Ako na beh: Základné vybavenie pre každého bežca a bežkyňu

Potrebujem špeciálne bežecké vybavenie, ak s behom ešte len začínam? Čo všetko si zaobstarať, ak to s behom myslím vážne?

Ak s behom začínaš, dôležité je ísť na to pomaly a postupne si vybudovať návyk. V predošlom článku sme si zhrnuli základné rady a tipy, tentokrát si posvietime na výbavu, ktorú si na beh – ak to s ním myslíš vážne – potrebuješ zaobstarať. Pozrime sa na základnú bežeckú výbavu, ktorú by mali mať každý bežec aj každá bežkyňa.

Kvalitná bežecká obuv

Myslím, že každý bežec dobre vie, že toto je základ, od ktorého sa pri začiatkoch treba odraziť. V začiatkoch je to veľakrát o skúšaní, zisťovaní a spoznávaní sa. Typ bežeckej obuvi sa takisto môže časom a odbehanými kilometrami meniť. To však neznamená, že pri prvých behoch stačí siahnuť po akýchkoľvek teniskách.

Cestná aj trailová bežecká obuv má svoje špecifiká a začiatočník bude potrebovať iný typ obuvi ako pokročilý bežec. Preto nepodceňuj výber, naštuduj si jednotlivé kritériá pri výbere cestnej obuvi a ak uprednostňuješ beh v teréne, poradíme ti aj s výberom trailovej obuvi.

dámske bežecké oblečeniebežecké topánky inov8

Oblečenie, ktoré „dýcha“

Obuv mám, tak stačí obuť tenisky a môžem vyraziť? Áno aj nie. Na prvé behy, keď si odbehneš 1 či 2 km, nepotrebuješ nutne špeciálne oblečenie. Ak však chceš behávať pravidelne a zároveň si to užívať a cítiť sa v oblečení komfortne, dôležité je zvoliť kúsky bežeckého oblečenia, ktoré sú vyrobené z funkčných priedušných materiálov.

Základ, ktorý by si si mal/mala zaobstarať, je bežecké tričko, nohavice/kraťasy, ponožky a spodné prádlo. V chladnejšom počasí nezabúdaj na funkčnú mikinu alebo funkčné tričko s dlhým rukávom. S výberom vhodného oblečenia ti pomôže článok z našej bežeckej série, v ktorom sme si bližšie zhrnuli, čo si obliecť na bežný tréning.

Bežecká fľaša

Sme oblečení a obutí. Čo ďalej? Nezabúdaj na dostatočnú hydratáciu, ktorá je alfou a omegou pri trénovaní. Do čoho si ale napúšťať vodu? Bežná fľaša ti poslúži pri behu na ovále, kde si ju môžeš položiť na lavičku, avšak čo v prípade, že bežíš dlhšiu trasu a potrebuješ mať vodu pri sebe?

Presne na to tu máme tzv. soft fľaše, teda pružné bežecké fľaše. Vďaka pružnému materiálu sa fľaša dobre drží v ruke a zároveň sa počas postupného pitia objem fľaše zmršťuje, takže takáto fľaška zaberá vždy čo najmenší objem. Výhodou je, že sa dobre drží v ruke aj počas behu a takisto mnoho bežeckých nohavíc má dnes v sebe už integrované vrecko práve na tento typ fliaš.

bežecká vesta

Bežecká vesta alebo bežecký opasok

Čo však v prípade, že si potrebujem vziať viac vody alebo mi držanie fľaše v ruke jednoducho nevyhovuje? A kam vlastne s ostatnými vecami ako kľúče, mobil či ďalšie vybavenie? Riešením je bežecký opasok alebo bežecká vesta. Bežecký opasok, teda ľadvinka prispôsobená práve na beh, má zvyčajne objem 2 až 7 l, vhodný je teda skôr na kratšie a stredné behy, keď so sebou nepotrebuješ veľa vecí. Komfortne tu dokážeš zbaliť 0,5 l soft fľašu, kľúče, mobil a ďalšie drobnosti, v závislosti od vyhotovenia aj bežecké paličky či mikinu.

Pokiaľ si potrebuješ pribaliť už komplexnejšiu bežeckú výbavu, poslúži ti bežecká vesta, ktorej objem sa pohybuje zvyčajne do 15 l. Vesta ti poslúži aj v prípade, že pred fľašami uprednostňuješ hydrovak, ktorý sa do nej zmestí. Vo videu sme si ukázali aj to, ako sa do takej vesty zbaliť a na čo všetko nezabudnúť – a poradíme ti aj s výberom bežeckej vesty.

Aj doplnky rozhodujú

Jedným z najdôležitejších doplnkov sú slnečné okuliare. Tie ťa samozrejme ochránia pred UV žiarením a pri slnečnom počasí ti pomôžu lepšie čítať terén. Okrem toho ťa chránia aj pred ďalšími vplyvmi ako vietor, dážď či sneh. V zamračenom počasí je lepšie siahnuť po okuliaroch so svetlejšími alebo čírymi sklami, na beh sú praktické aj fotochromatické okuliare, ktoré sa prispôsobia svetelným podmienkam.

beh v teréne s paličkami
Hoci to nie je nutný základ, veľmi dôležité sú aj ďalšie doplnky, ako napríklad pokrývka hlavy. V horúcich letných dňoch ťa pred slnkom ochráni šiltovka, resp. čelenka so šiltom, počas mrazivých podmienok sa treba chrániť čiapkou. Obľúbené sú čelenky, ktoré môžu byť z tenkých perforovaných materiálov alebo teplejších zateplených látok. Veľmi praktická je multifunkčná šatka, ktorá ti dokáže poslúžiť ako čelenka, nákrčník či čiapka.

A čo ďalej? Základná výbava na beh sa bude zakaždým trochu líšiť. Nestíhaš ísť na tréning počas denného svetla? V tom prípade nezabúdaj na bežeckú čelovku. Ideálne je, keď je čo najľahšia, s čo najviac plynulou a širokou svetelnou stopou, musí dobre držať na hlave a musí mať reflexné prvky, prípadne aj zadnú blikačku. Prečítaj si, čo všetko ešte potrebuješ vedieť o parametroch čeloviek.

pánske bežecké oblečenie, bežecká výbava, bežecké paličkypánske bežecké vybavenie, pánske oblečenie na beh

Pre niekoho, kto beháva kopce či dlhé až ultra behy, budú základom určite bežecké paličky. Pokiaľ ideš na dlhší beh alebo behávaš v horách, nezabúdaj na bezpečnosť a vždy maj pri sebe lekárničku - máme veľa ultraľahkých spratných modelov, ktoré v bežeckej veste ani nepocítiš. A zima, tá je obzvlášť špecifická a často vyžaduje ďalšie vybavenie. Tomu sa však povenujeme v ďalšom článku.

Začínaš s behom a chceš vedieť viac? Pomoc nájdeš v seriáli článkov Ako na beh, v ktorých rozoberieme všetky dôležité témy od úplných základov.
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela
Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Ako na beh: Zorientuj sa v bežeckých disciplínach
Aké druhy behu poznáme podľa terénu a vzdialenosti? Ktorá bežecká disciplína je pre teba tá pravá?
Ako na beh: Čo si obliecť na bežný tréning
Čo všetko na beh potrebuješ a aké možnosti bežeckého oblečenia trh ponúka? Pozrime sa na základné kúsky.
Behať či nebehať - „Skončili sme, jasná správa…“ (10. časť)
„… proč o tebe zakopávám dál?” Až na to, že u mňa nebolo osudným zakopnutie, ale tradičný slovenský výmoľ.
keyboard_arrow_up