Ako na turistiku: Výber turistického batoha krok po kroku

V tomto článku ťa prevedieme výberom turistického batoha krok po kroku a prejdeme si jednotlivé výhody a nevýhody, aby tvoj výber a hľadanie prebehlo hladko.

Píšťalka, bočné vrecko na fľašu či integrovaná pláštenka do dažďa. Všetky tieto maličkosti tvoria veľkú vec a výborného spoločníka na turistiky. Výber turistického batoha nie je vôbec jednoduchá vec. Treba zvážiť množstvo faktorov počnúc primárnym využitím cez veľkosť, chrbtový systém a následne rôznych možností, ktoré jednotlivé modely a značky na trhu ponúkajú pre väčší komfort počas turistiky.

Krok číslo 1 - výber veľkosti

Prvý krok je výber podľa veľkosti. Rozmýšľaš, či 24 litrov bude dosť, alebo radšej zoberieš ten 45-litrový, ale čo ak pôjdeš na 5-dňový prechod a budeš potrebovať 60-litrový? Univerzálny batoh neexistuje, a preto je dôležité, aby si si povedal, aké výlety budeš podnikať najčastejšie.

  • Malé batohy (do 25 litrov) sú výborne na jednodňové turistiky, no šikovný „balič” sa do nich zbalí aj na víkend. Odmenou ti bude menšia hmotnosť na chrbte a väčšie pohodlie na turistike.
  • Stredné batohy (od 25 do 50 litrov) sú vhodné tiež na jednodňovky a komfortné zbalenie sa aj na viac dní.
  • Veľké batohy (50 a viac litrov) využiješ pri trekoch alebo viacdňových pochodoch. Zmestíš doň oveľa viac vecí, no určite to pocítiš na hmotnosti samotného batoha.

Žena s turistickým batohomŽena s turistickým batohom Fjallraven

Krok číslo 2 - výber podľa druhu používateľa

Už si zistil, že ideálna veľkosť je napr. 25 litrov a teraz treba vybrať batoh, ktorý ti bude sedieť na chrbte. Tu sa treba sústrediť na konečného používateľa - teda či ide o batoh pánsky, dámsky alebo detský.

Tie dámske majú obvykle označenie od výrobcu SL. Ak sa však nesústredíš na farbu batoha a nevyberáš vyložene batoh pre dieťa, tak rozdelenie medzi pánskymi a dámskymi môžeš vnímať orientačne. A to z toho dôvodu, že aj niektorí muži sú drobnejšej postavy a naopak aj medzi ženami nájdeme tie, ktoré majú pevnejšie ramená.

Tak či tak, väčšina batohov je „unisex”, teda univerzálna pre všetky pohlavia. Teda dôležité nie je, či je batoh dámsky, alebo pánsky, ale aby ti sadol na chrbát. To zistíš jedine tak, že si v predajni dáš provizórne závažie do batoha a batoh naložíš na chrbát.

Žena na turistike

Krok číslo 3 - chrbtový systém

Ramenné popruhy, bedrový popruh a samotný chrbát batoha sú časti, ktoré tvoria celok nazývaný chrbtový systém. Tento krok ide ruka v ruke s krokom č. 2, pretože ak si vyberieš pánsky batoh, musí ti sedieť chrbtový systém pánskeho batoha. Je teda úplne jedno, či je to systém od Deuter, Osprey, alebo Ortovoxu, hlavne ti musí sedieť na chrbte.

Ramenné popruhy sú najviac namáhanou časťou batoha, a preto je dôležité, aby boli kvalitne prepracované. Bývajú vystužené a polstrované a práve od hrúbky polstrovania záleží, aký bude batoh pohodlný pri dlhšom nosení. Na ramenné popruhy nadväzujú balančné doťahy, ktoré zabezpečujú priľnavosť batoha k chrbtu. Taktiež sa na nich nachádza prsná alebo inak hrudná spojka a tá slúži na to, aby ramenné popruhy neskĺzli z ramien.

turistický batoh

Bedrový popruh je dôležitou súčasťou najmä u batohov s väčším objemom. Pokiaľ je batoh správne nasadený, bedrový pás nesie viac ako 1/2 celkovej hmotnosti batoha. Býva veľmi často polstrovaný, aby nespôsoboval odreniny. Čím je ale polstrovanie hrubšie, tak aj hmotnosť batoha je väčšia.

Chrbát batoha zabezpečuje odvetrávanie a pohodlie pri nosení. Podľa typu batoha a jeho využitia býva chrbát vybavený výstužou (niekedy aj odnímateľnou), prelismi a sieťovinou pre lepšiu cirkuláciu vzduchu. Chrbtový systém môže byť fixný, kde nie je možnosť upravovať dĺžku chrbta, alebo nastaviteľný, kde môžeme posúvať nosnú časť, teda jednoducho upraviť dĺžku medzi ramennými popruhmi a bedrovým pásom. Ideálna dĺžka chrbtového systému batoha je dĺžka chrbta od stavca C7 po hornú časť bedrovej kosti.

Chrbtový systém batoha

Krok číslo 4 - materiál

Na trhu je veľké množstvo materiálov, z ktorých sa batohy vyrábajú, niektoré sú odolné voči vode, iné voči oderu a určené do „drsnejších podmienok” či pre „drsnejších používateľov”. Výhra je, ak nájdeš batoh, ktorý kombinuje tieto dve vlastnosti. Ak ti však sadol batoh, ktorý nespĺňa odolnosť voči vode, je dobré, ak má integrovanú pláštenku. Ak nemá ani to, hlavu nevešaj, dá sa kúpiť externá pláštenka, ktorá poslúži rovnako ako tá integrovaná.

