Ja behám cca 5 rokov a odbehnutých mám necelých 20 000km (cca 15 000 v traily) a môžem napísať svoju skúsenosť.
Na začiatok si treba povedať, že čo znamená, že mi vydrží topánka a čo je funkčnosť topánky. Mám cestné Asics, ktoré majú 5 rokov, odbehaných cca 2500 km, podrážka ako nová na vrchu malá dierka. Stále sa v nich dá bežať, ale energetická návratnosť
tenisky je už dávno fuč. Mám dokonca aj Nike, ktoré som dostal ako úplne prvé tenisky, cca 7 rokov späť a aj v nich by sa dalo stále bežať, ale tiež cítim, že tá návratnosť energie a tlmenie je už preč - sú proste vytvrdnuté. Je to nepísané pravidlo, ale tie
topánky by sa naozaj mali meniť po max 2 rokoch, resp. 1000 - 1500km. Samozrejme, závisí to od mnohých faktorov, takej 50kg žene vydrží oveľa dhlšie ako 80kg mužovi. Druhá vec je, že aj tie peny v topánkach majú životnosť, proste po nejakom čase vytvrdnú a neplnia funkciu.
Čo sa týka trailových topánok, prevažne behám v Salomonoch, so zodratou podrážkou som nemal nikdy problém, problém je, že sa mi vždy odlepila podrážka. Životnosť cca 1,5 roka. Jedine Salomon Madcross sa mi roztrhli už po cca 700. Inak Salomony vydržia tých 2000km, ak nezoberiem nejaký konár. Lenže je pravda, že ja behám v snehu, v plate, častokrát potok a podobne. Opačne to má zasa Hoka, Speedcross a Chalengery. Tie majú extrémne mäkknú podrážku, žena ju zodrala do roka, cca 1000km a to Speedcrossy majú Vibramku. Oveľa lepšie sa v tomto javia torrenty, ktoré majú dlhšiu životnosť.
Ja zvyčajne mením topánky, keď už cítim, že neplnia funkciu, prípadne keď ma začne bolieť niečo, čo ma nebolelo - vtedy viem, že je to z topánok. Ale ako píšem, je to len môj názor, každý to vníma inak.