Test: Osprey SIRRUS 34 - batoh pre dobrodružné ženské duše

Hľadáš batoh, ktorý ti poskytne pohodlie, ventiláciu a dostatok priestoru na všetko potrebné vybavenie aj na pár dní v horách?

Model od značky Osprey SIRRUS 34 l je možno ten správny pre teba. Určený je predovšetkým pre ženy, no nič sa neboj, existuje aj pánska verzia Osprey Stratos 34 l. Poďme sa bližšie pozrieť na ženskú verziu batoha navrhnutú s dôrazom na pohodlie a funkčnosť.

Osprey Sirrus 34l

Základné info

Vrchná časť batoha je vyrobená z 210D recyklovaného nylonu bez PFC/PFAS s úpravou DWR (bluesign), spodná časť batoha je vyrobená z hrubšieho 420D recyklovaného nylonu bez PFC/PFAS s úpravou DWR. Rám batoha, na ktorom je „zavesený” chrbtový systém, je vyrobený z ľahkého kovu, hmotnosť batoha je tak trošku vyššia - 1,38 kg.

Výšku chrbta si vieš jednoducho nastaviť cez plastové zarážky na vnútornej strane chrbta. Veľmi jednoduché, rýchle a praktické riešenie, keďže batoh sa predáva len v jednej veľkosti. Výrobca odporúča batoh pre výšku torza od 38 do 48 cm. Rozmery batoha sú 27 x 36 x 57 cm (výška/šírka/hĺbka), keby ste náhodou brali batoh na palubu.

Chrbtový systém AirSpeed Osprey Sirrus 34lNastavenie výšky chrbta Osprey Sirrus 34l

Chrbtový systém AirSpeed™

Jednou z najhlavnejších predností batoha je ventilačný systém AirSpeed™. Špeciálne navrhnutý systém ti poskytne vynikajúce odvetranie a ergonómiu pre zaoblené ženské telo. Chrbtová časť batoha je prehnutá, a tým odtiahnutá od tela. Chrbta sa dotýka len sieťka. V tomto duchu sú navrhnuté aj popruhy na ramená a vnútorná časť bedrového pásu. Všetko je krásne odvetrané cez sieťku a vystlané EVA penou.

Prehnutá chrbtová časť batohu, Osprey Sirrus 34lPrehnutie chrbta Osprey Sirrus 34l

Veľkosť a organizácia priestoru

Za mňa kapacita 34 litrov zapadá do zlatého stredu veľkostí batohov. Ani príliš malá, ani príliš veľká. So SIRRUS 34 sa bez problémov zbalím na pár dní. S páperovým letným spacákom, karimatkou, oblečením a jedlom. V závislosti na veľkosti a zbaliteľnosti stanu možno narveš do batoha aj ten, no už ti vážne skoro žiadne miesto neostane. Za mňa veľkosť akurát, no ber do úvahy, že ak sa balíš na ťažko alebo na zimu, 34 litrov nebude pravdepodobne pre teba dosť.

Hlavný priestor batohu Osprey Sirrus 34l
Do hlavného priestoru batoha sa dostaneš zhora skrz dva obojsmerné zipsy. Po rozzipsovaní sa ti batoh otvorí zhruba do polovice. V spodnej časti má batoh špeciálnu priehradku na spacák. Letný páperový spacák do vrecka zbalím. Aj nafukovacia karimatka a mikro nafukovací vankúšik sa zmestí. Ak máš zimný alebo objemný spacák, budeš mať trošku väčší problém veci do spodného vrecka napchať.

Nezničiteľný batoh, ktorý perfektne sedí na chrbte.
Pod vreckom na spacák je vrecko na pláštenku pre batoh, ak ho vyberieš, zväčšíš si o trošku priestor na spacák. Za mňa je trošku zvláštne, že spodný priestor je od hlavného priestoru napevno oddelený látkou. Super sú veľkosti šnúrok na otváranie zipsu, do ktorých bez problémov zmestíš aj prštek v rukaviciach.

