Ako na beh: Praktické rady pre začiatočníkov

Na čo sa sústrediť pri bežeckých začiatkoch? Ako začať s behom od nuly a vybudovať si návyk?

Začať s behom nie je ťažké, veď koľko ľudí už s behom začalo a po pár týždňoch hneď aj skončilo. Ak nechceš, aby to bol aj tvoj prípad, netreba sa do toho bezhlavo pustiť. Dôležité je nielen začať, ale najmä zotrvať a vybudovať si návyk. V tomto článku si zhrnieme základné rady dôležité pre všetkých začiatočníkov.

Drž sa plánu

Aby si si vytvoril/a návyk, je dobré zvoliť si určité dni v týždni, kedy vybehneš a stanoviť si ciele. Môže to byť počet km, ktoré chceš do týždňa odbehnúť alebo vhodnejšie na začiatok je stanoviť si čas, ktorý chceš behu venovať. Príklad: behať budem 3x do týždňa (pondelok, streda, piatok) po 30 min.

Ak chceš pri behu zotrvať, snaž sa svojho plánu držať, a to aj v horších podmienkach. V začiatkoch nejde o to, aby si zabehol/zabehla daným tempom či presný počet km. Bež tak, ako vládzeš, ale hlavne sa snaž držať plánu na 100 %. Budú dni, keď sa ti ozaj nebude chcieť alebo bude vonku pršať, no práve vtedy je dôležité prekonať lenivosť a vybehnúť na pár minút. Takto si prvé týždne vybuduješ návyk a až potom sa môžeš posunúť niekam ďalej.

Ako na beh

Bež pomaly

V začiatkoch sa vôbec nezameriavaj na tempo, ktorým bežíš a nesnaž sa behať čo najrýchlejšie. Sústreď sa len na správny pohyb a dýchanie (základy techniky nájdeš v tomto videu). Ak sa príliš zadychávaš, spomaľ alebo prejdi do chôdze. Jednoducho bež/choď tak, aby si to udýchal/a, ideálne nosom.

Striedaj beh s chôdzou

V začiatkoch je prirodzené, že nebudeš vládať súvisle behať stanovený čas. Najlepší tréning pre začiatočníka je striedať beh a chôdzu. Postupovať môžeš rôzne:
  • buď si zvolíš konkrétne časové intervaly - spočiatku môžeš striedať 4 min. chôdze a 2 min. behu, neskôr napr. 3 min. chôdze a 3 min. behu alebo 1 min. a 1 min. a postupne začneš predlžovať dobu behu a skracovať dobu chôdze,
  • alebo budeš striedať beh s chôdzou podľa pocitu - jednoducho, keď nevládzeš, prejdeš do chôdze, následne to predýchaš a plynule prejdeš opäť do behu.

Nech už zvolíš akýkoľvek prístup, počas tréningu si daj niekoľko takýchto intervalov striedania chôdze a behu. Takýmto tzv. indiánskym behom sa postupne zlepší tvoja kondícia, dopracuješ sa k súvislému behu a chôdza úplne vymizne.

Ako začať behaťzačiatočník bežec

Choď na to postupne

S bežeckým objemom to neprežeň a pridávaj si postupne. V začiatkoch úplne stačí behať 2 - 3 razy týždenne, aby telo stihlo dostatočne zregenerovať a adaptovať sa na záťaž. Pokroky v začiatkoch sú najrýchlejšie a možno budeš mať chuť pridávať si každým behom viac a viac, avšak to sa môže ľahko zvrtnúť a riskuješ pretrénovanie či zranenie. Pridávaj si s mierou, určite nie každým behom. Z dlhodobého hľadiska je dôležitá postupná adaptácia.

Skúšaj rôzne behy

V minulom článku sme sa venovali bežeckým disciplínam, kde sme si zhrnuli aj výhody/nevýhody cestného, trailového a dráhového behu. Ak sa pýtaš, s ktorým typom behu teda začať, odpoveď je: so všetkými. Ideálne je vyskúšať si každý bežecký povrch, aby chodidlá aj celé telo dostávali rôzne podnety. Okrem toho, takáto pestrosť v behoch a striedanie povrchov ti pomôže udržať motiváciu a tvoje tréningy nebudú monotónne. Časom zistíš, čo ti najviac vyhovuje a prirodzene sa zameriaš viac na „to svoje“.

Nezabúdaj, že pri behu je extrémne dôležitá základná bežecká výbava, teda bežecká obuv, ktorú si je potrebné zvoliť podľa povrchu, po ktorom bežíš. V ďalšom diele Ako na beh si na to posvietime.

Ako na beh
Ak začínaš s behom, dôležité je správne nastavenie mysle, postupný nábeh, vybudovanie si pozitívneho vzťahu k behu a snažiť sa behať technicky správne. To všetko si vyžaduje dávku disciplíny a sebazaprenia. Verím, že ti jednotlivé rady pomôžu „rozbehnúť sa správnym smerom“ a tieto, ale aj ďalšie tipy nájdeš vo videu:


Seriál „Ako na beh“

Zdroj fotografií: archív redakcie MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Ako pretekať bez stresu a bolesti?

Video: Ako pretekať bez stresu a bolesti?

Preteky, dobrá nálada, predbiehačky a strhnutie sa davom. Ako zvládnuť fyzické a psychické zaťaženie pred pretekmi?
Ako si vybrať bežeckú vestu?

Ako si vybrať bežeckú vestu?

Zapáčil sa ti trailový beh alebo rád/rada behávaš dlhé kilometre po cestách? Nevyhovuje ti ľadvinka? Chceš sa posunúť o level vyššie a absolvovať dlhší „trail run“ či maratón?
Z 0 na maratón za 83 dní - ako som zvládol maratón pod 4 hodiny?

Z 0 na maratón za 83 dní - ako som zvládol maratón pod 4 hodiny?

Životné výzvy sú neoddeliteľnou súčasťou života. Mojou výzvou bolo zvládnuť maratón, na ktorý som trénoval 83 dní. Ako táto výzva dopadla?
keyboard_arrow_up