Ako na beh: Výber trailovej bežeckej obuvi

Na čo všetko sa zamerať pri výbere trailovej bežeckej obuvi? Ako si vybrať najvhodnejšiu obuv pre svoje potreby?

Láka ťa beh v prírode po nespevnených lesných a poľných cestičkách, po skalách vo vysokohorskom prostredí? Či už si cestný bežec, ktorý túži ochutnať beh v teréne, alebo s behom iba začínaš, obuv je tou najdôležitejšou výbavou bežca. Na trhu dnes nájdeš veľa rôznych modelov a v tomto článku si zhrnieme, na čo všetko sa pri výbere pozerať.

Hlavné rozdiely medzi cestnou a trailovou bežeckou obuvou

V predchádzajúcom článku sme sa pozreli na výber cestnej obuvi a jej špecifiká. Pri cestnej obuvi je prioritou podpora rýchlosti a odozvy a ochrana chodidla pred opakovanými nárazmi na tvrdom povrchu. No trailová obuv musí zvládať mnoho rôznych povrchov a podmienok, odolávať nerovnostiam terénu, kedy je chodidlo testované zo všetkých strán. Preto potrebuje aj ďalšie vlastnosti ako stabilitu, priľnavosť, ochranu a odolnosť. Okrem účelu použitia najväčšie rozdiely nájdeme práve v zložení materiálov, vďaka ktorým je trailová obuv o niečo ťažšia.

Cestná bežecká obuvTrailová bežecká obuv

Podrážka – v technickom teréne je mimoriadne dôležitá a na rozdiel od cestnej obuvi s hladkou podrážkou má trailová agresívnejší dezén s niekoľkomilimetrovými výstupkami. Je mäkšia a pružnejšia, vďaka čomu má lepšiu priľnavosť, zlepší trakciu, stabilitu a odolnosť. Výška výstupkov a ich rozmiestnenie závisí od terénu, v ktorom chceme obuv použiť:
  • Jemnejší vzor s výstupkami do 4 mm = lesné a poľné cesty, suché traily.
  • Hrubší vzor s výstupkami od 5 mm s väčšími medzerami = blato, mäkký sneh, mokré traily.
  • Integrované alebo inštalovateľné kovové klince = ľad, tvrdý sneh.

Inov8La Sportiva

Medzipodrážka – cestné tenisky majú o niečo väčšiu mieru tlmenia ako trailové, pretože trailový povrch je oveľa mäkší ako asfalt. Užšia medzipodrážka poskytuje lepšiu stabilitu, presnejší kontakt s terénom a lepšiu kontrolu došľapu.

Zásadou číslo jedna je, že pri skúšaní obuv nikde netlačí a chodidlom vieš jemne pohybovať zo strany na stranu.
Zvršok – cestná obuv je vyrobená z priedušných a ľahkých materiálov, keďže na tvrdých rovných povrchoch chodidlu takmer nič nehrozí. Trail má však mnoho nástrah v podobe kameňov, koreňov, konárov, skál. Zvršok je teda tvrdší a pevnejší. Trailová obuv má viac ochranných prvkov a špeciálne vystuženú špičku na ochranu prstov pri zakopnutí. Niektoré topánky majú aj integrované gamaše, ktoré zabraňujú vnikaniu nečistôt, špeciálne membrány či kryt na šnúrky.

trail obuvvýber trail obuvi

Tlmenie

Tlmenie je schopnosť absorbovať silu nárazu, keď je noha v kontakte so zemou. Miera tlmenia je do istej miery o osobnej preferencii a záleží aj od vzdialenosti a terénu. S nižším tlmením precítiš terén, topánka má lepšiu odozvu, čo prispieva k vyššej rýchlosti. Vyššie tlmenie naopak odpustí aj nedokonalú techniku a zabezpečí viac pohodlia, ktoré oceníš na dlhých vzdialenostiach. I tu treba hľadať kompromis, lebo mäkká prepružená topánka je menej stabilná.

Drop

Drop je rozdiel medzi pätou a špičkou meraný v milimetroch. Aj dobre zvolený drop prispieva k pohodliu a pomáha minimalizovať zranenia. Trailoví bežci preferujú skôr nižší drop (1 – 4 mm) pre prirodzenejší došľap a lepší cit. S vyšším dropom nad 9 mm budú spokojnejší bežci, ktorí došľapujú cez pätu. Pre väčšinu bežcov je najprijateľnejším variantom vhodným na rôzne povrchy drop medzi 5 – 8 mm.

Ako začiatočník sa vyhni minimalistickej obuvi s nulovým dropom, na takúto obuv si treba zvykať postupne a plynule - môže totiž spôsobiť preťaženie a únavové zranenia.

bežecká trail obuv

S membránou alebo bez?

Väčšinu roka obuv s membránou nevyužiješ. Má hrubší materiál, je menej ohybná, ťažšia. V neprospech obuvi s membránou je ale najmä potenie chodidla, čo prudko zvyšuje pravdepodobnosť otlakov. Membrána síce do topánky vodu nevpustí, no zabraňuje tiež, aby z nej vyšla. Takáto obuv je teda vhodná len v zimných mesiacoch, kedy potrebujeme, aby noha zostala v suchu a teple.

Pozor však na vniknutie vody do topánky cez okraj, čo sa často deje v hlbokom snehu alebo pri intenzívnom daždi. Pre ešte lepšiu ochranu je teda vhodné zaobstarať si aj návleky na obuv.


