Tie detské veľkosti by mi boli veľké :) Ja mám na behanie veľkosti 41 1/3 - 41 1/2, len zriedka sa mi podarí nejaká lepšia akcia, väčšinou aj 20% dole oproti cenníkovej cene beriem ako fajn ponuku. Ale ja som dosť vyberavý, takže pozerám len konkrétne modely, čo by sa mi zišli.
26.01.2025 - 18:26:13
00
Úvod sezóny v Uhrovci na Ľudovej 50. Mal som ísť žienke robiť pacera na čas pod 9 hodín, nakoniec kvôli zdravotným problémom ráno nenastúpila, tak som šiel skúsiť aspoň ja.

Na úvod potrápil chrbát - platnička, možno prechladnutý chrbát, čo sa prejavilo vo vysokých tepoch a dýchaní. Celú prvú polku som sa trápil a kráčal aj na miestach, kde by som inak asi pobehol. Od 25km chrbát povolil a už sa išlo relatívne fajn.

Teší aspoň to, že konečne sa to z mojej strany podobalo na takomto preteku aj na beh a že viac som bežal ako kráčal. Vlastne som kráčal len do fakt prudkých kopcoch, aby som šetril energiu. Na celý pretek mi stačili 4 klasické gély a 1 koféinový, plus 1 banán. Vypil som 3 deci koly, 1,5 litra vody a asi 3 deci Ionťáku (ten som si žial zabudol a ich Ionťák mi absolútne nechutil). Na tej vode musím riadne popracovať, lebo po behu som sa cítil riadne dehydrovaný.

Ak by si niekto chcel skúsiť túto trasu, určite odporúčam, ale treba sa na ňu pripraviť. Psychicky jedna z tých náročnejších, nakoľko prvých 25 km nazbieraš 80% výškových a hlava to naozaj ťažko berie, že tie kilometre ubiehajú tak strašne pomaly. Druhá polka je naopak viac rovinatejšia a dá sa tam naozaj veľa stratiť, resp. získať. Závisí, koľko síl ušetríš v prvej polke a ako ti "újdu rýchlici". No a samozrejme netreba zabúdať na to najdôležitejšie - počasie. Nultý ročník pol metra snehu na hrebeni, teraz naopak tak 10-15cm. Na jednej strane super - na druhej, aj tu členky dostali riadne zabrať. Bol sneh, bolo sucho, bolo blato.

Prílohy:

ľudova 50.png
ľudova 50.png 78.15 KiB thumb_up0thumb_down

27.01.2025 - 10:44:20
07
muffin napísal:
Tie detské veľkosti by mi boli veľké :) Ja mám na behanie veľkosti 41 1/3 - 41 1/2, len zriedka sa mi podarí nejaká lepšia akcia, väčšinou aj 20% dole oproti cenníkovej cene beriem ako fajn ponuku. Ale ja som dosť vyberavý, takže pozerám len konkrétne modely, čo by sa mi zišli.

Ty si extrem ako ja, iba opacny :)
Mne su aj 48 niekedy male.
Ale zase je vyhoda ze v tychto extra malych resp. velkych cislach sa daju skor najst relativne dobre zlavy.
Horsie je ze ak chcem konkretny model nebodaj aj farbu, casto nebyva v mojej velkosti skladom.
27.01.2025 - 11:42:46
00
KINGofFAILS napísal:
Úvod sezóny v Uhrovci na Ľudovej 50...

Čas 6:20 na takej trase a ešte s nie veľmi prívetivým terénom mi príde veľmi slušný, ale tak každý má iné ambície, niekto keď nenaháňa najlepších, tak to berie ako slabý výkon a niekto je rád, keď dobehne v limite a nemusí sa dávať dva týždne dokopy :)
Ja som len minulý rok začal obzerať nejaké tieto "krátke" ultra behy a tento rok snáď absolvujem moju prvú 50ku, tak uvidíme. Vzhľadom na moju aktuálnu výkonnosť a potenciál očakávam turistiku občas prestriedanú nejakým náznakom behu. Celkom sa na to teším, ale trochu mám aj obavy, aby som to v prvej polke neprepálil. Bude to koncom apríla, tak terén by snáď mohol byť lepší, ako je to u nás aktuálne.
27.01.2025 - 12:23:22
03
KBK?

whops pozeram ze Kosice tak asi nie :)
27.01.2025 - 12:25:31
00
UltraKras 55, ale dátum sedí :)
27.01.2025 - 12:41:19
01
muffin napísal:
Čas 6:20 na takej trase ....

Keďže sa mi zmenili plány z pacera na závodníka, tak som nemal nejaké veľké oči, ale môžem povedať, žetroška som z času sklamaný. Určite som urobil niekoľko chýb, ktoré ma stáli lepší čas.

