Okruh cez 4 sedlá a 4 vrcholy Západných Tatier

Západné Tatry patria u veľa turistov k jedným z najkrajších horstiev Slovenska, ale i k fyzicky a miestami technicky náročným výstupom.

Ak chceš zažiť túru s dobrodružstvom, prekonávať technický terén vysoko nad zemou, kochať sa 360° výhľadmi alebo oddychovať na chate, tak prejdi jeden z mnohých okruhov, ktoré sa dajú absolvovať v Západných Tatrách. Na jeden ťa práve teraz zoberiem.

Pohľad na hrebeň okruhu Ostrý Roháč, Volovec, Rákoň, sedlo Zábrať

Fyzička a odolnosť voči strachu

Okruh cez Žiarsku dolinu, Ostrý Roháč, Ťatliakovu chatu až do Smutného sedla dokonale preverí tvoju kondíciu z predošlých výstupov. U mňa nepreveril len kondičku, ale i strach z hĺbok. Noc sme s partiou strávili na Alpine - chate Horskej záchrannej služby. Za svetla vyrážame hore dolinou, kde nás z úvodu čakalo na 3 km prevýšenie niečo cez 600 m do Žiarskeho sedla. Odtiaľto sa nám naskytli prvé výhľady na priľahlý hrebeň Otrhancov a naše najbližšie ciele.

Žiarske sedlo - výhľad na Otrhance
Krátke stúpanie cez 200 m a sme na obľúbenom vrchole Plačlivô. Hypnotizujem magický pohľad na Ostrý Roháč až si takmer neužívam ostatné výhľady na známe vrcholy. Za chrbtom mám v plnej kráse Baranec a po ľavej strane Tri kopy, Hrubú kopu a Baníkov. Moje odhodlanie za krátky čas preverí, ako som na tom s mojím strachom.


Exponovaná krása hrebeňa

Zostupujeme z Plačlivého, kopírujeme hrebeň a po chvíli sa dostaneme k prvému miestu s reťazou. Krátky komín, kde sa stačí pevne chytiť reťaze, zaprieť nohami o skalu a si hore. Cesta ďalej vedie po skalnom hrebeni s výhľadom do hlbokej priepasti, ale i na miernejší sklon. Kedysi by mi už tu robil terén problém, ale teraz si užívam tieto úseky. Na vrchol Ostrého Roháča to je z tejto strany celkom komfortné, no čaká nás tá exponovanejšia časť.

Zostup z Plačlivého na Ostrý RoháčPrvá reťaz na Ostrom Roháči

Musíme zísť dole cez reťaze na druhý vrchol, kde nás čaká najexponovanejšia časť hrebeňa v dvojtisícovej výške, a to tzv. Roháčsky kôň. Je to krátky úsek zabezpečený reťazami. Aby si bezpečne prešiel tento úsek, musíš držať reťaz nadhmatom a napnutú, vtedy si dokonca bez problémov užiješ expozíciu vrcholových častí Ostrého Roháča.

Dávať pozor tu však musíš i na väčší pohyb turistov, prípadné čakanie na reťazových úsekoch, lebo hrebeň je obojsmerný (pozri si aj zaujímavý okruh opačným smerom). Následne musíme absolvovať zostup poslednou reťazou a strmým svahom so suťoviskom do Jamníckeho sedla.

Najexponovanejšia časť Ostrého Roháča
Odtiaľto je to už na ďalší vrchol kúsok. Volovec sa nachádza na hranici s Poľskom, čiže tu už cítiť väčší pohyb ľudí. Počasie je priam dokonalé, takéto potrebujeme na danú celodennú turistiku v tomto teréne. Oddýchneme si, pokračuje dole na Rákoň a sedlo Zábrať až k Ťatliakovej chate. Bezmála sme zišli skoro 700 výškových na 3,5 km.

Pohľad na Volovec, Rákoň, sedlo Zábrať a Ťatliakovu chatu

„Ľahšia“ časť okruhu

Zatiaľ čo partia sa občerstvovala na chate, ja som si sadla k Ťatliakovmu jazeru a v tichu som pozerala na Ostrý Roháč. Moja fóbia z hĺbok ma nepokorila. Moje sny a odvaha ma vytrénovali, dovolili mi užiť si krásu exponovaného hrebeňa. Poznám krásny citát pre tých, čo majú fóbiu z hĺbok či výšok. „Nech sú vaše sny väčšie ako hory a nech máte odvahu zdolávať ich vrcholy.“ Harley King.

Pohľad z Volovca na Ostrý Roháč, Plačlivô, Smutnú dolinu, Roháčske plesá, Tri kopy, Baníkov
Zostáva nám prejsť posledných 6 km, kde stúpame opäť 600 výškových a klesáme niečo cez 660 m. Spomeniem už len toľko, že Smutnou dolinou sa mi kráčalo už ťažšie. Pociťovala som celý deň na priamom slnku a prejdené výškové metre, a to ma čakali ešte 3 a pol hodiny kráčania. Smutné sedlo je teda oprávnene smutné, lebo uvedomenie si, že ešte mám klesať ku chate, mi jemne zamrazil môj inak široký úsmev.

Zostup z Volovca na RákoňSmutná dolina so sedlom

Čo viac dodať? Vyber sa na tento náročný okruh, keď už máš skúsenosti z predošlých výstupov v náročnejšom exponovanom teréne, ako aj skúsenosť s dobrou kondičkou z hrebeňoviek. Potom ti už zostáva len neopakovateľný a jedinečný zážitok. Západné Tatry ponúkajú mnoho variantov výstupu, stačí si len vybrať, na akú dlhú túru máš chuť.

Záver

  • Názov: Žiarske sedlo, Plačlivô, Ostrý Roháč, Volovec, Rákoň, sedlo Zábrať, Smutné sedlo
  • Lokalita: Západné Tatry, Roháče
  • Značenie: dobre značené
  • Obmedzenie: zimná uzávera
  • Obtiažnosť: 4/5
  • Trvanie: 11:20 hod.
  • Parametre: 16,4 km/1 704 výškových metrov
  • Typ: okruh, sedlo, vrchol, dolina, exponovaný terén
  • Možnosť parkovania/spoje: platené parkovisko Žiarska dolina ústie
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela
Komentáre
Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť
Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
Hrebeňom na najvyšší vrchol Vihorlatských vrchov
Solídna túra zdanlivo nízkym a „jednoduchým“ pohorím? Poď sa pozrieť na najvyšší vrchol sopečných Vihorlatských vrchov – Vihorlat.
Monte Cinto - ako sme zdolali najvyšší vrchol Korziky
Vodopády, borovicové lesy, majestátne hory a úchvatné výhľady. Výstup na strechu Korziky je nádherný od začiatku do konca.
keyboard_arrow_up