Test: VAUDE Croz 3L III - v suchu v lete aj v zime

Síce je ľahučká, no pred nepriazňou počasia ochráni na výbornú. „Crozka“ sa stala neoddeliteľnou súčasťou mojich letných aj zimných dobrodružstiev.

Je vôbec nutné zaobstarať si drahú hardshell bundu, keď v lete podobnú službu urobí pršiplášť za zlomok ceny? Jednoduchou odpoveďou by bolo „nie“. No ja sa obvykle s jednoduchými odpoveďami neuspokojím, a tak si bunda VAUDE Croz 3L III prešla snehom aj dažďom, skialpom aj turistikou. Aké sú moje skúsenosti po takmer roku nosenia?

lyžiar v bunde VAUDE Croz 3L III

Základné info, výber veľkosti a prvé dojmy

Croz 3L III, ako už napovedá aj jej názov, je trojvrstvová hardshell bunda. Okrem povrchovej úpravy sa o nepremokavosť a priedušnosť stará membrána Ceplex Green, spolu s podlepenými švami. Membrána zabezpečuje nepremokavosť na úrovni minimálne 10 000 mm. Na bundu je to pre mňa úplne postačujúci údaj.

detail bundy VAUDE Croz 3L III s kvapkami dažďa
Navyše, táto membrána, podobne ako väčšina bundy, je vyrobená z recyklovaných materiálov. Ale na to sme už pri VAUDE zvyknutí. Hoci ide primárne o letnú bundu, osobne som ju využíval aj počas skialpinistických túr. A to predovšetkým pre jej hmotnosť – ani nie pol kila v batohu naviac človek neucíti.

lyžovanie v bunde VAUDE Croz 3L III
Štandardné patálie nastali pri výbere veľkosti. Nech sa na to pozerám z hocijakého uhla pohľadu, táto bunda je jednoducho obrovská. Pri mojej výške 188 cm a hmotnosti 72 kg som siahol po M-ku. I napriek tomu je bunda vskutku dlhá – nielen čo sa týka torza, ale aj rukávov.

bunda VAUDE Croz 3L IIIredaktor MTHIKER v bunde VAUDE Croz 3L III

No a najmä, mám v nej habadej priestoru - veď bežne sa do tatranských zjazdov spúšťam naobliekaný ako cibuľa. Inými slovami, mám na sebe merino tričko, mikinu, primaloftku a na vrch ešte túto bundu. Ak ju chcete používať vyslovene v lete, je možné, že budete potrebovať o jednu až dve veľkosti menší model v porovnaní s bežnou veľkosťou.

test VAUDE Croz 3L III
Mimochodom, keď už som spomínal rukávy, sťahujú sa štandardne velcro páskou, ej kej ej suchým zipsom. Overené riešenie, hoci to zakončenie rukávov je tak široké, že za normálnych okolností tadiaľ prestrčím ruku aj v skialpovej rukavici. Na dĺžku by som ich takisto pokojne skrátil. Neviem si predstaviť, pre koho by bola XXL veľkosť, keď ich v M-ku považujem za pridlhé. Asi pre Yetiho.

detail rukávu VAUDE Croz 3L IIIrukávy na bunde VAUDE Croz 3L III, zapínanie na suchý zips

Univerzál vo všetkých ohľadoch

Ako som už spomínal v minulom teste oblečenia od VAUDE, okrem funkčnosti vždy oceňujem všestrannosť oblečenia. Je vcelku paradoxné, že som túto bundu mal na sebe viackrát v zime, než v lete. Asi som málo turistikoval v daždi. Ani liezť v zlom počasí sa „nezadarilo“, a tak som nemal možnosť v teréne vyskúšať, či sa naozaj bunda nevyhŕňa zo sedáka – aspoň tak to tvrdí výrobca.

vnútro bundy VAUDE Croz 3L IIIsťahovacia gumička na bunde VAUDE Croz 3L III

Čo som však otestoval viac než dosť, je praktickosť vreciek. Oproti „klasickým“ bundám sú prispôsobené batohom, a teda posunuté mierne vyššie. Navyše, vstup je pomerne veľkolepý, čiže aj pri zapnutom bedrovom páse som sa do vreciek vždy poľahky dostal. A sú nadmieru hlboké, takže aj keď som mal batoh, stále zostávalo dosť veľa miesta.

vrecko na bunde VAUDE Croz 3L IIIlyžiar v bunde VAUDE Croz 3L III

No ok, zatiaľ sme sa bavili iba o zjazdoch na lyžiach, ale čo taký výšľap, či už na skialpoch, alebo peši?

