Ako na turistiku: všetko, čo potrebuješ vedieť o čelovkách a ich parametroch

Svetelnosť, vodoodolnosť, hmotnosť či výdrž batérie sú hlavné parametre, na ktoré by si sa mal pozrieť pri kúpe čelovky. Poďme si ich spolu prejsť.

Či už sa chystáš na hrebeňovku Nízkych Tatier, alebo prespávačku na tatranskej chate, čelovka je niečo, čo určite využiješ. Vybrať si čelovku v dnešnej dobe dá ale poriadne zabrať. Na trhu je veľký výber možností a vyznať sa vo všetkých parametroch je náročné.

My sa ti pokúsime v tomto článku výber čelovky uľahčiť. Prejdeme si základné parametre, akými sú svetelný tok, maximálny dosvit, maximálna výdrž, typ napájania/batérie, odolnosť či hmotnosť a dáme ti aj nejaké tipy na konkrétne čelovky. Poďme na to.

Svetelný výkon

Svetelný výkon alebo svetelný tok ti povie, ako silno bude čelovka svietiť. Jednotkou je 1 lúmen (lm). Svetelný výkon reguluje mikročip vo vnútri čelovky a práve táto regulácia zaručuje jeho stálosť počas celej výdrže batérie. Pri lacnejších čelovkách táto regulácia chýba a pri znížení kapacity batérie sa znižuje aj svetelný výkon čelovky.

Čelovky delíme podľa svetelného výkonu do pomyselných 3 skupín podľa ich využitia:
  1. S výkonom do 100 lm - sú vhodné ako reflexný prvok, teda aby si bol videný. To sú napríklad prechádzky po meste alebo pobyt na chate.
  2. Od 100 do 400 lm - pri tomto výkone využiješ čelovku pri outdoor aktivitách, ale aj cyklistike či kempovaní.
  3. S výkonom nad 400 lúmenov - nájdu využitie pri športoch, kde je potrebný dobrý dosvit - teda napríklad nočné lezenie, alpinizmus či skialpinizmus.

Turisti s čelovkou na ferratách v Dolomitoch

Dosvit

Dosvit ide ruka v ruke s typom kužeľa. Niektoré modely čeloviek majú dva reflektory - diaľkový a široký. Podľa toho, ktorý typ reflektora sa využíva, má čelovka dosvit. Dosvit hovorí, akú vzdialenosť vie čelovka osvetliť. Pri čelovkách je udávaný najvyšší možný dosvit, napríklad Fenix HM65R-T má pri maximálnom výkone 1 500 lm dosvit až 170 metrov.

Avšak mysli na to, že takýto dosvit je pri väčšine modelov po 1 minúte automaticky znížený z dôvodu ochrany pred prehriatím čelovky. Preto sa treba pozerať na dosvit, pri ktorom dokáže čelovka fungovať dlhodobo, čo súvisí s výdržou batérie. Napríklad pri vyššie uvedenom modeli a využití maximálneho výkonu širokého reflektora, čo je 400 lm (dosvit 55 metrov), môžeš svietiť až 21 hodín.

Osvetlený les čelovkou

Maximálna výdrž

Je to moja povinná výbava, s ktorou sa viem aj po tme bezpečne vrátiť domov.
Veľmi dôležitý parameter, ktorý by ti mal „udrieť” hneď do očí, je maximálna výdrž. Udáva, aké je maximum hodín, ktoré čelovka vydrží svietiť. Napríklad model Fenix HM51R Ruby V2.0 dokáže mať výkon až 700 lm bieleho svetla, avšak výdrž pri tomto maximálnom výkone je 30 minút. No pri výkone 3 lm (bieleho svetla), čo je dosvit niečo cez 5 metrov, má maximálnu výdrž až 120 hodín.

Pri modeli Fenix HM61R Amber V2.0 je pri zapnutom červenom svetle o výkone 1 lm maximálna výdrž 400 hodín, zatiaľ čo pri výkone 5 lm a bielom svetle je to 300 hodín. Preto je dobré, aby si pri výbere čelovky venoval/a tomuto parametru viac pozornosti.

Turisti s čelovkami od firmy Petzl na hlavách

Odolnosť

Pri výbere je dobré, keď budeš pozerať aj na odolnosť čelovky. Ak potrebuješ čelovku len na chalupu, vysoký stupeň krytia tzv. IP (ingress protection) ťa nemusí zaujímať. Ak však čelovku budeš využívať v zime, v daždi či pôjdeš na prašný trek, je dobré, aby si venoval čas aj tomuto parametru.

IP je stupeň krytia označujúci odolnosť čelovky proti vniknutiu cudzích telies (prachu) a vody. Stupeň krytia je tvorený označením „IP” a nasledujúcimi dvoma číslicami. Prvá číslica udáva ochranu pred nebezpečným dotykom a pred vniknutím cudzích predmetov. Druhá číslica označuje stupeň krytia pred vniknutím vody.