Strih a veľkosť

Trailová bežecká obuv by mala byť priliehavá, no nie tesná. Príliš voľný strih spôsobí, že chodidlo v topánke pláva, je menej stabilné a hrozí podvrtnutie. V takejto obuvi si určite neužiješ skalnatý technický terén, kde potrebuješ mať obuv viac obopnutú. V príliš tesnej obuvi zasa hrozí, že dobehneš v bolesti alebo radšej dokráčaš. Počas behu sa totiž chodidlo zahrieva a zväčšuje svoj objem.

Ohľad treba opäť brať aj na terén a vzdialenosť. Zásadou číslo jedna je, že pri skúšaní obuv nikde netlačí a chodidlom vieš jemne pohybovať zo strany na stranu. Veľkostne sa odporúča obuv o číslo väčšia. Aj kvôli spomínanému rozťahovaniu chodila, aj kvôli zbehom, kedy treba rezervu, aby prsty nenarážali do špičky.

Existuje finta, vďaka ktorej môžeš regulovať utiahnutie. Väčšina tenisiek má navyše jeden pár dierok, ktorými môžeš prevliecť šnúrky a zabezpečiť tak lepšiu fixáciu chodidla a päty.

craft, bežecké topánky

Vyberáme obuv podľa vzdialenosti a terénu

Jedným z kľúčových kritérií výberu obuvi pre trailový beh je vzdialenosť. Začiatočník by mal objemy zvyšovať postupne a nevrhnúť sa rovno do ultra. Treba tiež brať do úvahy, že aj krátka vzdialenosť v trailovom behu môže trvať viac hodín, záleží od podmienok, terénu, prevýšenia. Napríklad 20 km beh po tatranskej žule bude trvať možno aj o 50 % dlhšie ako 20 km beh po udržiavanom lesnom chodníku. Preto pri výbere trailovej obuvi treba zohľadňovať vzdialenosť v kombinácii s terénom.


Krátke vzdialenosti

Tréningy, preteky do 20 km, vertikály. V tomto prípade je prioritou ľahkosť a rýchlosť. To znamená obuv, ktorá je reaktívna, má menšiu mieru tlmenia a vyššiu citlivosť, nižší drop, priľnavú podrážku, ktorá zabezpečí dobrú trakciu. Zvršok by mal byť skôr tesnejší a nohu dobre obopínať. Takáto obuv výborne poslúži na štrkových a lesných cestičkách.

Stredné vzdialenosti

Behy dĺžky 20 – 40 km, skyrun, skymarathon. Pri nich sa predpokladá technickejší terén, strmé stúpania, dlhé zbehy, výnimočne aj rovinatejšie úseky. Preto je dôležitá dobrá priľnavosť, prispôsobenie sa terénu, ochrana chodidla. Tu už dáva zmysel viac pohodlná obuv a stredný drop, keďže takéto behy môžu trvať aj niekoľko hodín. V technickom teréne ale príliš odpružená obuv môže spôsobiť nestabilitu, v rozbahnenom sa zasa hodí podrážka s výstupkami, ktoré nie sú príliš nahusto, aby sa blato nezachytávalo.

Dlhé vzdialenosti

Behy dlhšie ako tradičný maratón (42,2 km) vyžadujú pohodlnú obuv s dostatočným priestorom pre prsty a dobrú úroveň tlmenia. S únavou sa prestávame sústrediť na správny štýl a došľap, preto aj drop môže byť vyšší. Topánky budeš mať na nohách pokojne aj viac ako 10 hodín, je dobré, aby zvršok bol dostatočne pružný a umožňoval prirodzené rozťahovanie a zmršťovanie chodidla pri zmenách teplôt a pri prehrievaní chodidiel počas behu.

trail beh

Môžem trailové topánky používať na ceste?

Čiastočne áno, na trase sa často vyskytujú aj asfaltové úseky. Všeobecne ale trailová obuv nie je pohodlná na tvrdých povrchoch a rýchlejšie sa na nich opotrebuje. Na beh po asfalte a ľahšom trailovom teréne je možné siahnuť po univerzálnej, tzv. „door-to-trail“ alebo „all terrain“, resp. „all round“ obuvi. No ak to myslíš s behom vážne, časom určite budeš potrebovať dvoje topánok, jedny na cestu a druhé do terénu. Všetky tipy bežeckej obuvi nájdeš na našom MTHIKER shope.

Rada na záver: Ak prechádzaš na nový model alebo na vynovený model rovnakej značky, vždy je dobré vyhľadať recenzie a prečítať si skúsenosti a názory bežcov.

Začínaš s behom a chceš vedieť viac? Pomoc nájdeš v seriáli článkov Ako na beh, kde rozoberieme všetky dôležité témy od úplných základov.
Zdroj fotografií: archív redakcie MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
ksulka 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Ako na beh: Výber cestnej bežeckej obuvi
Ktoré tenisky sú tie vhodné na cestný beh? Poďme sa pozrieť na špecifiká cestnej bežeckej obuvi a na čo sa pri výbere zamerať.
Ako na beh: Praktické rady pre začiatočníkov
Na čo sa sústrediť pri bežeckých začiatkoch? Ako začať s behom od nuly a vybudovať si návyk?
Ako na beh: Čistenie bežeckej obuvi krok po kroku
Aj tvoje bežecké topánky na teba kričia „umy nás”? Tento článok ťa prevedie prípravou, samotným čistením, sušením aj starostlivosťou.
keyboard_arrow_up