Osprey Sirrus 34lVrecko na spacák

Na prednej strane batoha sa nachádza veľké strečové vrecko so zipsom, menšie vodoodolné vrecko a na vrchnej strane vrecko so sieťkou. Ja si do nich balím rýchlo prístupné veci ako mlsky a misku pre havušáka, kľúče od auta, doklady, čelovku. Na bedrovom páse sú dve zipsové vrecká, ktoré sú za mňa jednými z najdôležitejších vreciek na celom batohu. Štandardne sa mi môj telefón do vrecka na bedrách nezmestí. Aj napriek tomu sú dostatočne veľké na malé občerstvenie, niekoľko balíkov vreckoviek, malý nožík, vrecká na odpad alebo balzam na pery.

Osprey Sirrus 34l

Na každej strane batoha sú strečové sieťové vrecká, ktoré sú navrhnuté na nosenie fliaš s vodou alebo iných menších predmetov, ktoré chceš mať poruke. Tieto vrecká majú šikmý dizajn, čo umožňuje jednoduchý prístup k fľašiam aj počas nosenia batoha. Napchala som do vrecka bez problémov 1,5 Nalgene fľašu, no s vyberaním fľaše, keď bol batoh na chrbte, som mala už menšie problémy.

Ak nie si zástancom fliaš, ale obľubuješ hydrovaky - SIRRUS 34 ťa určite nesklame. Batoh je vybavený samostatnou priehradkou na hydrovak. Uchytiť paličky? Cepín? Píšťalka na prsnom popruhu? Kompresné popruhy? Všetko v batohu nájdeš.

Osprey Sirrus 34l

Porovnanie Osprey SIRRUS 34 l s jeho menšou sestrou Osprey SIRRUS 24 l

Osprey SIRRUS 24 je menší a kompaktnejší variant, používam 5 plus rokov ako na turistiku, tak aj do práce. Za mňa je to nezničiteľný batoh. Perfektne sedí na chrbte, odvetranie cez leto jedna báseň. Jednodňové výlety, turistika, vycupkať po zjazdovke na skialpoch? Lepší a trvácnejší batoh som nevyskúšala. Väčší 34 l brat sa osvedčil na víkendové pobyty v horách, keď sa rozumne zbalím = neberiem všetko svoje vybavenie.

Osprey Sirrus 34l
Batoh Osprey SIRRUS 34 l ocenia najmä turistky, ktoré plánujú absolvovať párdňové alebo náročnejšie túry, prípadne tí, ktorí často turistikujú v horúcich alebo vlhkých podmienkach. Batoh ponúka množstvo skvelo navrhnutých úložných priestorov a praktických riešení pre lepšie zorganizovanie vybavenia a zjednodušenú dostupnosť. Vrecká na bedrovom páse, bočné vrecká na fľaše, samostatný priestor na spacák a hydrovak zvyšujú pohodlie a efektivitu pri balení.

Ak si milovníčkou Osprey batohov, rad SIRRUS ťa určite nesklame a aj pri vyššej nákupnej cene sa oplatí investovať. Vydrží roky a investícia sa ti vráti v podobe krásnych spomienok na horách. Osprey SIRRUS 34 l nájdeš na MTHIKER shope s MOC 189 €.
Zdroj fotografií: archív autorky
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
ziriane 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela
Komentáre
Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Test: VAUDE Asymmetric - zvládol môj boľavý chrbát veľký batoh?
Túžim chodiť na dlhšie túry, ale môj chrbát záťaž nezvláda. Rozhodla som sa zainvestovať do batoha s kvalitným chrbtovým systémom a otestovať svoje hranice. Vyšlo to?
Test: Denník všestranného batoha VAUDE Astrum EVO 55+10 l
Odkiaľ som prišiel, na čo všetko sa dám používať a čo všetko do mňa zmestíš?
Test: Na chrbte batoh z PET fliaš -  VAUDE Elope 18 + 4 l
Ďalší batoh do zbierky? Alebo konečne ukončím batohové zberateľstvo? Nájde si model VAUDE Elope popredné miesto medzi tými všetkými?
keyboard_arrow_up