Kamenný unikát na Spiši - Dreveník a Spišský hrad

Poď sa s nami pozrieť, ako to vyzerá v Pekle. Neboj, cestu von z neho určite nájdeme a vezmeme ťa aj do raja.

Čože? Peklo a raj? Áno, na Dreveníku sa môžeš „ponoriť” hlboko do temnej rokliny Peklo, ale takisto sa prejsť oázou skalného mesta Kamenný raj. K tomu sa pridajú výhľady na okolie a navštívime aj neďaleký Spišský hrad. Veď s kartou MultiSport máme vstup zadarmo.

Travertínový poklad na Spiši

V okolí Spišského Podhradia môžeme pozorovať nenápadné, na prvý pohľad obyčajné kopce. No obyčajné rozhodne nie sú a majú čo ponúknuť. Na tomto území sa nachádza sústava travertínových kôp, ktoré tu vznikli vyzrážaním minerálnych vôd z prameňov. Práve Hornádska kotlina a Podtatranská kotlina sú územím s najväčším výskytom travertínu na Slovensku a z tohto kameňa tu časom vzniklo množstvo travertínových kôp. Spojením viacerých takýchto kôp vznikol aj Dreveník, ktorý je najväčšou travertínovou kopou na Slovensku.

V jeho blízkosti môžeme pozorovať aj ďalšie kopy ako napr. Sobotisko, Ostrá Hora, Pažiť, Kamenec, Sivá brada či Spišský hradný vrch. A čím sú zaujímavé? Travertínom, no nielen ním. Tento kameň, ktorý doslova „vyrástol z vody”, tu vytvoril unikátne prírodné úkazy ako skalné útvary, rokliny, jaskyne, priepasti,…

Dreveník a Spišský hrad
Turisticky atraktívny je Náučný chodník Sivá Brada - Dreveník, ktorý ťa prevedie samotným Dreveníkom, Spišským hradným vrchom, ktorý nezabudni spojiť s návštevou Spišského hradu, a jedinou živou travertínovou kopou Sivá brada. Po stopách týchto prírodných pokladov vyrážame aj my.

Čarovný Dreveník

Vyrážame z obce Žehra, kde je začiatok náučného chodníka (napojiť sa dá aj z Hodkoviec) a krátka prechádzka nás dovedie na samotný Dreveník. Oblasť je chránená už od roku 1925 a od roku 1993 je NPR Dreveník zapísaná v zozname UNESCO.

NPR Dreveník
Ocitli sme sa v oáze obklopení zeleňou a rôznorodými skalnými útvarmi a vežami.
Dostávame sa na vrcholovú plošinku tejto rozsiahlej travertínovej kopy a naskytujú sa nám výhľady na Hornádsku kotlinu a okolité pohoria ako Branisko, Volovské vrchy a Levočské vrchy. Na vrcholovej lúke môžeme pozorovať závrty (typické krasové jamy lievikovitého tvaru). Lúky sú bohaté na flóru a rastie tu množstvo chránených rastlín. Zbožňujem, keď to tu v lete rozvoniava materinou dúškou.

Peklo vs. raj

Najatraktívnejšou časťou sú skalné mestá - Peklo a Kamenný raj, ktorých návštevu netreba vynechať. Ako prvé máme po ceste Peklo nachádzajúce sa v západnej časti travertínovej kopy. A ako to v Pekle vyzerá? Strmým skalným terénom sa ponárame hlboko medzi vysoké bralá a dostávame sa do spleti skalných chodieb.

Dreveník - roklina PekloDreveník - roklina Peklo

Obdivujeme aj množstvo lezeckých ciest na 40 m vysokých stenách. Je to tu síce temné a trochu pochmúrne, no zároveň krásne. V takomto pekle sa nám veru páči. Horšie je, že sa tu človek ľahko zatúla a zrazu z pekla niet cesty von.

Dreveník, Peklo
Po chvíľke blúdenia sa našťastie vymotáme a z temnoty sa vyslobodíme na svetlo. Vo vrcholovej časti sa nachádza aj pekná vyhliadka, z ktorej pozorujeme Spišské Podhradie, Volovské vrchy a Kráľovu hoľu a Vysoké Tatry.

