Ahojte poradi niekto pre zaciatocnika? Hladam kompromis lyziarky na skialp, aby sa dalo aj jazit v nich zjazdovky cely den. Idealne aby bola topanka trosku sirsia. vdaka!
27.01.2025 - 14:25:26
00
Toto je dost o style a tehcnike jazdy. Ja napriklad uz vela rokov lyzujem s detmi na cca kilovych lyziarkach a nepocitujem obmedzenie.

Ale mozno len neviem lyzovat a tak nemam citit co :)
27.01.2025 - 14:32:07
01
Poradiť to nikto neporadí, každému sedí iná.chod do obchodu a poskušaj. Ak chces pevnejšie pozeraj masívnejšie s hrúbkou papučou.vyssi komfort na celodennej zjazdovke.ale zas obmedzený pohyb pri slapani.ja tiež lyžujem s deckami na ľahkej F1lt.. tuhosť dostačujúca aj na 90mm lyže.. samozrejme ľahké znamená tenšiu papuču v mrazoch mrznúť prstiky pri zjazdovkovani.
Masívnejšie sú napr scarpa maestrale.od dynafitu hojí.od fiseru sú tam tiež nejaké transalpy.technika tiež robí skialpove klipsnaky. Scott má tiež 3klipsnove na širokú plutvy.hlavne sa nedrží značky ale aby ti sedeli .nikde netlačili.a pri slapani nevyzuvalii , lebo budeš trpieť s otlakmi na skialpe
27.01.2025 - 14:39:58
01
Predpokladam, ze nove topanky sa asi aspon kusok vytvaruju/povolia na nohe nosenim? Nejake Scotty som mal na nohe a pochvili zacali tlacit po bokoch na nohe a to boli stiahnute na minimum. No to je opat veda vybrat nieco rozumne :( kazdopadne zatial dakujem
28.01.2025 - 08:33:14
00
Ja dám rovnakú radu ako radím všetkým začiatočníkom - zatiaľ si nič nekupuj, poobchdázaj všetky strediská, tam si požičaj topánku na jednu túru, ak ti bude sedieť, poznač si, a na konci sezóny budeš približne vedieť, ktorá značka resp. ktoré kopyto ti najlepšie sedí na tvoje hnáty. Ušetríš tak kopec prachov jednak za zle vybratú lyžiarku, druhak na konci sezóny stoja tie veci výrazne menej ako v sezóne.
28.01.2025 - 12:49:30
03
Určite povolia. Bacha práve na to, aby si ich nekúpil príliš veľké. Keď si ich v predajni obuješ a poriadne pozapínaš všetky pracky (akoby si išiel lyžovať) mali by byť na pocit "podozrivo tesné." Nemôže to byť samozrejme vyslovene bolesť, no mal by si pociťovať rovnomerný, nie úplne slabý tlak okolo celého chodidla, pričom napr. citíť prsty vpredu je absolútne OK, dokonca by som povedal, že žiaduce. Po pár použitiach sa vnútorná topánočka vymačká a povolí vo všetkých smeroch, tesnejšia už určite nebude. Vo výstupovej konfigurácii by ti zas mali lyžiarky sedieť dostatočne tesne na to, aby sa ti pri nejakom rozumnom zapnutí spodných praciek pri chôdzi nedvíhala päta.

Najlepšie je za mňa poskúšať toho čo najviac, ideálne rôzne značky a vybrať si, z čoho budeš mať najlepší pocit. Akurát mysli na to, že dobre fungujúca topánka musí byť v predajni minimálne "polonepohodlná." Ak si kúpiš niečo, čo ti bude už v predajni sedieť "ako papučka," tak veľmi pravdepodobne kupuješ o číslo - dve väčšiu veľkosť, než by si mal...

EDIT: To čo píše Jeliah je tiež dosť fajn stratégia!
28.01.2025 - 13:00:38
03
No a tie papuče sa dajú doma celkom pekne vyformovať na nohu.nahriatim v trúbe a pozapibamim pre tv na pol hodinku..robím to na nových vždy 1-2x potom nikdy nemám otlaky na celodnovkach
28.01.2025 - 16:40:08
01
keyboard_arrow_up