Bôr - nepoznaná trojvrcholová hora Nízkych Tatier

Poď so mnou objaviť netypický a málo známy vrchol v Nízkych Tatrách - Bôr.

Na vrchol Bôr som sa už dlhé roky pozerala z rôznych okolitých kopcov obklopujúcich Demänovskú dolinu. No až teraz sa mi podarilo naň vybehnúť a konečne zažiť panorámy, ktoré ponúka. V tomto článku a videu ťa vezmem nielen na samotný Bôr, ale prevediem ťa okružnou trasou, na ktorej okrem hrebeňovitých výhľadov objavíš aj vyhliadky, pleso a takisto okúsiš poriadnu nízkotatranskú divočinu.

Stodôlky, Ostredok a Bencúrova veža

Ja som zvolila okruh žltou turistickou značkou so začiatkom pri Demänovskej jaskyni slobody. Prvá časť viedla cez nenápadné kopčeky Stodôlky a Ostredok nachádzajúce sa medzi horským potom Zadná voda a riečkou Demänovka. Tento hrebienok je častokrát mojou bežeckou tréningovou trasou, a zároveň tadiaľ viedla aj bežecká časť na tohtoročných pretekoch Liptov ride.

Symbolický cintorín OstredokSymbolický cintorín Ostredok

Najvýhľadovejšou časťou je práve Ostredok, ktorý poskytne kruhové výhľady na okolie. Ak hľadáš najrýchlejšiu cestu za výhľadmi, tak jednoduchšie je dostať sa sem z časti Biela Púť v Jasnej. Odtiaľ to je nenáročná prechádzka, vhodná aj pre deti.

Pod hlavným vrcholom Ostredku je ešte južný vrchol, kde stojí vyhliadka Bencúrova veža. No za otvorenejšími výhľadmi odporúčam zájsť až na samotný Ostredok. Ak budeš pokračovať ešte ďalej smerom na Stodôlky, natrafíš aj na symbolický cintorín, ktorý je venovaný obetiam nešťastí v Nízkych Tatrách.

Vrchol Ostredok s pamätníkomBencúrova veža

Vrbické pleso

V hornej časti Demänovskej doliny, priamo v Jasnej, len kúsok od cesty je ukryté najväčšie prírodné jazero Nízkych Tatier. Vrbické pleso je ako stvorené na rodinné prechádzky s deťmi, keďže okolo jazera vedie príjemný lesný chodník, nachádza sa tu aj detské ihrisko či možnosti na posedenie v tomto malebnom prostredí. Je to skvelý východiskový bod na ďalšie turistiky. Práve Ostredok a Vrbické pleso sa dajú pekne spojiť do príjemného nenáročného výletu, ktorý môžeš absolvovať priamo z Jasnej.

Vrbické plesoVrbické pleso

Tri vody a Poľana

Žltá značka ma od Vrbického plesa doviedla až k vodným nádržiam Zadná voda a odtiaľ pokračujem rozprávkovým lesom na Tri vody. Toto je moja obľúbená trasa, či už na beh, turistiku, alebo aj skialp v zime. Ten les tu na mňa zakaždým pôsobí magicky.

Od rázcestia Tri vody pokračujem priamo na hlavný hrebeň Nízkych Tatier, postupne sa mi otvoria výhľady a prichádzam na sedlo Poľany. Odtiaľ môžeš pokračovať buď východne na Chopok, alebo západne na Poľanu. Ja pokračujem krátkym výbehom na vrchol Poľana, kde stretávam aj množstvo hrebeňovkárov.

Stúpanie do sedla PoľanySedlo Poľany s výhľadmi na hrebeň Nízkych Tatier

Výhľadový hrebeň cez vrcholy Bôru

Z Poľany vychádza severne rázsocha smerujúca až po vrchol Siná. Na Sinej som už bola, na Poľane takisto, no práve hrebeň spájajúci tieto 2 kopce nemám vôbec prejdení. Konečne to napravím! O výhľady nie je núdza už na Poľane, no ako vybieham ďalej cez vrchol Zákľuky až k Bôru, odhaľuje sa mi veľmi pekný netypický pohľad na hrebeň Nízkych Tatier. Hrebeň dopĺňajú žulové vytŕčajúce skaly a terén sa príjemne vlní hore a dole. Bežecká idylka.

