Lundhags - odolné a spoľahlivé oblečenie pre dobrodruhov

Udržateľný životný štýl, spoľahlivosť a funkčnosť - švédska značka Lundhags môže byť aj tvoj celoživotný spoločník na turistiku.

Počas nádherných 5 dní vo Švédsku som mala možnosť zoznámiť sa a hlavne otestovať výbavu piatich outdoorových škandinávskych značiek. Jednou z nich bola práve značka Lundhags, ktorú by som ti chcela predstaviť. V tomto článku nahliadneme do histórie a filozofie značky, a takisto sa podelím o skúsenosti a dojmy, ktoré som nadobudla vďaka testovaniu oblečenia a výbavy v autentických a drsných podmienkach Škandinávie.

testovanie značky Lundhags

Pevný základ značky aj po rokoch

Lundhags založil obuvník Jonas Lundhag v roku 1932, kedy začal vyrábať topánky a predávať ich vo švédskom regióne Jämtland. Otvoril si tu aj malú továreň a obuv sa rýchlo stala obľúbenou vďaka jej pohodliu, funkčnosti a kvalite. Hlavnou zásadou značky bolo vyrábať autentickú, severskú, udržateľnú a funkčnú obuv a všetky poznatky a tradície sa postupom času posúvali z generácie na generáciu.

Značka je postavená na pevne daných hodnotách, ktoré tvoria stabilný základ, a to aj pri jej ďalšom vývoji. Dnes Lundhags vyrába okrem stále obľúbených topánok aj outdoorové oblečenie a výbavu, pričom ich hlavnou zásadou je aj v tejto oblasti vyrábať produkty s čo najdlhšou životnosťou - ideálne na celý život. Nie nadarmo sa v severských krajinách hovorí, že Lundhags = celoživotný spoločník, resp. Lundhags = životný štýl.

Lundhags

Najudržateľnejšie je to, čo vydrží

Možno si povieš, že celý život mi predsa topánky vydržať nemôžu. Nuž, s Lundhags to nie je nemožné. Slovo udržateľnosť je dnes skloňované azda už pri každej značke, avšak čo znamená udržateľnosť pre Lundhags? Práve spomínaná dlhá životnosť produktov je tá najudržateľnejšia stratégia.

Najlepšie si to ukážeme na príklade topánok, keďže pri návšteve továrne v Järpene som mala možnosť vidieť na vlastné oči, akým spôsobom sa topánky vyrábajú a hlavne, ako ich opravujú. Presne tak, práve opraviteľnosť výrobkov je pre dlhú životnosť kľúčová. Vo fabrike sme mali možnosť vidieť jednotlivé makety a šablóny na každú časť topánky a takisto vzorky materiálov, z ktorých sa obuv vyrába. V prvom rade sa pri výrobe dbá na kvalitu a každá časť topánky je veľmi odolná, no, samozrejme, obuv sa častým používaním tak či tak opotrebuje.

obuv značky Lundhags
Určite to poznáš, keď ti na topánkach „odíde“ podrážka alebo sa opotrebuje zvršok a tebe je ľúto, že tvoje obľúbené topánky musíš vymeniť za nové. V Lundhags je každá jedna časť topánok opraviteľná a vymeniteľná a bolo ohromujúce pozorovať prácu majstrov, ktorí do najmenších detailov pracovali na oprave obuvi od zákazníkov. Mohli sme vidieť aj naozaj poriadne staré modely a dozvedeli sme sa, že sa bežne stretávajú aj s 20 - 30 rokov starými topánkami verných zákazníkov. Takže áno, topánky na celý život.

Oprava topánok v továrni Lundhags
Samozrejme, topánkami to zďaleka nekončí. Aj pri oblečení a výbave platí rovnaká myšlienka, a teda na výrobu vyberajú udržateľné materiály, čiže materiály s čo najväčšou odolnosťou a životnosťou. Výrazne zastúpené materiály vo výrobe sú práve tie prírodné, ako vlna (kvalitná merino vlna bez muselingu), organická bavlna či koža z Európy.

