Ako na beh: Čo si obliecť na bežný tréning

Čo všetko na beh potrebuješ a aké možnosti bežeckého oblečenia trh ponúka? Pozrime sa na základné kúsky.

Beh sa z pohľadu vybavenia považuje za jeden z najjednoduchších športov. Stačí obuť tenisky a vyraziť? Nie tak celkom. Na beh sa treba aj vhodne obliecť. V tomto článku si zhrnieme základné kúsky bežeckého oblečenia, ktorými sú tričko, kraťasy, ponožky a spodné prádlo a poradíme ti s výberom.

Materiály bežeckého oblečenia

Bežecké oblečenie sa vyrába z funkčných priedušných materiálov, ktoré sú ľahké, odolné a rýchlo schnú. Často majú špeciálne zóny, či už reflexné, spevňujúce, alebo odvetrávacie. Keďže beh je intenzívnou činnosťou, pri ktorej sa potíme, veľmi dôležitou funkciou je odvádzanie vlhkosti od tela.

Na športové oblečenie sa využívajú syntetické materiály, z ktorých najpoužívanejšími sú polypropylén, polyester a polyamid. Aby sa oblečenie dobre prispôsobilo telu a zároveň nevyťahalo, pridávajú sa elastické materiály ako elastan, lycra, spandex. Tieto zároveň umožňujú voľnosť pohybu.

bežecké oblečeniebežecké oblečenie

Prírodné materiály ako bavlna či merino nie sú v behu populárne. Bavlna je úplne nevhodná, lebo hoci dobre saje, veľmi pomaly schne. Merino síce hreje aj keď je oblečenie vlhké, no hodí sa skôr na aktivity s nižšou intenzitou a dlhším trvaním.

Syntetické materiály majú čiastočné antibakteriálne vlastnosti, ale v porovnaní s prírodnými napáchnu oveľa rýchlejšie. Preto sa aj častejšie perú a tu treba zvýšiť pozornosť. Bežecké oblečenie by sa malo prať na šetrných programoch nižšej teploty bez použitia aviváže.

bežecké oblečeniebežecké oblečenie

Bežecké ponožky

V predchádzajúcich článkoch sme sa pozreli na výber bežeckej obuvi. Do tej potrebujeme vhodné ponožky, ktoré nájdeš nielen v rôznych veľkostiach, ale aj dĺžkach. Nízke ponožky pod členky sú vyslovene letné, vhodnejšie skôr do cestnej obuvi, lebo menej chránia členkovú časť. Stredné ponožky využiješ najviac a celoročne. Sú univerzálne a poskytujú aj ochranu členkom.

bežecké oblečenie
V chladnom počasí môžeš siahnuť po podkolienkach, sú vhodné aj keď si nechceš dať dlhé nohavice, no na krátke sa ti už zdá zima. Podkolienky poskytujú teplotný komfort nielen členkom, ale aj lýtkam. Existujú aj kompresné podkolienky, ktoré spevňujú svaly, eliminujú kŕče a zlepšujú regeneráciu. Pre každý typ ponožiek je dôležité, aby mali len minimum švov, najlepšie žiadne, čo znižuje pravdepodobnosť vzniku pľuzgierov. Dobrá bežecká ponožka by tiež mala byť pohodlná a spevnená v oblasti päty a špičky.

Bežecké nohavice

Na výber bežeckých nohavíc bude mať najväčší vplyv počasie. V lete chceme mať na sebe toho čo najmenej, volíme teda kraťasy. Tie môžu byť voľné alebo priliehavé. Dámy určite ocenia bežecké sukničky, ktoré nielen veľmi dobre vyzerajú, ale sú aj funkčné a vzdušné. Kraťasy s voľným strihom a sukne mávajú často integrované spodné prádlo.

dámske bežecké oblečeniedámske bežecké oblečenie

V chladnejšom počasí podľa preferencie volíme buď 3/4 nohavice, alebo dlhé legíny. Ak je teplota veľmi nízka, treba mať celé nohy chránené. Voľné dlhé nohavice sa na beh nepoužívajú kvôli rozsahu pohybu. Veľmi dobrou „fičúrou“ sú na nohaviciach vrecká alebo integrovaný bežecký pás. Môžeš tak spoľahlivo uschovať kľúče, telefón či tyčinku.

pánske bežecké oblečeniepánske bežecké oblečenie

Bežecké tričká

Bežecké tričko v teplom a miernom počasí tvorí zvyčajne jedinú vrstvu oblečenia. Na výber je nespočetné množstvo rôznych kombinácií materiálov, ktoré môžu byť hrubšie či tenšie. A farebnosti. Všeobecne by tričko malo byť dostatočne odvetrané a udržiavať telo v suchu. Je už na osobnej preferencii, či zvolíš priliehavý, alebo voľný strih.