Rázsocha vybiehajúca od vrcholu PoľanaNízke Tatry

Ak chceš „za málo úsilia veľa výhľadov“, stačí ti jednoduchá prechádzka na Ostredok.
Bôr sa týči do výšky 1 888 m n. m. a tvoria ho celkovo 3 vrcholy - každý z nich ponúka nádherné výhľady na všetky svetové strany. Postupne sa približujem k výraznej Sinej a v pozadí obdivujem Chočské vrchy, Západné aj Vysoké Tatry. No najlepšie výhľady mám práve na okolité kopce Nízkych Tatier. Nádhera! Bôr mi poskytol iný pohľad na mnou už poznané velikány.

BôrKrásny výhľad na Sinú a Liptovskú kotlinu

Na sedlo Sinej a divočinou dole

Po prebehnutí posledného vrcholu postupne zbieham cez temný, trochu strašidelný les až do sedla Sinej. Pozor, celý tento turistický chodník od Poľany až po sedlo Sinej je uzavretý v čase od 1. októbra do 30. júna. Zo sedla Sinej ma čaká už len zbeh naspäť k Demänovskej jaskyni slobody cez Radovú dolinu. Avšak táto časť trasy je tak trochu divočinka a hlavne v úvode len preliezam a podliezam popadané stromy a predieram sa húštinou. Nižšie križujem Radovský potok a terén je príjemnejší. Celú cestu si pre istotu pospevujem a okrem vtáčikov a veveričiek nestretávam nikoho.

sedlo SinejRadovský potok

Možností je neúrekom

Ja som si v tomto výlete spojila viaceré chodníky, ktoré sa dajú absolvovať samostatne, prípadne nakombinovať s inými turistickými cieľmi. Ak chceš „za málo úsilia veľa výhľadov“, stačí ti jednoduchá prechádzka na Ostredok. Ak chceš výhľady z hlavného hrebeňa Nízkych Tatier - hor sa hore do sedla Poľany. Ak máš Gopass, neváhaj a vyvez sa lanovkou na Chopok, odkiaľ môžeš pokračovať na Poľanu a takisto až na Bôr.

Ak chceš minimum ľudí, určite si prejdi hrebeňom cez Bôry! Ak chceš zažiť aj trochu divočiny, sedlo Sinej a Radová dolina ti pripravia aj trochu adrenalínu. A ak chceš zažiť všetko dokopy, daj si celý okruh, na ktorý môžeš nahliadnuť vo videu.


Hľadáš ďalšie možnosti na výlet z Demänovskej doliny? V našich videách sme si ukázali už viacero krásnych kopcov, ktoré sú v tieni Chopku či Ďumbiera, no ponúkajú nádherné výhľady a turistiku s minimom ľudí. Inšpiruj sa a vyraz na túru aj ty.


Zhrnutie

  • Názov: Ostredok, Vrbické pleso, Poľana, Bôr
  • Lokalita: Nízke Tatry
  • Značenie: prehľadné - žltá značka
  • Obmedzenie: na trase Poľana - sedlo Sinej chodník uzavretý od 1.10. do 30.6.
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 6 - 7 hod.
  • Parametre: 19 km/1 400 m
  • Typ: vrchol, hrebeň, pleso
  • Možnosť parkovania/spoje: platené parkovisko pri Demänovskej jaskyni slobody
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
 Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť
Počas leta sme na prelome júla a augusta mali voľný víkend. Kam pôjdeme? Dohadovali sme sa s priateľkou... do Slovinska.
Na skok do rakúskych Álp
Naša krajina je bohatá na hrebeňovky a diaľkové trasy, no čo tak to trošku obmeniť a ocitnúť sa v Alpách?
Dolomity – 5 tipov na výlety
Ferraty, turistika a trailový beh v nádhernom prostredí talianskych veľhôr. Čo si pre nás pripravili Dolomity tento rok?
keyboard_arrow_up