Ja mám tiež tepy vyššie pri behu ako na bajku. Málokedy sa dokážem dostať na bajku do zóny 4 v tepoch. Čo sa týka tepov a bicykla, tu však treba rátať s tým, že ak nepoužíva človek hrudný pás,
hodinky takú rýchlu zmenu tepu (na nejakom intervale) nestihnú ani spozorovať. Riešil som to s pár "odborníkmi" na strave, ktorí mi dávali "flag" na segmente preto, lebo neverili tepom.
Čo sa týka behu, 2 - 3 behy (30km) zasa až tak nie je veľa, to je každý druhý deň po 10km. Veľa ale závisí od toho, aký je to beh. Ak si človek len tak hopsá niekde v tempe 6:30/km po rovine, je to niečo iné, ako 3x 10 km v kopcoch, rovnako iné je mať 3x10km, kde je intervalový tréning, no a masaker je mať 3x10 km podľa Ivanovho tréningu

(to samozrejme píšem na odľahčenie, lebo za ten rozpis som rád a keď som sa podľa neho riadil, posunulo ma to vpred, aj keď síl na rozdávanie som teda nemal)
Budem tu citovať jeden článok, kde sa riešil podobný problém.
"Na to, aby pulz začal reagovať, musíte nabehať veľa na nízkych pulzoch. To je úplný základ. Neviem, o koľko by ste chceli pulzy znížiť, ale nie je to krátkodobá záležitosť. Po mesačnom cielenom tréningu možno klesnú o dva - tri pulzy, ale nie napríklad zo 150 na 135. Musíte
behať voľné dlhé behy na 60 - 70 percentách maximálnej pulzovej frekvencie a takto by ste mali absolvovať celý tréning. Vôbec neprekračujte 75 percent, musíte behať pomaly.
Môžete však behať aj kratšie úseky na vyšších pulzoch, na prestriedanie. Bežte dva-tri
tréningy voľne a potom si dajte jeden intervalový a trochu do toho dupnite. Začnite napríklad 300-metrovými úsekmi, na začiatok možno 8-krát 300 metrov, potom 10x300 m a tak ďalej. Keď sa dostanete na 15x300 m, zvýšte dĺžku úseku na 400 metrov, neskôr na 500, 800 metrov či kilometer. Kratšie úseky bežte na 90 percent maximálnej pulzovej frekvencie a viac. Úseky od 800 metrov a viac bežte niekde okolo 85-88 percent PF max.
Za aký čas sa pulzy znížia, je veľmi individuálne, ale niekedy to trvá aj celý rok. Srdce musí byť dobre trénované, aby sa pulzy upravili. Rastúca trénovanosť sa prejaví napríklad tým, že keď budete robiť úseky, hlavne dlhšie (800 metrov a viac), do minúty by vám mal pulz klesnúť pod 120. Behanie v hraničných vysokých pulzoch môže spôsobiť pretrénovanosť, srdce je stále v permanentnom zábere a jedného dňa môže povedať - dosť. Preto je najlepšie behať voľnejšie. "