Muránska planina - výhľady, hrad a sysle

Čo navštíviť v Muránskej planine? Krásne vyhliadky, Muránsky hrad, ale aj buchty a sysle zaručia výlet plný zážitkov.

Muránska planina - náš jediný národný park, ktorý sme doposiaľ ešte nenavštívili. Hoci tu už máme naplánovaných pár turistických trás na preskúmanie, Muránsku planinu akosi stále len obchádzame.

Pred dvoma rokmi sme sa sem predsa len konečne vybrali, avšak uzatvorená cesta smer Muráň nás zastavila a my sme sa museli otočiť. A tak to skúšame znova, tentokrát to už musí vyjsť! A ako našu prvú návštevu tohto národného parku volíme takú „muránsku klasiku“ - hrad, sysle a buchty. Okrem toho si v mapách vyhliadneme aj známu vyhliadku - vrch Poludnica. Na výlet berieme aj našu Turifľašu a ide sa smer - Muráň.

Muránsky hrad

Sme tu! Parkujeme v obci Muráň, už nás nič nemôže odradiť od dnešnej túry. Rovno v obci začína Náučný chodník k Muránskemu hradu, no ešte predtým, ako vyrazíme, neodoláme a „vcucne“ nás do pekárničky, kde rozvoniavajú práve z pece vytiahnuté muránske buchty. Mňam! Posilnení môžeme vyraziť.

Muránska planina, Muránsky hradMuránska planina, Muránsky hrad

Náučný chodník Muránsky hrad nás vedie nenáročnou prechádzkou rozprávkovým lesom. Prichádzame k Chate pod Muránskym hradom, kde sa trasa rozdvojuje. My smerujeme najprv rovno k hradu. Ten sa vypína na skalnom brale Cigánka, ktoré je možné pozorovať aj zdola z obce.

Toto územie bolo vyhlásené za Národnú prírodnú rezerváciu Cigánka kvôli vzácnej faune a flóre a druhovej pestrosti najmä lišajníkov (na ruinách, skalách a stromoch tu rastie viac ako 330 druhov lišajníkov). Aj takéto zaujímavosti zisťujeme na náučných tabuliach, ktoré sa v areáli hradu nachádzajú.

Muránska planina, Muránsky hradMuránska planina, Muránsky hrad

A ako hrad vyzerá? Dominantná je najmä vstupná brána, ku ktorej vedie prírodné schodisko. Bránou prechádzame do areálu hradu, no dnes sa to už hradom veľmi nazvať nedá. Ide o ruiny, ktoré sú roztrúsené na planine Cigánky. Dominuje tu viac zeleň, ako samotné ruiny, ktoré splývajú v zajatí stromov, machov a lišajníkov. Náučný chodník vedie krátkou okružnou trasou, ktorá nás prevádza okrajom strmého brala Cigánky s vyhliadkami. A tie výhľady stoja za to!

Muránska planina, Muránsky hrad

Z južnej vyhliadky pozorujeme priamo pod nami obec Muráň, ďalej Revúcu a najmä rozsiahle zalesnené Stolické vrchy. Vidíme aj Poludnicu, ktorú sa nám dnes snáď podarí navštíviť. Severná vyhliadka nám zas ukáže Kráľovu hoľu, nad ktorou sa hromadia prichádzajúce mraky. Dáme si teda krátku pauzu a rýchlo pokračujeme ďalej.

Muránska planina, Muránsky hrad

Poludnica, ktorú ešte nepoznáme

Od Chaty pod Muránskym hradom pokračuje ďalej náučný chodník na Veľkú Lúku - Piesky, kde nás sprevádza aj miestny sprievodca (psík). Veľká lúka je známa aj tradičným chovom koní - Noriky muránske, ktoré tu však nestretávame (kone na Veľkej lúke mala možnosť vidieť Nely - info v jej článku). My na Veľkú lúku nezachádzame a z rázcestia Piesky smerujeme rýchlejším tempom po Rudnej magistrále smer Poludnica.