Vyhliadka nad peklom v NPR Dreveník
Presúvame sa na východnú časť Dreveníka a vchádzame do skalného mesta Kamenný raj. Tu je atmosféra úplne iná. Ocitli sme sa v oáze obklopení zeleňou a rôznorodými skalnými útvarmi a vežami.

Dreveník - Kamenný raj
Táto časť je veľmi rozmanitá a ľahko sa dá vyjsť aj na množstvo vyhliadkových skál. Užívame si atmosféru raja a pozorujeme aj lezcov na jednej z mnohých lezecky atraktívnych stien.

Dreveník - Kamenný raj

Zalezie si každý

Celá oblasť Dreveníka je u lezcov veľmi obľúbená a zalezú si tu pokročilí aj začínajúci lezci. Lezecký areál je rozdelený na 3 sektory - raj, peklo a červené previsy a celkovo sa tu nachádza okolo 300 ciest rôznych obtiažností. Práve oblasť raj je vhodná aj pre začiatočníkov a nájdeš tu množstvo ľahkých ciest, na ktorých sa často učia liezť aj deti. Vždy keď tu pozorujem lezcov a lezkyne, láka ma nakúpiť si lezecké vybavenie a okúsiť aj túto outdoorovú aktivitu. Raz možno.

DreveníkNPR Dreveník

Tajomný Dreveník

Nezdá sa to, no ak chceš na Dreveníku všetko preskúmať, zaberie to celkom dosť času. Je to také príjemné motanie sa po cestičkách, obdivovanie výhľadov, krasových javov a veľmi ľahko stratíš pojem o čase. Hoci som Dreveník navštívila už nespočetne veľakrát, zakaždým ma fascinuje, pretože vždy tu nájdem niečo, čo som si predtým nevšimla.

Dreveník
A to všetko je len malá časť celej oblasti. Ukryté tu je aj množstvo jaskýň, celkovo bolo doposiaľ objavených 24, no tie nie sú turisticky prístupné. Nájdené tu boli aj bohaté nálezy po pračloveku a stále sa tu nachádza množstvo doteraz nepreskúmaných častí. Nuž, tajomný Dreveník toho ešte ukrýva veľa.

Spišský hrad

Ide sa na hrad

My sa náučným chodníkom presúvame ďalej a pred nami sa vypína ďalšia travertínová kopa - Spišský hradný vrch. Hradný kopec ako aj Dreveník boli v minulosti osídľované ľuďmi rôznych kultúr a kmeňov, zrejme vďaka bohatstvu minerálnych prameňov, ale aj vynikajúcej strategickej polohe. No práve Spišský hradný vrch je miestom, kde na prelome 12. a 13. storočia začal vznikať Spišský hrad, jeden z najrozsiahlejších stredovekých hradov v Európe.

Spišský head a kart MultiSportSpišský hrad

Ak máš kartu MultiSport, nezabudni si ju pripraviť, keďže ju môžeš využiť na vstup na hrad. Ani my sme návštevu hradu nevynechali a vo videu ťa prevedieme jeho hradbami.

Spišský hrad
Avšak určite príď na hrad aj ty, rozhodne to stojí za to a najmä v letnej sezóne sa tu konajú rôzne akcie a osobne všetkým odporúčam nočnú prehliadku. Viac nám ale prezradí Natália Seligová zo Spišského múzea v Levoči, ktorú na konci videa trošku vyspovedáme.


Návšteva Spišského hradu a Dreveníka je ideálny tip aj na rodinný výlet. Všetkým odporúčame zbaliť turistické batohy a vyraziť za dobrodružstvom. Bude to stáť za to!
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Muránska planina - výhľady, hrad a sysle
Čo navštíviť v Muránskej planine? Krásne vyhliadky, Muránsky hrad, ale aj buchty a sysle zaručia výlet plný zážitkov.
Veľká Fatra – hrebeňom cez Zvolen až na Končitú
Ak hľadáš rýchlu a pohodovú túru s veľkolepými výhľadmi, tento okrajový hrebeň Veľkej Fatry sa ti bude páčiť.
Spoznávame poľské Tatry - cez Veľký Giewont do Červených vrchov
Poľské Tatry nám svojou rozmanitosťou vyrazili dych! Poď s nami objaviť symbolický kopec Poliakov, Červené vrchy a množstvo ďalších krás tejto trasy.
keyboard_arrow_up