Bunda sama osebe je pomerne hutná a hoci membrána akú-takú vlhkosť prepustí smerom von, nie je všemocná. Preto sa pod pazuchami nachádza prídavný zips – čiže vetranie naviac. Ja osobne som ho vo výšľapoch v snežení využíval pomerne hojne, hoci jedným dychom musím dodať, že som aj napriek tomu pod bundou zniesol maximálne jednu vrstvu. Nedá sa poprieť, že sa v nej človek bude cítiť lepšie dole kopcom…

vetranie pod pazuchou na bunde VAUDE Croz 3L IIIvetrací otvor na bunde VAUDE Croz 3L III

Prvá skúsenosť s reklamačným oddelením VAUDE

Málokedy sa dá nájsť produkt, ktorý je dokonalý a vydrží večne. Tohto sú si očividne vedomí aj vo VAUDE. O ich odlišnom eko prístupe som písal už po návšteve ich sídla v Nemecku, no pri tejto bunde som si ho po prvýkrát mohol vyskúšať v praxi.

V skratke – častokrát som nosil lyže pripevnené na batohu tak, ako som o tom písal aj v teste. Pri kráčaní dolu kopcom sa lyže o bundu treli, až som jedného dňa zistil, že mi na dvoch miestach prešúchali látku tak, že presvitala sťahovacia gumička okolo pása. A tak bunda podnikla cestu do Nemecka, kde mi vymenili úplne celú spodnú časť. Tá už síce nie je trojvrstvová ako ostatok bundy, no keďže je to oblasť krížov, neprekáža mi to.

vnútro bundy VAUDE Croz 3L IIIdetail podšívky na bunde VAUDE Croz 3L III

Čo by som na bunde zmenil?

Za celý čas ma trápila jediná vec, a tou je kapucňa. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že je celkom priestranná – keď som ju raz za čas vzal do mesta v daždi, zmestili sa mi pod ňu aj veľké slúchadlá.

Avšak keď sme na freeride kurze na Mölltaleri prvý deň lyžovali v silnej fujavici a ja som chcel bundu prehodiť aj cez skialp helmu, zistil som, že mám zrazu akosi málo miesta. Nepomohla ani gumička, pomocou ktorej sa dá regulovať utiahnutie kapucne – mimochodom, pomerne obtiažne sa s ňou narába.

Osobne ale horší fit pripisujem skôr tomu, že som mal pod bundou tie tri ďalšie vrstvy.

kapucňa na bunde VAUDE Croz 3L IIIsťahovanie kapucne VAUDE Croz 3L III

A posledná drobnosť? Asi farba. Je to detail, ale stále tvrdím, že do hôr by sme mali chodiť v niečom, čo nesplýva. A táto tmavozelená síce vyzerá pekne, no vždy dokonale zapadnem medzi kosodrevinu.

VAUDE Croz 3L III recenzia
Aby som zodpovedal otázku z úvodu – hardshell je povinnou výbavou každého človeka, ktorý sa v horách hýbe za každých podmienok. Hoci úplne rozumiem tomu, že cenovka môže na prvý pohľad odradiť.

V prípade VAUDE Croz 3L III sa bavíme o 368 €, avšak s vernostným programom cena spadne na príjemnejších 368 €. Bunda je dostupná aj v tmavomodrom vyhotovení, výraznejšie farby nájdeme pri dámskom modeli.
Zdroj fotografií: Viktor Tóma, Jiří Belák
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
LukasHarant 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela
Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Test: Patagonia Torrentshell - jediná bunda, ktorú potrebujem
Treba bundu na každý šport, na každé ročné obdobie a do každého počasia? Alebo sa dá nájsť jedna, ktorá splní všetko?
Test: Vystačím si trojsezónne s jedným setom oblečenia od VAUDE?
Vyrábať ekologicky je skvelé, ale nebude najekologickejšia cesta vlastniť čo najmenej oblečenia?
Test: VAUDE Scopi - oblečenie na turistiku, ktoré ťa nezradí
V tomto článku si prečítaš o nohaviciach, tričku a bunde VAUDE Scopi – ponúkajú veľa vychytávok, ktoré pri turistike určite oceníš.
keyboard_arrow_up