Táto časť je asi najnudnejšia, kráčame 3 km asfaltovou a spevnenou cestou až k rázcestiu Maretkina, kde je odbočka na Poludnicu. Vravíme si, že tento výlet by bolo ideálne skombinovať s bicyklom, keďže tu vedú vynikajúce cyklotrasy. Na rázcestí Maretkina sa nachádza chatka a odtiaľ to je už len pár minút lesným chodníkom na vyhliadku Poludnica.

Poludnica
Hoci to nie je ako tá „naša“ liptovská Poludnica, aj táto má čo ponúknuť. Fascinuje nás najmä strmosť skalných brál, z ktorých obdivujeme okolitú krajinu. Hoci sa nám zmráka, výhľady sú opäť skvelé - pozorujeme aj bralo Cigánka a ďalšie časti Muránskej planiny. Rozhodne tu je čo objavovať, snáď čoskoro navštívime ďalšie krásy Muránskej planiny, ktoré máme už dávno na zozname.

Oblačnosť sa začína kopiť z každej strany, takže cestou naspäť zvolíme rýchle tempo, rovnakou trasou. Sme naspäť v Muráni a v nohách máme 19 km, takže nakoniec celkom dlhý výlet, na ktorý si treba vyhradiť dostatok času. Ak hľadáš kratší variant, úplne stačí zájsť na hrad Muráň, ktorý poskytne podobné výhľady ako Poludnica a peknú lesnú prechádzku.

PoludnicaChata pod Muránskym hradom

S Turifľašou na sysľovisko

Z oblohy už padajú prvé kvapky, no výlet nekončí! Buchty, hrad a výhľady si odškrtávame, no na zozname sú predsa ešte sysle! Sysľovisko sa nachádza cca 2 km od obce a dá sa tam prejsť aj pešo lesným chodníkom. To by sme ale riskovali, že sa nám skryjú pred dažďom. Tak rýchlo ešte kupujeme buchty pre rodinu, štartujeme auto a priamo pred sysľoviskom parkujeme na platenom parkovisku.

Na túre sme nestretli takmer žiadnych ľudí, len pár ďalších výletníkov, no tu sa to výletníkmi, najmä tými detskými, hemží. A vôbec sa nečudujeme. Tieto drobné stvorenia sú top atrakciou, a to nielen pre deti. Čakali sme, že tu bude pár sysľov, no sme prekvapení, koľko týchto drobných hlodavcov tu pobehuje, vykukuje a doslova pózuje a predvádza sa na fotku. Pred návštevou si určite prečítaj informácie o sysľovisku a hlavne to, ako sa k syslíkom správať, čím ich kŕmiť/nekŕmiť a pod.

turifľašasyseľ

Syslíky nás poriadne zabavili. V stánku si ešte kupujeme Turilepku, ktorú lepíme na Turifľašu. Ak chceš túto neobyčajnú fľašu aj ty, na stránke turiflasa.sk sa dozvieš viac. A už aj začína pršať, perfektné načasovanie a my sme spokojní s našou „zoznamovačkou“ s Národným parkom Muránska planina. Toto bolo také „must see“ z tejto lokality - ideálny výlet aj pre rodiny s deťmi. No Muránska planina vie byť aj poriadne divoká a tajomná a svoje si tu nájdu aj duše prahnúce po dobrodružstve. Čo tak vyraziť niekedy na hrebeňovku?


Zhrnutie

  • Názov: Muránsky hrad a Poludnica
  • Lokalita: NP Muránska planina
  • Značenie: veľmi dobré
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 5 hod.
  • Parametre: 19,3 km/788 výškových metrov
  • Typ: vrchol, hrebeň, lesné cesty
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovisko v obci (platené), parkovisko pri futbalovom ihrisku (zdarma), parkovisko pri sysľovisku (platené)
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív redakcie MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Veľká Fatra – hrebeňom cez Zvolen až na Končitú
Ak hľadáš rýchlu a pohodovú túru s veľkolepými výhľadmi, tento okrajový hrebeň Veľkej Fatry sa ti bude páčiť.
Kamenný unikát na Spiši - Dreveník a Spišský hrad
Poď sa s nami pozrieť, ako to vyzerá v Pekle. Neboj, cestu von z neho určite nájdeme a vezmeme ťa aj do raja.
Volovské vrchy - potulky planinou Galmus
Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.
keyboard_arrow_up