Práve sa zamýšľam nad tým, že čo ďalej so mnou. Prioritne som sa chcel zlepšiť na 5 a 10km úsekoch preto, lebo mám pocit, že strácam v rovinatých úsekoch v kopcoch a dúfal som, že práve tieto behy mi pomôžu bežať na rovinkách rýchlejším tempom. Beh po rovine/dráhe/ceste ma nebaví, keď však nie je iná možnosť zabehám si tam, ale moja priorita je trailový beh. Otázka teda znie, čo by mi pomohlo v kopcoch? Miesto intervalov na rovine, robiť intervaly v kopci? Farltek? prípadne len
behať a behať a neriešiť tieto veci? Teraz sa pýtam na názor, nepotrebujem tu rozvíriť zasa "nenávistnú" debatu

Ďakujem.
Myslím že som to už minule písal. Zlepšovať sa budeš tréningom v každom profile. Ak nabeháš určité minimálne objemy na to potrebné a tiež tam bude potrebná intenzita merateľná pri behu nie wattmetrom ale hodnotou pulzu. Len na rovine sa zlepšíš rýchlejšie s vynaložením rovnakého úsilia ako tréningom v kopcoch a zlepšíš sa na vyššiu výkonnosť ako tréningom v kopcoch. Písal som aj o nevýhode fartleku z dôvodu neobjektívneho súčasného sledovania objemu a intenzity, problematického orientovania sa v údajoch o odbehaných kilometroch a rýchlosti behu pri nich. Nevýhodou tréningu v kopcoch pri pretekaní na rovine je že aj napriek vysokým pulzom počas behov do kopca nedochádza k efektívnej transformácii tréningového efektu z kopcov do zlepšovania výkonnosti na rovine. Jednoducho povedané ak budeš trénovať v kopcoch zlepšíš
výkon v kopcovitých pretekoch. Vytrvalostný
beh nie je o sile svalov, tréningu sily v kopcoch ale o kapacite srdcovo cievneho systému - zlepšovaní zloženia krvi zvyšovaním množstva hemoglobínu tréningom vo vyššej nadmorskej výške - toto asi nepoužiješ, zväčšovaní počtu vlásočníc v srdcovo cievnom systéme a vo svaloch nabehaním potrebných objemov - toto použiť môžeš a dalšia veľmi podstatná vec vyplývajúca z trénovania na rovine je postupná adaptácia na zvyšujúcu sa rýchlosť behu zlepšovaním vnútro a medzi svalovej koordinácie. Skrátka beháš stále rýchlejšie ale pulzy a laktát zostávajú rovnaké. Preto pomalším behaním do kopcov nezlepšíš výkonnosť na rovine. Pri vyššej rýchlosti behu na rovine ako v kopcoch sa na rovine ,,zakyslíš,, - si z kopcov pomalý. Nejaká sila ti s laktátom pri vyššej rýchlosti behu nepomôže. Ak chceš zlepšiť výkon na 5 a 10 km na rovine všetky pomalé behy budú v dosiahnutí tohto cieľa kontraproduktívne - behy do kopca, po lese v blate, na snehu, ľade, proti vetru - krátke úseky 100, 200, 400 m jedným smerom. Ako spomínal rastorb že doporučujem ubíjajúce 20 km
tréningy tempom 5 minút na kilometer je nezmysel. Pri výkone 1:06 hod. na polmaratóne stačí pomalším tempom bežať len do 8 km v jednej tréningovej jednotke dopoludnia a v jednej tiež do 8 km popoludní tri dni v týždni. Ostatné 4 dni intervaly nad ANP a súvislé behy na úrovni ANP a tesne pod ANP. A to ,,pomalšie,, tempo je pri takejto výkonnosti nie 5 minút na kilometer ale 4:20 - 4:25 v Z1 podľa pulzov. A nie že každý rovnaké tempo ale upravené podľa výkonnosti. Všetky pásma.