Veľký Javorník – Raj pre turistiku aj cyklistiku

Zodpovedne môžem prehlásiť, že všetky cesty pohybu chtivých ľudí vedú na Veľký Javorník. Či už sa vyberieš z Makova, Štiavnika alebo z Podjavorníka, zakaždým sa ti bude zdať turistika iná, ale vždy krásna.

Javorníky sa rozprestierajú na severozápade Slovenska a na východe Moravy. Veľký Javorník je najvyšším vrchom Javorníkov a leží v tesnej blízkosti slovensko-českej hranice. Na severovýchodnom svahu tohto vrchu sa rozkladá najstaršia prírodná rezervácia na Kysuciach, rezervácia Veľký Javorník. Predmetom ochrany rezervácie sú vzácne lesné spoločenstvá pralesovitého charakteru.

Veľký Javorník

Cykloturistickým chodníkom až pod vrchol

My začíname svoj výstup na Javorník tentokrát z obce Štiavnik, časť Ráztoka, po žltej značke. Na začiatku doliny ideme po asfaltke a míňame zopár chatiek ukrytých v lese. Pod chvíľou nás obehne nejaký cyklista. Zisťujeme, že oblasť je vychytená hlavne pre milovníkov elektrických bicyklov, lebo dlhé stúpania po asfaltke sú väčšinou riadna skúška morálneho nastavenia hlavy a zvládnuť to hlavne v teplom letnom období je výkon.

tip na výlet Veľký Javorník
Kde-tu vybehne z lesa aj hubár s plným košíkom hríbov. V tomto ročnom období sú milovníci tohto „športu“ určite nadšení, lebo hubárska sezóna začala oveľa skôr. Už len dúfať, že sa udrží do jesene.

Veľký Javorníkvýlet na Veľký Javorník

Po chvíli začíname byť trochu demotivovaní, naša trasa stále vedie po asfaltovej ceste, a my čakáme a hľadáme, kde už nás žltá značka navedie do lesa. Cestou míňame informačnú tabuľu, kde sa dozvedáme, že kúsok nad cestou je miesto havárie lietadla. V období 2. svetovej vojny tam spadol bombardér Boeing B-17G-60-BO. Dozvedáme sa niečo z histórie tohto miesta a pokračujeme ďalej.

Veľký Javorník, Tabuľa popisujúca historické detaily havárie lietadla

Hustým lesom posledné stúpania

Približne po 10 minútach prichádzame do časti Matúšová a vchádzame do lesa. Cesta začína byť konečne zaujímavejšia. Les je hustý a chodník menej prechodený.
Nájdeš tu kilometre kvalitne upravených bežkárskych trás.
Prekračujeme vývraty smrekov, ktoré padli za obeť pravdepodobne nejakej letnej búrke a silnému vetru. Chodník je doslova zarúbaný, ale presne toto nás baví. Aj my nachádzame hríbiky, ale keďže náš cieľ je dnes iný, pokocháme sa a ideme ďalej. Na hrebeni sa premávka zhusťuje, stretávame bežcov a turistov z iných smerov.

Chodník do Sedla pod Veľkým JavorníkomVeľký Javorník

Rozsiahle výhľady na malebné dolinky a pohoria

Veľký Javorník má rozľahlý vrchol s dreveným dvojkrížom. Dovidíš z neho na Moravsko-sliezske Beskydy, Malú Fatru a pri dobrej viditeľnosti údajne aj na Západné Tatry. My sme až také šťastie nemali. Zložíme sa, urobíme si vrcholovú fotku a pohodičku. Povybaľujeme z batohov naše tradičné dobroty, povymieňame navzájom a pokračujeme po červenej značke do Sedla Gežov a po žltej do Lyžiarskeho strediska Makov Kasárne.

Vrchol Veľkého JavorníkaVeľký Javorník

V zimnom období je presne táto oblasť známa aj pre bežkárov. Nájdeš tu kilometre kvalitne upravených bežkárskych trás a keďže je táto oblasť položená aj dosť vysoko, núdza o sneh tu nebýva. V stredisku je dosť veľký turistický ruch, takže máš možnosť dať si niečo pod zub a aj na uhasenie smädu. Schladíme sa čapovanou kofolou a vydáme sa po zelenej turistickej značke na Butorky a odtiaľ po zelenej opäť už len po asfaltovej ceste smerom nadol k autu, do časti Ráztoky, uzavrieť okruh. Po ceste sa pasieme na lesných jahôdkach, o ktoré tu nie je núdza. Také množstvo drobných červených plodov sme pohromade asi ešte ani nevideli. Takto pomalým krokom prídeme až k autu.

Veľký JavorníkVeľký Javorník

Nenáročná turistika pre rodiny s deťmi a začínajúcich turistov

Máme za sebou opäť krásny deň strávený v horách. Veľký Javorník a hrebeň sme mali veľakrát prechodený až po Stratenec, len z lyžiarskeho strediska Makov Kasárne, či už na pešo alebo na lyžiach. Z tohto smeru sme boli po prvýkrát a myslím, že ešte zopakujeme aj na bicykloch a na pešo skôr už len v jesennom období. Každopádne je to nádherná oblasť a stojí za návštevu.

Zhrnutie

  • Názov: Veľký Javorník
  • Lokalita: Javorníky
  • Značenie: veľmi dobré
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 1/5 (vo vrchnej časti trasy popadané stromy)
  • Trvanie: 4:00 hod. (aj s prestávkami)
  • Parametre: 17,6 km/536 výškových metrov
  • Typ: vrchol, horské lúky
  • Možnosť parkovania: parkovanie na konečnej autobusov, pred rampou Štiavnik, Ráztoka.
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
Zuzu19 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Bystrá - Kráľovná Západných Tatier a dychberúce výhľady

Bystrá - Kráľovná Západných Tatier a dychberúce výhľady

V Západných Tatrách panuje kráľovná menom Bystrá, ktorá ťa okrem svojej výšky očarí aj ďalšími krásami a postupne ti odhalí svoje prírodné poklady.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
keyboard_arrow_up