Čo sa týka prvého ultra, ja som prvé ultra dal v roku 2021 a vybral som po Malofatranskej 50, asi najmenej vhodnú 50tku a to - Ultrafatru - cca 55km a 3700 výškových (dovtedy bol môj najdlhší beh cca 35 a 1700 výškových). Vytrápil som sa tam poriadne, nakoniec som to dokončil za 12 hodín a bola to hlavne chôdza. Ale dalo mi to veľa skúseností a každé preteky sa naučím niečo nové.

Prvého ultra sa netreba báť. Určite nevyjde podľa predstáv, pokazí sa kadečo, ale človek získa veľa skúseností, ktoré využije neskôr. Treba hlavne trénovať stravu a pitný režim, vyskúšať si boty, oblečko, beh s ruksakom, prípadne ak plánuješ vziať si aj paličky, tak aj tie. Rovnako môžem poradiť, kľudne aj prvú polku si postrážiť tepy a nevyháňať to hneď do z4 :)

Ultrakras som chcel ísť aj ja, nakoniec som sa rozhodol pre Pieniny Ultra trail v Poľsku. Rozhodol hlavne stav Slovenskej infraštruktúry, kde cesta na východ je misia na celý deň.
27.01.2025 - 12:52:35
02
Jo, mám ešte cca 3 mesiace na prípravu, zatiaľ to ide zhruba podľa plánu, aj keď v tomto období roka počítam aj s nejakými zásahmi počasia. Doteraz to bolo vcelku fajn, akurát tento víkend bol dosť nepríjemný terén na dlhý beh, topiaci sa sneh, ľad a blato, takže nohy už poslednú trištvrte hodinu trochu protestovali.
S nabalenou vestou už mám dosť nabehané, niekedy som ju bral aj tam, kde ani nebolo treba, topánky mám tiež už celkom odskúšané a kúpený rovnaký model, keďže aktuálny pár má už teraz cez 600km a za tri mesiace ešte niečo pribudne. S paličkami som skúsenosti donedávna nemal, ale už ich tiež mám kúpené a mám s nimi absolvované prvé dva behy. Po minuloročnom Smolníku a pohľade na profil toho UltraKrasu som si povedal, že bez nich by som mal asi celkom problém s kolenami.
Sledujem aj nejaké YT kanály ultrabežcov, kde radia, čo a ako, tak snáď sa mi podarí vyvarovať úplne banálnych chýb.
27.01.2025 - 13:19:34
00
Opravovali ste si niekto doma podrážku na teniskách?
Je mi ich ľúto vyhodiť, pocitovo sú ešte fajn.
Nejaký tip na lepidlo s ktorým by to mohlo držať?
Potrebujem na pätu prilepiť kúsok gumy (z niečoho vystrihnem) lebo bez toho pôjde pena rýchlo dole.
Klasika Chemoprén, alebo dačo iné?
V opravovni na mňa pozeral čudne, vraj si to netrúfa.
To už môžem rovno skúsiť sám :D

Prílohy:

20250204_170021.jpg
20250204_170021.jpg 246.67 KiB thumb_up0thumb_down

04.02.2025 - 18:20:28
00
Tenisky by sa mali po max 2000km vyhodiť. Tak hovoria bežeckí tréneri. Tvoje vyzerajú že už majú toho dosť
04.02.2025 - 20:08:24
00
Takych asi vela nie je co vydrzia 2000 km. Moja skusenost je ze po cca 800 km su uz vhodne akurat na bezne nosenie, pripadne na nejaky lahky vyklus.
04.02.2025 - 20:27:22
02
V trailovych beham aj tych 1500 ... ale skor lebo mi ich je luto. Asi kazdy to musi citit po tych 800-1000 ze to nie je ono. Na asfalte zrejme aj skor
04.02.2025 - 20:30:50
00
2000km? To je z ríše snov aj pri tréningovej obuvi s odolnejšou podrážkou.
Tieto majú tak 300-400km.
Vravím pocitovo sú ešte stále ok, nie len na tréning preto ich chcem zachrániť.
A zbytočne nevytvárať odpad tam kde nemusím.
04.02.2025 - 20:34:58
02
Moje Hokky maju okolo 5000km/9 rokov a stale v nich behavam. Mam aj novsie (vlastne uz 1000km/3roky, teda pre niekoho uz odpad :D ) a pocitovo uplne to iste. Keby ste mi zaviazali oci a nazuli bud stare, alebo nove, tak to nepoznam. A to aj ked tie nove boli naozaj nove. Preto som stare nechal, lebo som necitil rozdiel. Akurat z trailovej podrazky sa uz pred rokmi stala cestna :D Neviem co s tymi topankami robite, ze vam vydrzia len par stoviek km :^)
04.02.2025 - 21:10:53
01
Povedal by som ze nieco na tom aj bude ze sa pred par rokmi vyrabali kvalitnejsie vyrobky :)
Pre srandu aky to mas model?
Mne vydrzali Hoka Mach cca 1000km, stale sa v nich da behat ale uz su o poznanie tvrdsie a vymackane.
04.02.2025 - 21:46:08
00
keyboard_arrow_up