Pri syntetike sa snažia používať recyklované materiály - často je využívaný ich unikátny LPC materiál (Lundhags Polyester & Cotton Mix), čo je v podstate kombinácia bavlny a recyklovaného polyesteru. Vďaka nemu je oblečenie pevné, odolné a zároveň funkčné, priedušné a príjemné na dotyk.

Lundhags

A čo prax?

To ako prebiehalo testovanie produktov sa dozvieš čoskoro vo videu, kde ťa vezmem priamo do oblasti Jämtland so sebou. Môžeš sa tešiť aj na predstavenie jednotlivých modelov, ktoré ma najviac zaujali. Teraz sa ti pokúsim zhrnúť moje dojmy po prvotnej skúsenosti.


V prvom rade musím vyzdvihnúť odolnosť a kvalitu. Samozrejme, po 5 dňoch to sama posúdiť úplne nedokážem, avšak už pri prvej „zoznamovačke“ s výbavou všetky veci na mňa pôsobili veľmi odolne a prepracovane, doslova stvorené do drsných podmienok. To sa mi potvrdilo pri trojdňovom treku, kedy sme sa neraz brodili močarinami, bažinami, potokmi či dokonca riekami. Zažili sme si príjemný teplý deň, ale aj 2 chladné dni či mrazivú noc. Pri tomto type viacdňovej turistiky som bola nesmierne vďačná za tak odolné topánky, batoh aj oblečenie, ktoré ma podržali v náročných podmienkach.

testovanie značky Lundhagstestovanie značky Lundhags

Hoci pre mňa bol výrobca Lundhags novinkou, pre mnohých účastníkov kempu to bola roky obľúbená značka. Jeden Nemec dokonca ospevoval jeho obľúbené nohavice Makke, ktoré vlastní už roky a áno, sú stále funkčné a spoľahlivé.

Pre koho je značka Lundhags?

Z môjho pohľadu sa Lundhags perfektne hodí na bežnú turistiku, kedy sa nepotrebuješ náhliť a šetriť každý jeden gram. Odolnosť je tu omnoho dôležitejšia, avšak určite nečakaj ťažké drsné materiály. To vôbec. Funkčnosť, pružnosť, priedušnosť a anatomicky tvarované strihy s množstvom praktických detailov. To všetko určite ocení každý turista.

Ak máš rád/rada hrebeňové túry, viacdňové prechody či rôzne dobrodružné treky divočinou, tak aj pre teba bude značka Lundhags. A na svoje si tu prídu určite aj ľudia, ktorí sa často pohybujú v lese mimo značených chodníkov - či už hubári, lesní pracovníci a pod.

Veronika a Viktor z MTHIKER v oblečení Lundhags
Musím povedať, že pri mojom type aktivít, kedy často chodím do hôr skôr naľahko, speedhikovo či dokonca bežecky, vysoké kožené topánky alebo 60 l batoh nebudú pre mňa využiteľné. Našla som si tu však aj kúsky, ktoré ma prekvapili, no tie vám predstavím v spomínanom videu. Takže Lundhags rozhodne nie je o žiadnom „ultralighte“, výkonoch a časoch, ale ako ste z článku dúfam vycítili, filozofia Lundhagsu je jednoducho inšpirovať ľudí k pešej turistike a žiť udržateľný životný štýl. Je to o zážitku, vlastnom tempe, objavovaní,…

Ponuku od značky Lundhags nájdeš na našom MTHIKER shope.
Zdroj fotografií: archív redakcie MTHIKER, Matouš Löbl, Sara Wänseth SOG
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela
Komentáre
Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Test: Nepremokavá elegancia bez kompromisov od Black Diamond
Čo je tvojou povinnou výbavou na hory v rámci oblečenia? Pre mňa je to jednoznačne aj nepremokavá bunda.
Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking
Obliecť si na seba nohavice, o ktorých nevieš, že ich máš na sebe a pritom ešte príjemne hrejú? Je to vôbec možné?
Test: Osprey SIRRUS 34 - batoh pre dobrodružné ženské duše
Hľadáš batoh, ktorý ti poskytne pohodlie, ventiláciu a dostatok priestoru na všetko potrebné vybavenie aj na pár dní v horách?
keyboard_arrow_up