Rozhovor: O Karpatskej vandrovke – výzva pre turistov, podpora pre východ

Príď zažiť dobrodružstvo v divočine Volovských vrchoch a podporiť dobrú vec.

Spoznávanie nových ľudí, utužovanie vzťahov, objavovanie krás prírody, prekonanie vlastných limitov, odreagovanie mysle a načerpanie pozitívnej energie z prírody. 50 km trasa v divokej prírode Karpát a cca 14-hodinový turistický pochod. Výzva pre všetkých milovníkov turistiky a dobrodružstva. Výzva, ktorou podporíte dobrú vec a pomôžete rozvoju východného Slovenska. To všetko je Karpatská vandrovka.

Aj my v MTHIKERi chceme túto výzvu podporiť, a preto vyzývame aj všetkých vás: príďte 21. septembra „vandrovať“ do Volovských vrchov. Zaujíma vás viac? Prinášame vám rozhovor s Mgr. Zuzanou Suchovou z Karpatskej nadácie.

Ako a kedy vznikla myšlienka Karpatskej vandrovky? Čo bolo/je hlavným cieľom?
Karpatskú vandrovku organizuje Karpatská nadácia od roku 2010 a je to jedinečná aktivita zameraná na podporu rozvoja východného Slovenska. Karpatská vandrovka je darcovský turistický pochod pre odvážnych vytrvalcov. Vandrovka je dlhá 50 alebo 25 kilometrov a vedie po lesných cestách po hrebeni Volovských vrchov v prírode čarovných Karpát.

príroda východného Slovenska
Ide o darcovský pochod. Čo to v praxi znamená? Kto a akým spôsobom môže prispieť?
Tohtoročné štartovné na Karpatskú vandrovku začína od 40 eur pre jednotlivca. Tieto financie putujú do grantového fondu Máme radi Východ v správe Karpatskej nadácie. Peniaze vo fonde sú použité na podporu dobrých nápadov a zmysluplných projektov na východnom Slovensku. Za 14 rokov sme vďaka vandrovníkom takto prerozdelili už sumu prekračujúcu 100-tisíc eur.

kopce, hory, príroda, Slovensko, Karpatská vandrovka
Kde všade putuje výťažok z vandrovky? Aké projekty podporujete?
Podporili sme viac ako 70 skvelých projektov a naša podpora smerovala do vyše 40 miest a obcí na východnom Slovensku.

Podporujeme projekty jednotlivcov, komunít alebo neziskoviek na východe Slovenska, zamerané na stretávanie sa ľudí, nekomerčnú kultúru, tvorivosť či zdravý životný štýl. Vďaka vandrovníkom takto podporu získali aj zážitkový festival Objavte Poloniny, OZ Onkomamky na pobytové víkendy v prírode pre onkologické rodiny, OZ Žijeme skautingom na opravu chatky v blízkosti Lačnovského kaňonu, kde aktívne trávia voľný čas deti, mládež, ale aj dospelí dobrovoľníci.

Prečo ste zvoli práve formu turistického pochodu?
Chceli sme spojiť príjemné s užitočným. Rozhodli sme sa prostredníctvom turistiky sprostredkovať ľuďom zážitok nielen z našej krásnej prírody, ale aj z darcovstva. Nič také na Slovensku nie je. Inšpiráciou nám bol podobný pochod Škótskou vysočinou, ktorý organizovala naša partnerská miestna organizácia. Prispôsobili sme ho na naše podmienky.

Kto sa môže zúčastniť? Sú potrebné nejaké skúsenosti? Alebo to zvládnu aj „občasní hikeri“? Je to vhodné aj pre deti?
Vandrovka je vhodná pre jednotlivcov, skupiny priateľov, zamestnanecké kolektívy i rodiny. Treba mať vhodnú turistickú obuv, oblečenie a odhodlanie vydržať niekoľkohodinovú chôdzu a prevýšenia. Dobrá kondícia vie byť nápomocná. Kratšiu 25 km trasu zvládajú staršie deti i seniori. Pre každý prípad máme k dispozícii zdravotnú službu. Vandrovníkov kontrolujeme na niekoľkých stanovištiach pomocou trackovacej aplikácie.

účastníčky Karpatskej vandrovky
Môžete čitateľom priblížiť trasu/trasy a prezradiť, na základe čoho ste zvolili práve lokalitu Volovských vrchov? Čím je trasa zaujímavá?
Karpatská vandrovka vedie po červenej turistickej trase, známej ako SNP, cez hrebeň západnej časti Karpatského oblúka a Volovských vrchov.