Pláštenka ako súčasť turistického batoha alebo nepremokavý materiál

Krok číslo 5 - vrecká

Hlavná komora alebo inak hlavné vrecko slúži na odkladanie väčších vecí, či už je to náhradné oblečenie, jedlo, alebo iné. Podľa modelu batoha sa do hlavnej komory pristupuje zvrchu, ale taktiež sú batohy, ktoré majú prístup aj zboku či spredu. Pri batohoch s väčším objemom bývajú hlavné komory dve, teda dvojkomorový úložný systém.

Vrchlík alebo inak vrchné vrecko slúži na odkladanie rýchlo dostupných predmetov ako napríklad peňaženka, mobil, čelovka alebo kľúče. Práve pre kľúče býva samostatné pútko vo vrchlíku, aby si ich pri vyťahovaní iných predmetov nestratil. Pri niektorých modeloch je vrchlík odnímateľný a vieš ho využiť aj ako ľadvinku.


Bočné vrecká vieš využiť na fľašu či termosku a majú tiež svoju výhodu, ak nie si fanúšikom vodného vaku alebo potrebuješ viac vody. Vrecko aj úchytku na hydrovak má skoro každý batoh, avšak úchytka môže byť ako zošité pútko alebo pásik na suchý zips. Pri šitom pútku je potrebná ešte karabínka na uchytenie hydrovaku.

Ďalšie vrecká, ktoré zvyšujú komfort pri dostupnosti predmetov, sú vrecká na bedrovom páse či priamo na ramenných popruhoch. Tu si vieš odložiť rôzne predmety a máš ich doslova poruke.

Integrované pútko na vodný vakVeľké vrecká na fľašu na turistickom batohu

Krok číslo 6 - úchytky, popruhy, gumičky

Čo však určite využiješ pri turistike, je množstvo popruhov na uchytenie všetkého možného z vonkajšej strany batoha. Či je to bunda, pohár, paličky, spacák, alebo karimatka, všetko sa dá usporiadane uchytiť. Uchytenie paličiek na batoh sa dá rôznymi spôsobmi. Jedným zo spôsobov je uchytenie paličiek zboku batoha, tieto popruhy slúžia rovnako aj na kompresiu.

Avšak na trhu sú batohy, ktoré ponúkajú systém priamo na uchytenie paličiek, a to pomocou gumičiek na to určených. Takýto model je napríklad Deuter Futura Pro 40. Iné batohy majú aj integrované gumené lanká z prednej strany batoha, na ktoré sa taktiež dajú uchytiť paličky, ale aj bunda či iné predmety.

Spôsob uchytenia turistických paličiek na batoh

Krok číslo 7 - ďalšie užitočné maličkosti

V prípade núdze je dobrým pomocníkom píšťalka, ktorá sa nachádza na hrudnej spojke a je častokrát súčasťou zapínacieho systému.

Sieťka na prilbu je tiež dobrá vychytávka, ak ideš na ferratu, pretože prilba ti nebude zaberať miesto v batohu a vieš ju rýchlo nasadiť na hlavu alebo odložiť späť na batoh. Pútko na kľúče vo vrchlíku či pútko na lano, alebo bundu pod vrchlíkom je tiež fajn komponent batohov.

Ako posledná, ale podstatná vec sú kompresné popruhy. Výborná vlastnosť batoha je, ak sa dá dobre stiahnuť, aj keď nie je naplnený, a teda veci v poloplnom batohu pri rýchlej chôdzi nelietajú od dna k vrchlíku. Niektoré batohy majú kompresné popruhy dlhšie, a to z dôvodu možného uchytenia aj väčších predmetov, avšak je fajn, ak sa takéto popruhy dajú zrolovať a pri prázdnom batohu sa nezachytávajú o kosodrevinu naokolo.

Medzi šikovnú vychytávku zaraďujem aj pútko na okuliare na ramennom popruhu, ktoré nájdeš pri batohoch Deuter Guide.

Pútko na kľúčeBatoh s detailom na kompresné bočné popruhy

Nezabudnuteľné chvíle s batohom na chrbte

Na kúpu dobrého turistického batoha si treba vyčleniť dostatok času. Batohy si vyskúšať, a to rôzne značky a rôzne chrbtové systémy. Popozerať sa po všetkých vychytávkach, ktoré majú a následne si vybrať ten pravý, pre niekoho aj na celý život. Veľký výber batohov nájdeš aj na našom MTHIKER shope a pre vyskúšanie si môžeš objednať batohy na niektorú z kamenných predajní. Tak neváhaj a nájdi si svoj pravý celoživotný kúsok.

Začínaš s turistikou a chceš vedieť viac? Pomoc nájdeš v seriáli článkov Ako na turistiku, kde rozoberieme všetky dôležité témy od úplných základov.
Zdroj fotografií: archív redakcie MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
mjartan.michal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Ako na turistiku: Čo všetko si zbaliť na túru v lete?
Vyrážaš na svoje prvé turistické výlety a nevieš, čo všetko si so sebou zobrať? V tomto článku si zhrnieme základnú výbavu, ktorú je dobré mať so sebou na každej letnej turistike.
Test: VAUDE Jura 24 - v jednoduchosti je krása
Ľahký, praktický, dobre odvetraný. Chýba vôbec tomuto batohu niečo?
Test: HANNAH ARROW 40 - univerzálny spoločník do hôr
Kto rád na turistiky chodí, nech bez dobrého batoha do hory nechodí.
keyboard_arrow_up