Test: Alpina Joy Low W 2.0 – nízke topánky do náročnejšieho terénu

Hľadáš nízke turistické topánky na svoje náročné výpravy? Dnes sa pozrieme na nový dámsky model turistických topánok od značky Alpina.

Topánky sú najzákladnejším prvkom výbavy turistu. Nielenže nohy držia stabilitu celého tela, ale kvalitné topánky nám zaručujú do určitej miery bezpečnosť (pošmyknutie, podvrtnutie členka atď.), obzvlášť vo vysokohorskom prostredí. Moje doterajšie skúsenosti boli s viacerými značkami a skôr s vysokými, než s nízkymi topánkami. K slovinskej značke Alpina v podobe topánok som sa zatiaľ nedostala, takže sa teším a som zvedavá, ako sa v nich bude chodiť.

test, turistická obuv, turistické topánky Alpina Joy Low 2.0
Samotné topánky Alpina Joy Low W 2.0 sú výrobcom charakterizované ako topánky vhodné na zdolávanie náročných chodníkov a na priblíženie sa k lezeckým stenám, a to celoročne. V našich podmienkach by som ich teda umiestnila napr. do Vysokých Tatier a práve tam sa odohral aj prvý test, ale o tom až o chvíľku.

Overená klasika – koža a vibram

Ako na mňa pôsobili topánky na prvý pohľad? Veľmi dobre! Po rozbalení krabice si topánky obzerám z každej strany, vyzerajú pevne a kvalitne. Zvršok je vyrobený z kože a textílie, zospodu ťa podrží overená Vibram Megagrip podrážka. Nárazy tlmí pena EVA, jej prítomnosť v topánkach ma teší.

test,
Takmer dookola celej topánky je čierne pogumovanie, ktoré zvyšuje stabilitu topánky, ale hlavne zabraňuje okopaniu topánok. V tomto som expert a asi nie je túry, na ktorej by som topánky „neokopala“, takže teší ma, že aj tento problém je vyriešený.

Pohladia nielen nohu, ale aj oko

Po obutí zostávam ohromená, aké je vnútro topánky mäkké vzhľadom na to, že ide o pevnejšie topánky. Prínosom sú aj mäkké vložky do topánok Ortholite, ktoré dodávajú topánke na pohodlnosti.

test, turistická obuv, turistické topánky Alpina Joy Low 2.0
Topánky vyzerajú pekne aj na pohľad, páči sa mi ich farebné vyhotovenie v podobe červenej, čiernej a bordovej (staroružovej) farby. Áno, viem, že pri funkčných veciach je najdôležitejšia práve ich funkčnosť, ale čo si budeme klamať... takmer každá žena ocení, ak sú takéto veci aj pekné na pohľad (a ladia k zvyšku výbavy), a to tento model rozhodne spĺňa.

Čo sa týka šírky, tak samotná topánka mi príde o čosi širšia, než modely, ktoré vlastním. Po obutí mi ostáva trošku priestoru po bokoch, ale pohyb mi to nijako nekomplikuje a ani nenarúša stabilitu chôdze.

test, turistická obuv, turistické topánky Alpina Joy Low 2.0
Chválim strih topánky, vďaka ktorému nevyzerám, akoby som mala na nohách „plutvy“... pri veľkosti 40 - 41 to tak občas pri niektorých topánkach pôsobí. Pozitívom je, že šnurovanie je posunuté bližšie k špičke.

Úzke, ale dlhé chodidlo

Na tatranskej skale obstáli perfektne, žiadne pošmyknutie alebo povolenie v šikmom teréne.

S podobným šnurovaním vlastním už dvoje topánok a maximálne mi to vyhovuje, pretože práve takýto druh šnurovania pozdĺž celého chodidla mi pomáha upevniť topánku tak, ako potrebujem. Pri spomínanej veľkosti 40 - 41 mám totiž veľmi úzku nohu a s akýmikoľvek topánkami (nielen turistickými) mám problém, že sú mi takmer všetky široké.

test, turistická obuv, turistické topánky Alpina Joy Low 2.0
Prekvapila ma veľkosť topánky, turistické topánky kupujem väčšinou vo veľkosti 41, avšak tento model v tejto veľkosti mi bol obrovský a vymenila som ich rovno za 40. Vyrábajú sa aj v polovičných veľkostiach, čo veľakrát vie pomôcť pri probléme s výberom veľkosti, ak sa človek nevie rozhodnúť, či zobrať väčší alebo menší model.