Pohľad na ich mohutnú hradbu, súčasť Slovenského Rudohoria, osloví každého, kto má rád hory, dobrodružstvo a turistiku. Rozsiahle pohorie, dosahujúce vyše 1 300 metrov nadmorskej výšky, sa tiahne od Košíc na východe až po Dobšinú na západe. Hlavný hrebeň pohoria patrí k najdlhším východoslovenským hrebeňovkám a jeho prechod patrí k nezabudnuteľným zážitkom aj vďaka výhľadom, ktoré ponúkajú viaceré z vrcholov hrebeňa.

Na trase Karpatskej vandrovky postupne spolu vystúpime do nadmorskej výšky 1 154 a 1 246 metrov, kde z najvyšších vrcholov trasy, z Kloptane a z Kojšovskej hole, možno vidieť polovicu Slovenska.

Aká je náročnosť pochodu? Na čo sa majú turisti pripraviť? Je trasa náročná terénom, alebo skôr dĺžkou a prevýšením?
Pochod s dĺžkou 50 km prebieha v stredne náročnom až náročnom teréne, začína sa už o 5:00 hod. a trvá priemerne 14 hodín. Medzi jeho výzvy patrí teda aj skoré ranné vstávanie. Zážitok z východu slnka na hrebeni vám to však vynahradí. Tým, ktorí až tak neveria svojej kondičke, alebo ich priveľká výzva neláka, ponúkame polovičnú trasu v dĺžke 25 km, so štartom na chate Erika pod Kojšovskou hoľou o 10:00 hod.

účastníci Karpatskej vandrovky
Bude na trase aj nejaké občerstvenie, alebo si treba všetko zbaliť do batoha?
Určite si treba vziať na túru vodu aj občerstvenie podľa vlastnej chuti. Vodu bude možné si na trase doplniť na chate Erika, Lajoške alebo Jahodnej. Vďaka partnerom na štarte 25 km trasy pod Kojšovou hoľou pred Chatou Erika, ktorá je zároveň jedným z kontrolných bodov 50 km, budeme rozdávať drobné občerstvenie v podobe tyčiniek, gélov a nápojov.

Tento rok to bude už 15. ročník Karpatskej vandrovky. Ktorý ročník bol doposiaľ najsilnejší (účasťou aj vyzbieranými financiami)? Aké máte očakávania tento rok?
Rozhodne minulý ročník zaznamenal rekord v počte účastníkov i výnosom, ktorý sme mohli prerozdeliť. Boli by sme radi, ak by sa nám to podarilo aspoň zopakovať. Preto nás poteší každý účastník vandrovky alebo firma, ktorá by takto chcela zobrať svojich zamestnancov na teambuilding.

účastníci Karpatskej vandrovky
Dokedy sa môžu turisti na vandrovku registrovať a kde nájdu všetky dôležité informácie?
Vandrovníci sa môžu registrovať do 4. septembra vrátane. Keďže tento termín je tesne po konci letných prázdnin a ľudí pohltí začiatok školského roka či návrat do práce po dovolenke, často nám píšu, že by sa radi registrovali, ale nestíhajú. Preto zvykneme registráciu predlžovať. Bude to aj tento rok do nedele 8. septembra do polnoci. Všetky informácie o vandrovke sú na stránke karpatskavandrovka.sk.

Ďakujem za rozhovor.

Na záver otázka: „Prečo ísť na Karpatskú vandrovku?“ Nuž, na to si už musí odpovedať každý sám. No ako inšpiráciu vám prinášame odpovede minuloročných turistov v zostrihu z vandrovky, ktori napriek nepriazni počasia zanechal vo všetkých pozitívne emócie a nádherné spomienky.

Zdroj fotografií: karpatskavandrovka.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?

Karpatská vandrovka

calendar_today 21. 9. 2024 (ešte 5 dní)
label Turistika
place Kúpele Štós (Slovensko)

vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Rozhovor: Michal Juršík - zimná SNP-čka s charitatívnym rozmerom
Dnes si rozpovieme príbeh o ťažkom batohu, náročných podmienkach, červenej značke a jednom dobrom srdci.
Pozvánka: Od Tatier k Dunaju 2024 - prebehni s tímom 345 km dňom aj nocou
Chceš zažiť atmosféru najväčšieho štafetového behu na Slovensku? Registruj sa, kým nie je neskoro.
Tip na výlet: Najvyšší vrchol Starohorských vrchov – Kozí chrbát
Nenápadný vrchol a trasa, kde cesta je cieľom. To ponúka túra na najvyšší vrchol Starohorských vrchov – Kozí chrbát. Poď sa tam s nami pozrieť.
keyboard_arrow_up