Monte Cinto - ako sme zdolali najvyšší vrchol Korziky

Vodopády, borovicové lesy, majestátne hory a úchvatné výhľady. Výstup na strechu Korziky je nádherný od začiatku do konca.

Keď si spätne spomínam na túto túru, až nechápem, koľko krás a rôznorodosti môže tak malý kúsok Korziky ponúknuť. Na len 6 km dlhom výstupe sme od prvého po posledný krôčik obdivovali krásy a silu prírody v jej najrôznejších podobách. Prenes sa na chvíľu na tento ostrov krásy a vyraz s nami rovno na jej najvyšší vrchol - Monte Cinto.

Monte Cinto

Kondičku a skúsenosti preveríš

Áno, je to nádherná túra, na ktorej nebudeš vedieť, kam sa skôr pozerať. Avšak v prvom rade sa treba pozerať pod nohy. Túra je to technicky a fyzicky pomerne náročná. Stretneš sa tu s reťazovými úsekmi, sem-tam treba niečo preliezť, sem-tam treba preskackať cez potok, pripraviť sa treba aj na strmý sutinový úsek a hlavne sa priprav, že budeš takmer celú trasu stúpať strmo hore, čo poriadne preverí tvoju kondičku.

Na 6 km dlhom výstupe prekonáš takmer 1 400 výškových metrov, čo ti napovie, že to nebude zadarmo. A ako to už býva, zostup je ešte náročnejší.

Ale, nechcem ťa strašiť, zďaleka to nie je nepríjemný terén, ktorý by skúsený turista nezvládol. Po turistike na Jalovec, ktorý sme horko-ťažko zdolali nedávno, to bola brnkačka. Nás tento terén neskutočne bavil, pretože sme sa ani minútu nenudili, zároveň tam z nášho pohľadu neboli žiadne nebezpečné úseky, jednoducho celá túra bola pre nás veľmi hravá a zábavná. A do toho tie výhľady!

Monte Cinto

Energiu budeš potrebovať

Ak chceš pošetriť energiu, paličky odporúčam, dokážu pekne pomôcť.
Ako som už naznačila, na tejto túre si človek dá celkom do tela. Preto si určite pribaľ dostatočné zásoby jedla a tekutín. Nám na túre doplnila energiu Energy Bar tyčinka od Nutrendu a dokonca som si na vrchole zaliala aj proteínovú kašu. Sama som bola prekvapená, že to ide aj so studenou vodou. Mňam.

Samozrejme, nechýbali ďalšie snacky, oriešky, tuniak, pečivko či jabĺčko - to všetko nabalené v praktických boxoch od Light My Fire. A 3 l vody - niečo v hydrovaku, niečo vo fľaši, bolo tak akurát.

výlet na Monte Cintovýstup na Monte Cinto

Výbavu a oblečenie oceníš

Ak sa na Monte Cinto vyberieš, takisto nepodceň oblečenie. V našom prípade bol teplý septembrový deň, žiadne horúčavy, ale slnko príjemne hrialo, bezvetrie. Ideál. Na výstup sme zvolili Karpos turistické oblečenie, nízku turistickú obuv a pre istotu sme si pribalili aj páperku. A veru, aj tú sme vytiahli a boli radi, že sme ju vzali, keďže na vrchole sme chceli nejakú tú chvíľu pobudnúť a nikam sa nenáhliť. Nehovoriac o tom, že pár dní na to už vrcholky hôr na Korzike poprášila snehová perina, takže v septembri páperka vôbec nie je zlý nápad.

Monte CintoMonte Cinto

Ďalej v našich batohoch nechýbali ani paličky Leki, no my sme ich nakoniec nevytiahli. Ale veľa ľudí išlo s paličkami a ak chceš pošetriť energiu, paličky odporúčam, určite dokážu pekne pomôcť. A, samozrejme, nikdy nesmie chýbať nepremokavá bunda, lekárnička a čelovka. Ak ťa zaujímajú konkrétne kúsky výbavy, nájdeš ich na konci článku.


