Ako nám učarovali Kamnicko-Savinjské Alpy v Slovinsku

Uži si s nami 2 dni v Kamnicko-Savinjských Alpách, západ a východ slnka, málinko ľudí, veľa výhľadov, nejaké to lezeníčko, ale aj dážď a nie najlepšie počasie.

Pohodlne sa teda usaď a začítaj sa do toho, ako sa traja súrodenci ocitli na niekoľkodňovom výlete v Slovinsku. Veľa ľudí sa na nás pozeralo, že ako môžeme ísť takto traja bez toho, aby sme sa posekali... no, niet nad to, keď máš zo súrodencov super kamošov a spolu sa vyberiete na výlet… My si teda trošku zaspomíname, ako bolo a teba prevedieme krásami Slovinska, kde stretneš minimum ľudí a dokonca ani neminieš kvantum peňazí.

Ako vyzeralo naše plánovanie?

Ale teda pekne poporiadku. Orientačne sme dohodli len dátum, nič sme dopredu nerezervovali, lebo sme chceli spať v kempoch a program prispôsobiť počasiu, podmienkam a našej aktuálnej nálade. Jasné, nejaké tipy na výlety boli... no nechceli sme všetko naplánovať do bodky, lebo vtedy presne vieš, ako to dopadne...
Keďže sme mali so sebou aj biky, niektoré dni boli bikové, iné turistické a niektoré aj kombináciou oboch.

Vybaľovanie a zabývavanie sa v kempe
Po dlhej, a pre nás nekonečnej, ceste sme zakempili v kempe Šmica, ešteže sme stihli do záverečnej. Neďaleko kempu sa nachádza aj vodopád Cuc, ktorý sme, samozrejme, v prvý deň nášho výletu nevynechali.

Vodopád Cuc a cesta k nemuslovinská príroda

Dva nezabudnuteľné dni

Kamnicko–Savinjské Alpy sa nachádzajú na severozápade Slovinska a predstavujú druhé najvyššie pohorie. Táto časť Álp je ako stvorená na všetky outdoorové aktivity, či už turistiku, cyklistiku, alebo lezenie. Celkovo je táto časť Álp oveľa menej vyhľadávaná ako napríklad taký Triglavský národný park. Vďaka aplikácii parkujeme na bezplatnom parkovisku na celé dva dni. S trošku menšou dušičkou opúšťame auto aj s bicyklami, dúfajúc, že ich tam nájdeme aj nasledujúci deň.

pohľad na hory

Z Kamnišky až hore

Z parkoviska sa nám kdesi v diaľke začínajú ukazovať štíty, vrcholy, do ktorých sa vyberáme. Kráčajúc chodníkom počujeme akési čudné zvuky. Kde sa vzali, tu sa vzali, bagre pred nami stáli. Akosi nás to prekvapilo, lebo u nás v lese som bager asi nestretla s tým, že upravujú terén.

Bágre uprostred lesa
Jeden krok sa zdá malinký oproti štítom, ktoré sú naším cieľom. No krok ku kroku, cesta lesom bez výhľadov a napokon sa začínajú ukazovať výhľady. Pred nami je „milých“ 2,5 kilometra s prevýšením 900 metrov.

turisti v horách
Radosť zaspávať s krásnym výhľadom na štíty priamo zo spacáku.
Zabolelo, no za dlhšiu chvíľu sa ocitáme už v Kokrskom sedle a pri chate, ktorá mala byť naším prvým cieľom z troch. Počasie si začína robiť, čo chce, a tak volíme bezpečnosť pred zdolávaním vrcholov. Grintovec (2 558 m n. m., najvyšší vrch Kamnicko–Savinjkých Álp) sa ponára do mrakov.

chata, Kamnicko-Savinjské AlpySlovenské horalky

Život je zmena

Meníme a rušíme plány. Druhý cieľ dnešného dňa škrtáme a vyberáme sa za tretím a posledným cieľom – do Bivaku Pavla Kemperla (2 104 m n. m.). Čaká nás trošku náročná cesta, na pár úsekoch aj s reťazami, pripomínajúca túru v našich Tatrách, sprevádzaná najskôr len popŕchaním a neskôr aj dažďom.


No vďaka paličkám – pomáhajkám prekonávame celý terén, raz stúpanie, za chvíľu klesanie, a tak dookola. Stretáme minimum ľudí a užívame si prírodu, ktorá nám poskytla divadlo v podobe hmly, kvapiek dažďa či po chvíli aj oparu nad horami. Kdesi v diaľke sa nám začína črtať útulňa a čochvíľa sme vnútri. Trojposchodová útulňa poskytuje ubytovanie pre 8 ľudí... no verím tomu, že sa tam komfortne vyspí aj 10 turistov.

Kamnicko-Savinjské Alpy

Stretáme trailového bežca, ktorý si celý okruh fukol na jeden deň - klobúk dole.
Ubytovaní, najedení, pozorujúc prírodu von z okien, lebo do dažďa sa nám nechcelo ísť, vyberáme karty a krátime si večer. Prichádzajúce hlasy nás vyrušili z hry a do útulne vchádzajú dvaja turisti s pozdravom: „Ahojte“. Žeby Slováci? Aký je svet malý. Večerný pokec a už len dobrú noc, lebo východ slnka je čoskoro. Radosť zaspávať s krásnym výhľadom na štíty priamo zo spacáku.