Zdroj: wikipedia.org

Ako príklad použiejeme čelovku Petzl BINDI, ktorá uvádza vodoodolnosť IP X4 - to teda znamená, že vydrží v silnom daždi, no nie je chránená proti prachu. Ako druhý príklad použijeme model Fenix HM65R-T, ktorý má krytie IP68 - je teda prachotesný a vydrží aj dlhodobé ponorenie do maximálnej hĺbky 1 meter po dobu 30 minút.

Turistka s čelovkou v priestoroch jaskyne

Typ napájania/typ batérie

Podľa výrobcu a modelu nájdeš na trhu čelovky s rôznym typom napájania/batérií. Najčastejšie sa stretneš s napájaním na mikrotužkové batérie (AAA)/tužkové batérie (AA), viď model Black Diamond COSMO 350 alebo s Li-ion akumulátormi, ktoré sú už často súčasťou čelovky, alebo sa dajú dokúpiť, viď model Petzl ACTIK CORE. Tie sú dobíjateľné a majú dlhšiu životnosť.

Na trhu sú však aj modely, ktoré fungujú „hybridne". Napríklad pri modeli Black Diamond Spot 400 sa dá vybitý akumulátor, ktorý nemôžeme počas turistiky dobiť, ľahko vymeniť za batérie. Čelovky značky Fenix sú naozaj špička na trhu. Väčšina z nich obsahuje dobíjateľný akumulátor, avšak v prípade vybitia sa dá vymeniť za baterky, avšak pozor, ide o typ CR123A.

Rôzne typy napájania pri čelovkáchRôzne typy čeloviek

Ostatné parametre čelovky

Medzi ostatné parametre, ktoré si je dobré všímať pri výbere čelovky, patrí hmotnosť čelovky, červené svetlo, ovládanie čelovky či typ svetelného kužeľa. Hmotnosť zohráva veľkú rolu, ak čelovku budeš využívať pri behu. Je naozaj citeľný rozdiel, či máš na hlave 147 gramov, alebo Petzl BINDI s hmotnosťou 35 gramov. Funkcionalitu červeného svetla už má skoro každá čelovka a využiješ ju nielen na chate, ale aj ako výstražné svetlo.

Červené svetlo na čelovke
Ovládanie čelovky by malo byť čo najjednoduchšie a mala by sa dať zapnúť aj v rukaviciach. Ak má čelovka ešte aj funkcionalitu uzamknutia tlačidla proti nechcenému zapnutiu - je to len výhoda, tak ako napríklad Petzl SWIFT RL.

Posledným parametrom je svetelný kužeľ. Mnoho modelov má viac reflektorov, a teda ponúkajú aj „diaľkový” reflektor a zároveň aj široké rozptýlené svetlo. Široký kužeľ poskytuje väčší prehľad toho, čo sa okolo teba deje, no v prípade aktivity ako je skialpinizmus, je vhodný „diaľkový” reflektor na včasnú reakciu pri zmene terénu.

Povinná výbava turistu

Značiek a modelov je na trhu veľké množstvo, avšak ak sa budeš riadiť radami vyššie, určite nájdeš tú dobrú, tebe vyhovujúcu čelovku na všetky aktivity. Pre mňa je čelovka povinná výbava a nosím ju všade spolu s náhradnými batériami - predsa tých pár gramov v batohu navyše odnesiem a mám istotu, že aj keď sa niečo pokazí, tak sa viem vrátiť, síce po tme, ale bezpečne domov.

Začínaš s turistikou a chceš vedieť viac? Pomoc nájdeš v seriáli článkov Ako na turistiku, kde rozoberieme všetky dôležité témy od úplných základov.
Zdroj fotografií: archív autora, archív redakcie MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
mjartan.michal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela
Komentáre
Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Ako na turistiku: správne vrstvenie oblečenia je základ
Ako sa obliecť na túru? Koľko vrstiev zvoliť? A aké oblečenie si vlastne vybrať? Potrebujem špeciálne veci? Vystačím si s jednou bundou alebo nie?
Ako na turistiku: Výber turistického batoha krok po kroku
V tomto článku ťa prevedieme výberom turistického batoha krok po kroku a prejdeme si jednotlivé výhody a nevýhody, aby tvoj výber a hľadanie prebehlo hladko.
Ako na turistiku: Čo všetko si zbaliť na túru v lete?
Vyrážaš na svoje prvé turistické výlety a nevieš, čo všetko si so sebou zobrať? V tomto článku si zhrnieme základnú výbavu, ktorú je dobré mať so sebou na každej letnej turistike.
keyboard_arrow_up