Celú túru si užiješ

Na Monte Cinto sa dá vystúpiť z južnej strany od kempu v dedinke Lozzi, kde sme noc predtým strávili, avšak počasie a okolnosti zmenili plány a nakoniec sme túru posunuli o deň neskôr a na výstup sme zvolili najkratšiu trasu zo severnej strany so začiatkom v stredisku Haut Asco, kde je bezplatné parkovisko.

Cesta hore-dole skalnatým terénom nás ešte poriadne zabaví.
Priamo odtiaľ vstupujeme do nádherného lesa, kde asi 1,5 km kráčame len miernym stúpaním, preskakujeme divoký potok a obdivujeme majestátne borovice, spoza ktorých sa miestami ukazujú prvé výhľady. A potom to prichádza, pred nami sa otvoria mohutné štíty, nádherné horské vodopády a spomínaná poriadne strmá cesta hore.

Monte CintoMonte Cinto

Stúpanie nás dovedie k pliesku Lac d’Argento, priamo pod vrchol Monte Cinto, ktorý sa nám týči rovno nad hlavami. Cieľ sa zdá tak blízko, ale nie je. Na vrchol vedie totiž chodník z opačnej strany, takže celý vrchol musíme ešte obísť. Prichádzame až do sedla nad plesom Lac du Cinto, kde sa odpájame od známej cesty GR20, po stopách ktorej sme doposiaľ išli.

Pleso Lac du Cinto
A teraz už smerujeme priamo na vrchol žltým značením. K vrcholu sa však približujeme len veľmi pomaly, keďže terén až tak priamy nie je. Zrazu musíme celkom dosť vyklesať a potom zasa vystúpať a takáto cesta hore-dole skalnatým terénom nás ešte poriadne zabaví. Po 4 hodinách a 20 minútach sme však tu! Monte Cinto s výškou 2 706 m n. m. Vyťahujeme „sváču“, vrstvíme oblečenie a obdivujeme panoramatické výhľady na hory, more a celú Korziku.

Monte Cinto
A čo zostup? Rovnakou trasou sme sa vrátili naspäť a tu sa treba sústrediť naozaj na každý jeden krok. Bolo to výživné, dlhé, dobrodružné, zábavné a krásne. Ak sa poriadne pripravíš a nič nepodceníš, som presvedčená, že túru si vychutnáš na 100 %. Vo videu si ju vychutnaj s nami aspoň takto na diaľku a prezradím, že to z Korziky rozhodne nie je všetko a čoskoro ti prinesieme ďalšiu dávku obsahu.


Zhrnutie

  • Názov: Monte Cinto
  • Lokalita: Korzika
  • Značenie: veľmi prehľadné, červená + žltá značka
  • Obtiažnosť: 5/5
  • Trvanie: 10 hodín
  • Parametre: 13 km/1 600 m
  • Typ: vysokohorská túra, vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: bezplatné parkovisko v stredisku Haut Asco
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy

Najvyšší vrch Korziky

Výbava a oblečenie počas túry

Zdroj fotografií: Viktor Tóma
report_problem Našiel si v texte chybu?
vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela
Komentáre
Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Okruh cez 4 sedlá a 4 vrcholy Západných Tatier
Západné Tatry patria u veľa turistov k jedným z najkrajších horstiev Slovenska, ale i k fyzicky a miestami technicky náročným výstupom.
Nezabudnuteľný roadtrip po Rumunsku
S Multivanom sme sa vybrali preskúmať, aké poklady v sebe ukrývajú Rumunské Karpaty.
Hrebeňom na najvyšší vrchol Vihorlatských vrchov
Solídna túra zdanlivo nízkym a „jednoduchým“ pohorím? Poď sa pozrieť na najvyšší vrchol sopečných Vihorlatských vrchov – Vihorlat.
keyboard_arrow_up