Kamnicko - Savinjské AlpyKamnicko-Savinjské Alpy

Slnko, len či bude celý deň...

Ranné divadlo si nenecháme ujsť. Zaspať takýto východ slnka uprostred prírody by bola veľká škoda. Za chvíľu so slnkom a úsmevom na tvári sa vyberáme ďalej.

východ slnka
Skalnatá cesta, suť, kde–tu hľadanie značiek, reťaze a miestami exponovaný terén nám zamestnávajú vcelku kvalitne hlavu. No ako by to bolo, keby nám zase nezačne popŕchať? Ešteže sme kúsok od druhej krásnej útulne v Kamnicko–Savinjkých Alpách.

K Bivaku pod Skuto na Malih podih (2 045 m n. m.) musíme zísť z chodníka, chvíľu nám trvá, kým nájdeme cestu k bivaku, no nakoniec sa nám už aj bivak ukáže, a tak len smelo dole k nemu. Prečkáme dážď, skontrolujeme radar, ktorý hlásil posledný dážď na dnes, posilníme sa a lúčime sa s touto krásnou útulňou.

Kamnicko - Savinjské AlpyKamnicko-Savinjské Alpy

Exponované úseky a milé stretnutia

Vchádzame do trošku veterného počasia, no slniečko nás rýchlo ohreje a zdolávame opäť miestami jednoduchší terén, miestami o čosi náročnejší. Na Turskej gore (2 251 m n. m.) stretáme trailového bežca, ktorý si celý okruh fukol na jeden deň. Klobúk dole. Od Turskej gory nás čaká najnáročnejšia časť celých dvoch dní.

Kamnicko - Savinjské AlpyKamnicko-Savinjské Alpy

Cez sedlo Kotliči až po Kamiško sedlo je množstvo reťazí, teda vlastne ani nie reťazí, ako nájdeme v našich vrchoch, ale oceľových lán. Chodník vedie skalami, suťou, ale aj strmými úsekmi. Milé stretnutie s Čechmi, ktorí idú trasu opačným smerom. Až mi bolo smiešne, ako sme sa spočiatku bavili po anglicky a až po chvíli, keď sme zistili, žeby sme si vlastne rozumeli aj našim jazykom, sa začíname baviť slovensko-česky. Vymieňame si informácie o už absolvovanej trase a poberáme sa ďalej, každý svojím smerom.

Kamnicko-Savinjské AlpyKamnicko-Savinjské Alpy

Úspešne prechádzame exponovaným terénom a v diaľke už ostríme na chatu Kamniška koča v Kamniškom sedle. Príjemným chodníkom sa dostávame k chate, klasicky otláčame pečiatky a pred nami je posledný úsek dvoch dní v tejto časti Álp – klesanie, klesanie a ešte raz klesanie popod lanovku.

Kamnicko - Savinjské Alpy

Tu to vážne končí?

V hlave mám smútok za všetkými krásnymi výhľadmi a tým, že tieto dva nezabudnuteľné dni končia. No viem, že ešte niekoľko dní v Slovinsku zažijeme a viem, že budú takisto nezabudnuteľné. Keďže je celkom dosť hodín, volíme najbližší kemp - len 4,5 km od parkoviska sa nachádza Kraljev hrib. Parkujeme auto, za šera staviame stan, varíme večeru a unavení, no spokojní si líhame.

Po dvoch dňoch strávených v Kamnicko-Savinjských Alpách volíme cyklistiku. Avšak, k turistike sa ešte vrátime a v ďalšej časti vás vezmeme preskúmať ďalšie krásy Slovinska.

Zhrnutie

  • Lokalita: Kamnicko–Savinjské Alpy
  • Značenie: viac menej dobré, v niektorých úsekoch horšie
  • Náročnosť:
    1. deň: 4/5
    2. deň: 5/5
  • Trvanie:
    1. deň: 6:07 hod. (aj s prestávkami)
    2. deň: 13:51 hod. (aj s prestávkami)
  • Parametre:
    1. deň: 6,7 km / stúpanie 1 504 m
    2. deň: 11,9 km / stúpanie 650 m
  • Typ: prechod – okruh
  • Možnosti parkovanie: 1. – 2. deň – bezplatné parkovisko Kamnik
  • Mapka a GPX:
    1. deň
    2. deň
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Lezecko-gastronomické kráľovstvo Sicílie
More, slnko, vápencové steny všade, kam sa človek pozrie a dovolenková atmosféra v prímorských mestečkách láka každoročne lezcov zo všetkých kútov Európy práve na Sicíliu.
Slovinsko - horská idylka nad Bohinjským jazerom
Vezmeme ťa na nenáročnú túru s krásnymi výhľadmi na Triglav a Bohinjské jazero. Ideš s nami?
Jalovec - keď sa turistika zmení na adrenalínový zážitok
Netušili sme, že vrch Jalovec v Slovinsku bude pre nás tak náročnou výzvou. Podarí sa nám ho zdolať?
keyboard_arrow_up