Bystrá - Kráľovná Západných Tatier a dychberúce výhľady

V Západných Tatrách panuje kráľovná menom Bystrá, ktorá ťa okrem svojej výšky očarí aj ďalšími krásami a postupne ti odhalí svoje prírodné poklady.

Lesy, lúky, kvety, zelené sedlá a skalnaté štíty. Asi takto by som charakterizoval Západné Tatry, ktoré ponúkajú mnoho krásnych miest. My sme sa rozhodli zdolať najvyšší štít Západných Tatier - Bystrú.

Všeobecne, táto časť Západných Tatier je v porovnaní s jej známejšími susedmi ako Roháče, Žiarska dolina alebo Kriváň menej navštevovaná. To nás veľmi teší, pretože pokojnú prírodu, kde sem-tam stretneme človeka, si vždy veľmi radi užijeme.

Nostalgia a spomienky

Je tomu 9 rokov, keď sme na tomto štíte spoločne s Veronikou stáli. Lenže ako to už býva, hory a špeciálne ich kráľovná majú s ohľadom na počasie mnoho podôb. Niekedy je počasie oblačné, inokedy hmlisté a niekedy človek vychytá totálne azúro. My sme však vychytali mlieko, takže bolo jasné, že sa sem budeme musieť vrátiť. Nemysleli sme si, že odvtedy ubehne toľko rokov.

Pohľad na Pyšné sedlo, Veľkú Kamenistú a Vysoké Tatry v pozadíBystrá rok 2015

Divočina v Kamenistej doline

Celú trasu sme začali na Podbanskom na veľkom parkovisku pri hoteli Permon. Už z minulej skúsenosti vieme, že dolina je krásna a veľmi divoká. Celá trasa ide modrou značkou popri Kamenistom potoku, ktorý nás sprevádza až pod Pyšné sedlo.

Chodník okolo Plieska nad Podbanským

Musím povedať, že príroda tu je neuveriteľná. Chodník v Kamenistej doline nie je vôbec široký a miestami sa musíme predierať cez malinčie. To v nás vzbudzuje divný pocit, že možno stretneme aj obyvateľa lesa, ktorý si na malinách rád pochutí.

Začiatok trasy a ikonický pohľad na KriváňMystický chodník cez les

Bystrá je najvyšší štít Západných Tatier s výškou 2 248 m n. m.
Po prejdení mystického lesa sa otvorí prvý pohľad na dolinu. Celkovo máme pocit, že sme v nejakej skrytej oáze, pretože všade sú horské kvety, lúky a v pozadí majestátne štíty. Touto oázou pokoja si postupne cupkáme až na Pyšné sedlo. Vôbec nikde sa neponáhľame, len si užívame dokonalú letnú pestrofarebnosť.

pohľad po vyjdení z lesa na Kamenistú dolinuStúpanie do Pyšného sedla

Na Pyšnom sedle sme pyšní, že takéto hory máme doslova pod nosom

Ny Pyšnom sedle sa na chvíľu zastavujeme, pretože tam sa nám otvorili prvé výhľady najmä na poľskú stranu. Ukazujú sa nám Červené vrchy, kde sme nedávno točili video z národnej hory Poľska - Giewontu.

Na druhej strane sa nám zase ukazuje naša Kráľova hoľa. Po dôkladnom rozhliadnutí, čo to okolo seba máme, pokračujeme po hrebeni smer Bystré sedlo a zamýšľame sa, aké máme šťastie, že bývame v blízkosti týchto hôr. Keď má človek rád Tatry a môže ich navštíviť prakticky kedykoľvek v týždni, je to na nezaplatenie.

Pohľad na Bystrúpoľské Tatry

Najvyšší vrch Západných Tatier a kruhové výhľady

Z Pyšného sedla vedie až na Bystrú slušné stúpanie a v porovnaní s Kamenistou dolinou to už je celkom šok pre dych, ale neboj, ani sa nenazdáš a po chvíli budeš stáť na najvyššej hore Západných Tatier, z ktorej sa naskytnú kruhové výhľady na Vysoké a Západné Tatry. Zo západnej časti bije do očí majestátny Klin, Jakubina alebo Nižná Bystrá a z tej východnej časti zase vidno Kriváň a v diaľke aj Svinicu či Kasprov vrch.

V pozadí Červené vrchyVýhľad z hrebeňa Západných Tatier aj na Kriváň a malé plieska - Kamenisté oká

Bystrá je najvyšší štít Západných Tatier s výškou 2 248 m n. m. a výhľady z nej sme si užili plnými dúškami. Na vrchole nám tyčinky NUTREND doplnili energiu a my pokračujeme ďalej.

pár turistov, v pozadí Nižná Bystrá

Pestrofarebná Bystrá dolina

Z Bystrej schádzame do Bystrej doliny, kde prechádzame popod majestátnu Nižnú Bystrú a okolo Bystrých plies. Bystrá dolina je tiež nádherne pestrofarebná, avšak zdá sa nám, že je omnoho viac stúpavá v porovnaní s Kamenistou dolinou.

Pohľad do Bystrej doliny, Veľké Bystré pleso a Dlhé Bystré pleso
V dolnej časti ňou ide pomerne úzky chodník popri Bystrom potoku, okolo ktorého rastú nádherné horské kvety. Na konci doliny sa dostávame na veľmi peknú vyhliadku, z ktorej si užívame ikonický výhľad na náš národný vrch - Kriváň.

Na záver trasy sa dostaneme na Tatranskú magistrálu, ktorej časťou musíme prejsť až na náš východiskový bod. V tom teple to už bolo celkom úmorné, ale spokojní a zdraví sme sa vrátili k autu.

Lavička s ikonickým výhľadom

Túra to je pomerne dlhá a ak si to chce človek zokruhovať, nikde sa neponáhľať a užiť výhľady, treba rátať s tým, že to zaberie celý deň. Odmenou sú divoké doliny, ktoré sú turisticky menej navštevované a to z nich robí oázu pokoja a nádherných výhľadov. Ak sa rozhodneš ísť to opačne, tzn. najprv Bystrou a potom Kamenistou dolinou, na ich kráse to určite neuberie.

Oblečenie a výbava:



Zhrnutie

  • Názov: Bystrá
  • Lokalita: Západné Tatry
  • Značenie: prehľadné: modrá, červená, žltá, červená
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 4/5
  • Trvanie: 7 - 8 hod.
  • Parametre: 22,2 km/1 400 m
  • Typ: hrebeň
  • Možnosť parkovania/spoje: Podbanské/odbočka do Kamenistej doliny
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: Viktor Tóma
report_problem Našiel si v texte chybu?
viktorvinciktoma 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo
Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné
O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé
Výživná celodenná túra, ktorá ti ukáže romantickú a pokojnú, ale aj divokú a akčnú stránku Roháčov.
keyboard_arrow_up