Ale poďme už do terénu. Počas mesačného používania som mala možnosť ich vyskúšať v rôznych terénoch (vysokohorské prostredie, les a „mäkké“ chodníčky, ferrata...). Pozrieme sa na výjazdy v lokalitách, v ktorých sa mi tieto topánky osvedčili a ukázali svoje prednosti.

test, turistická obuv, turistické topánky Alpina Joy Low 2.0

Vysokohorský terén

Ako som načrtla, tak prvá „ochutnávka“ sa konala vo Vysokých Tatrách, konkrétne ma topánky vyniesli na Zbojnícku chatu. Tu musím povedať, že som mala v Tatrách prvýkrát nízku turistickú obuv. Väčšinou už chodievam v nízkych topánkach (opúšťam pomaly predstavu, že všetky turistické topánky musia byť vysoké), avšak do Tatier stále nosievam vysoké topánky, kvôli stabilite členkov.

test, turistická obuv, turistické topánky Alpina Joy Low 2.0
Bola som v očakávaní, čo prinesie nízka obuv a bola som milo prekvapená ich stabilitou. Na tatranskej skale obstáli perfektne, žiadne pošmyknutie alebo povolenie v šikmom teréne. Dokonca v daný deň bolo dosť mokro, miestami tiekli maličké potôčiky aj po chodníku, ale topánky držali pevne aj na mokrej skale, čo je veľmi dôležité, pretože do hôr chodievam takmer za každého počasia.

test, turistická obuv, turistické topánky Alpina Joy Low 2.0
Teším sa, že obstáli aj v náročnejších podmienkach, a to v podobe mokrých a šmykľavých skál.

Čo je tiež skvelou správou, že necítim ostrosť skál a kameňov pod nohami, čo vie byť veľmi nepríjemné. Môžem šliapnuť aj na ostrú hranu skál bez toho, aby som to pocítila „hlboko“ v chodidle. Jediné negatívum, ktoré som pri chôdzi zistila, je otláčanie v miestach, kde končí topánka pod členkom, avšak pripisujem to tomu, že sú nové a pevné... verím, že časom a ďalšími kilometrami to povolí.

test, turistická obuv, turistické topánky Alpina Joy Low 2.0test, turistická obuv, turistické topánky Alpina Joy Low 2.0

Obstáli na ferrate?

Ďalšou skúškou prešli opäť v skalnatom území v rokline Slovenského raja, konkrétne na Ferrate HZS Kyseľ. Rokliny sú územia so špecifickým typom reliéfu, ferraty zas ponúkajú železné stúpačky a kramle, takže na test nových topánok ideálne prostredie.

Začiatok trasy vedie lesným terénom a lesnými chodníčkami, kde topánkam nie je čo vytknúť. Neskôr sa ukazujú skalnaté a exponovanejšie úseky, ranná rosa skaly poriadne navlhčila, avšak topánky držia tak, ako majú.

test, turistická obuv, turistické topánky Alpina Joy Low 2.0
Zaujímalo ma, ako zvládnu stúpačky, železné rebríky a kramle, ktoré sú často mokré od vodopádov, avšak opäť som ostala milo prekvapená a topánky ma stopercentne podržali na celej ferrate a ani raz som nemusela riešiť nečakané pošmyknutie.

Kto už v roklinách bol, tak vie, že takmer nikdy sa to nezaobíde bez šliapnutia do vody (či už nedopatrením, alebo nútene, keď už nie je na výber). Navzdory absencii membrány topánka zvládla aj občasné namočenie a vodu dovnútra neprepustila.

test, turistická obuv, turistické topánky Alpina Joy Low 2.0

Istota a spoľahlivosť

Musím povedať, že ako som bola skeptická voči nízkym topánkam v náročnejších terénoch, tak tento model mi trošku túto obavu potlačil. Spočiatku som v nich kráčala opatrnejšie a dávala som pozor na krok, ale keď som zistila, že naozaj sa na ne môžem spoľahnúť, tak aj krok bol už odvážnejší. Teším sa, že obstáli aj v náročnejších podmienkach, a to v podobe mokrých a šmykľavých skál.

test, turistická obuv, turistické topánky Alpina Joy Low 2.0
A kam ich budem nosievať? Tu sa prikláňam jednoznačne k charakteristike výrobcu, a to, že sú topánky určené do náročnejšieho terénu alebo k nástupu na lezenie. Určite budem po nich siahať, ak sa vydám do vysokohorského prostredia, na ferraty alebo do území, kde je terén skalnatý a exponovanejší. Ak ťa tieto topánky zaujali, nájdeš ich na MTHIKER shope v cene 159 €. Pánska verzia je v čiernej a tmavomodrej farebnej kombinácii.
Zdroj fotografií: Andrej Šuty
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
nely 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Test: Alpina ROYAL V23 - spoločník do mesta aj na hory
Mestská verzia nástupových topánok od Alpiny, ktorá nájde svoje využitie aj na ľahších túrach a prechádzkach, prekvapila nielen svojou pohodlnosťou.
Test: VAUDE Lavik Eco STX - topánky na každý deň
Dokážu topánky Lavik suplovať vysoké kožené aj ľahké nízke topánky? A najmä, zodpovedajú svojej cene? Zistíme v teste.
Test: Topánky Scarpa Mescalito - univerzálnosť, pohodlie a istota
Ako obstáli pri testovaní turistické topánky značky Scarpa? Sú vhodné na moje chodidlá a aktivity?
keyboard_arrow_up