sa mi šmykne noha, žiadne kramle, len skala. Celý úsek prechodu je celkom dlhý. Dôverujem ale svojim v každom teréne osvedčeným TX5-kám a opäť ma nesklamali. Ferrata nás vedie cez poslednú strmú Déčkovú platňu a sme hore. Posadíme sa na trávu a dopĺňame energiu v podobe horalky.

ÖTK ferrataKolmé lezenie ÖTK ferrata

Pokračujeme na Blutspur ferratu

Po kratšom prezretí fotiek na bergsteigen nachádzam zostupovú cestičku k ferrate Blutspur. Krátka porada a vyrážame sa vyžiť na najťažší a najkratší úsek. Chodníček k ferrate nájdeme bez problémov, je to zostupový chodník z plošiny. Chodník je plný drobných štrkovitých kamienkov, a preto je šmykľavý, na najhorších úsekoch sa pridržiavam pomocného lana.

Ferrata začína celkom ľahkou Céčkovou stienkou s nášľapnými roxorovými stupmi. Táto situácia sa veľmi rýchlo mení a mne vystupuje pot na čele, a to nielen z námahy, keď sa dostávam do najťažšej časti ferraty, Éčkový úsek cez previs. Dolez je cez ľahký C/D úsek.

ľahký koniec ferraty Blutspur
V tomto prípade naozaj odporúčam len skúseným a fyzicky zdatným milovníkom ferrát. Sme na vrchole, fučím a som rada, že na dnes máme dolezené. Pomaličky schádzame štrkovitých chodníčkom do kempu. Obe ferraty sme zvládli aj so zostupom za cca 4,5 hodiny.

Vstup do jaskyne - Frauenluckensteig ferrataMatthias Prinner Klettersteig

Na Hohe Wande sme navštívili aj menej náročnejšie ferraty ako je Frauenluckensteig (B), ktorá vedie cez skalnatú dutinu, cez ktorú stúpate po rebríku a napája sa na ferratu Matthias Prinner Klettersteig s krásnym výhľadovým vysutým mostíkom (C/D). Na opačnej strane masívu Hohe Wand pri Hubertus Hut sme objavili krásne, stredne náročné ferraty Gebirgsvereinssteig (C/D) alebo Wildenauersteig (D). To si necháme zas nabudúce. Užívajte si krásne zážitky s objavovaním nových ferrát.

Zhrnutie

  • Názov: ÖTK ferrata a variant Blutspur
  • Pohorie: Gutenstein Alpy
  • Vrchol: Hohe Wand (1 078 m n. m.)
  • Prevýšenie na ferrate: 670 v. m.
  • Obtiažnosť: D a D/E
  • Prístup k ferrate: 15 min.
  • Trvanie ferraty: 02:00 hod. a 00:30 hod.
  • Zostup: 00:45 hod.
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
ziriane 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Príbehy tatranských stien – Stena a Veža pod Skokom
Úvod do tatranskej letnej lezeckej sezóny býva ťažší – nielen pre stratený morál, ale i pre dlhé nástupy. Poďme si dať niečo „kúsok od auta“.
Hrebeňom Solísk až na Bystrú lávku
Preliezanie, obliezanie, zliezanie, zlaňovanie, vyliezanie, traverzovanie a mnoho ďalšieho. Aj to nám ponúkol Soliskový hrebeň vo Vysokých Tatrách.
Najdlhšia ferrata v Rakúsku
Dlhý nástup, Déčkove úseky, lanové mosty či veľa rebríkov. Dážď a krúpy, ale aj snehové polia pri zostupe. Aj o tom bola najdlhšia ferrata Rakúska na Grosser Priel.
keyboard_arrow_up