V horúcich dňoch isto oceníš tričko bez rukávov. To poslúži aj ako spodná vrstva pri nižších teplotách. V chladnejších podmienkach je vhodné obliecť si tričko s dlhým rukávom, ktoré zabezpečí teplotný komfort aj v nepriaznivom počasí. Na teplotnú reguláciu výborne slúžia tričká so zipsom, niektoré ho majú po hrudník, no existujú aj celorozopínacie. Aj pri tričkách sa stretávame s vreckami, ale všetko ťažšie ako vreckovka v nich bude nadskakovať.

pánske bežecké oblečeniedámske bežecké oblečenie

Spodné prádlo

Hoci je skryté pod ďalšími vrstvami oblečenia, je rozhodne dôležité a určuje, ako sa počas športovej aktivity budeme cítiť. Je veľmi dôležité, aby spodné prádlo veľkostne správne sedelo, nerezalo a neodieralo, inak budú pocity dosť nepríjemné.

Najpríjemnejšie sa budeme cítiť v bezšvových kúskoch z funkčných materiálov, ktoré zabezpečia priedušnosť a rýchle schnutie. Z prírodných materiálov sa môže uplatniť bielizeň s prímesou merina, bavlna opäť nie je vhodná.

Dôležitou súčasťou ženského šatníka je športová podprsenka. Tá v letných mesiacoch môže nahradiť tričko. Podľa postavy je dobré sa zamerať na vystuženie a pevnosť, aby čo najlepšie sedela a poskytla čo najväčšie pohodlie.

dámske bežecké oblečenie, bežecká podprsenkadámske bežecké oblečenie, bežecká podprsenka

A čo hlava?

Je dobré ju chrániť nielen pred chladom, ale aj pred priamym slnečným žiarením. Výber pokrývok hlavy je široký a každému sedí niečo iné. Šiltovka alebo šilt sú vhodné nielen proti slnku, ale aj proti dažďu. Čelenka alebo multifunkčná šatka výborne zachytávajú pot a zabránia, aby sa nám dostal do očí (skvelým doplnkom je tiež potítko na ruku). V chladnejších dňoch zasa chránia uši a dutiny.

bežecké oblečeniebežecké oblečenie

Pri každom kúsku oblečenia je dôležité okrem funkčnosti myslieť aj na komfort. Materiál by mal byť čo najpríjemnejší k pokožke a zabraňovať treniu. Oblečenie aj doplnky by mali dobre sedieť, aby sme sa mohli sústrediť len na výkon.

Takto zaodetí sa môžeme naplno pustiť do trénovania. Treba si ale uvedomiť, že na behy na dlhšie vzdialenosti a horské behy potrebujeme náš šatník ešte trošku rozšíriť. Takisto pokiaľ behávaš celoročne, určite budeš potrebovať aj zatepľovaciu vrstvu v podobe bundy s vetruvzdornými a vodoodolnými vlastnosťami. Oblečeniu do drsnejších chladných podmienok sa povenujeme v ďalšej časti.

Začínaš s behom a chceš vedieť viac? Pomoc nájdeš v seriáli článkov Ako na beh, kde rozoberieme všetky dôležité témy od úplných základov.
Zdroj fotografií: archív redakcie, archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
ksulka 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela
Komentáre
Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Video: Čo všetko si zbalím do bežeckých šortiek?
Hľadáš bežecké šortky, ktoré ti poskytnú dostatok úložného priestoru na krátke a stredne dlhé vzdialenosti bez toho, aby si musel mať na sebe ľadvinku alebo bežeckú vestu?
Ako na beh: Zorientuj sa v bežeckých disciplínach
Aké druhy behu poznáme podľa terénu a vzdialenosti? Ktorá bežecká disciplína je pre teba tá pravá?
Video: 5 základných vecí na začiatky s behom
Nie je nič jednoduchšie, ako začať s behom. Stačí ti pár základných kúskov a môžeš vybehnúť za svojimi prvými kilometrami.
keyboard_arrow_up