Dnes som sa odhodlal skusit prvy
beh po..., no naposledy som behaval za loptou na futbale (na umelej trave) cca pred vyse rokom.
Prvy problem bol, ze co si vlastne obut. rozmyslal som nad
turfami, v ktorych som hraval ten futbal, ale maju prilis uzky priestor pre prsty, co vraj pri behu nerobi dobrotu, tak som si vzal stare tenisky, ktore su sirsie (maju rovnaky typ podrazky ako
tieto.
Odstartoval som rovno z domu po chodniku (zamkova dlazba) a asfalte, snazil som sa ist velmi zlahka a naslapovat pritom na prednu cast chodidla, aby som nedupal s patami, ale po chvili som uz citil achilovky a lytka tesne nad nimi. Kym som dobehol po cca 1,5 km k maksiemu terenu, tak som uz nebol schopny takto naslapovat a isiel som na paty. Vlastne potom som uz vacsinu z celkovych 5,5 km radsej odkracal
Studujem rozne stranky o behu a bez kupy kvalitnych bezeckych topanok to asi nepojde. Zaujal ma koncept barefoot, resp. minimalistickej obuvi. Mate s tym niekto skusenosti?
mastodont?
hudri-2?
Da sa s takymi topankami v pohode naucit
bezat aj po asfalte? Behaval by som aj asfalt, aj nenarocny teren a chcem sa behu venovat od neskorej jesene po skoru jar, ked ide
bike postupne do uzadia, aby som si udrzal aspon nejake zvysky kondicky z minulej sezony a na zaciatku nadchadzajucej bol "v pohode"
Dufam, ze si hopkal po spickach ako baletka

Spicky su fajn, ale tak na sprinty, na bezny beh dopadas na strednu cast chodidla

(to sa da? no tak sa to vravi..) v podstate trosku dopredu a potom pekne pacnes aj patou

Samozrejme je dobre pocuvat, ako to znie - ci dupes ako slon, alebo je to naozaj tiche cupkanie. Po spickach by som beh ani ja nedal a to myslim, ze beham dost (relativne)

A ake topanky? ZNacka je dost podla preferencii, mne najviac sedia Asics Noosa Tri, len tie su pretekarsne, sklon spicka-pata 10 mm s troskou gelu a do cca 65 kilo. Ak mas viac, tak fakt len na preteky. Ja ich mam aj ako pretekarske (do cca 800 km), aj ako objemovku (do cca 1000-1200). Traily a drahu beham v Inov8 (sklon 3-6 mm). Napr taky x-talon je cisto pretekarska topanka s makkou podrazkou, takze vydrzi max 400 km, ale do kamenisteho terenu a blata je to #1. Na drahu (kedze ta je dost makka) mam road-x a to neznicis a na drahe nezoderies.