Jalovec - keď sa turistika zmení na adrenalínový zážitok

Netušili sme, že vrch Jalovec v Slovinsku bude pre nás tak náročnou výzvou. Podarí sa nám ho zdolať?

Slovinsko - krajina, ktorú sme pred 4 rokmi prvýkrát navštívili a naše outdoorové srdcia vedeli, že tu sme ešte zďaleka neskončili. Krajina, do ktorej sa podobne ako aj do Dolomitov budeme vracať opakovane. Prečo?

Toľko rôznorodých možností na outdoorové vyžitie na tak malom kúsku územia sa len tak hocikde nevidí. Myslím si, že každý si tu nájde to svoje. A my sme si tu našli hneď niekoľko „magnetov“, ktoré nás priťahujú za novými zážitkami. Tento rok to bola kombinácia canyoningu, raftingu, vodopádov, ale aj cestnej cyklistiky a turistiky. A tento článok bude práve o turistickej časti a o tom, ako sa na prvý pohľad nevinná turistika dokáže zmeniť na najťažšiu túru našich životov.

Julske Alpy

Ktorého velikána ideme zdolať?

Mestečko Bovec v Triglavskom národnom parku je vynikajúcim horským centrom všetkých outdoorových aktivít. Majestátne štíty Júlskych Álp sa vypínajú navôkol - stačí si vybrať, ktorý zdolať. A vyberať veru je z čoho.

Možnosti na turistiku všetkých obtiažností sú tu nevyčerpateľné. My sme tu už absolvovali viaceré kratšie jednoduché aj dlhé náročnejšie túry či ferraty všetkých obtiažností. V našom zozname zdolaných štítov je napr. Mangart, Prisojnik, Slemenova Špica či Malá Mojstrovka.

Zoznam štítov, ktoré ešte chceme navštíviť, je omnoho dlhší a tentokrát sme ho zúžili na túto našu top trojku - Triglav, Škrlatica, Jalovec.

Triglav nás prirodzene silno priťahuje, veď kto by predsa nechcel vystúpiť na najvyšší vrch Slovinska. Túra na druhý najvyšší štít - Škrlaticu, bude zas určite menej frekventovaná.
Už len samotný pohľad na úžinu nám zviera žalúdok.
A čo tak vystúpiť na tzv. „slovinský Matterhorn“ - dominantný Jalovec. Nakoniec sa finálne rozhodujeme len deň pred túrou pre Jalovec, ktorý je s výškou 2 645 m n. m. šiesty najvyšší vrch v Slovinsku.

JalovecTrasa zo sedla Vršič

Ktorú trasu zvoliť?

Jalovec je turisticky dostupný z viacerých smerov, a tak prichádza na rad špekulovanie, ako to celé vymyslieť. Toto sú najprijateľnejšie možnosti, ako sa dá vystúpiť na vrchol:

  1. Od prameňa Soče (Izvir Soče) - 8,7 km/prevýšenie 1 850 m.
  2. Zo sedla Vršič - 9 km/prevýšenie 1 320 m.
  3. Zo sedla Vršič cez dolinu Tamar - 11 km/prevýšenie 1 828 m.
  4. Z obce Log pod Mangartom - 10,5 km/prevýšenie 2 240 m.
  5. Dolinou Planica a Tamar - 9,1 km/prevýšenie 1 730 m.
K tomu, samozrejme, treba pripočítať zostup. Tradične si to chceme zokruhovať, a tak volíme ako finálnu trasu kombináciu možnosti č. 3 (na výstup) a č. 2 (zostupovka). Dokopy nám to dáva cca 20 km s prevýšením 2 100 m.

V doline Tamar pod samotným vrcholom budeme mať na výber ešte 2 možnosti na finálny výstup - buď cez Kotovo sedlo, alebo cez Jalovšsku škrbinu. Vravíme si, že sa rozhodneme na mieste, čo sa nám bude pozdávať a uvidíme. Trasa naplánovaná, vyrážame smer sedlo Vršič, odkiaľ o 08:30 štartujeme plní odhodlania a nadšenia.

strmý zostup k domu Tamardolina Tamar

Pár hodín neskôr a všetko je inak

Nebudem opisovať celú túru, všetko nájdeš zdokumentované vo videu. Pretočím čas hodiniek rovno na 12:00, kedy sa situácia z hoci náročnej, ale relatívne pohodovej túry mení na nepohodu a prekonávanie hraníc. Dostávame sa na spomínané rázcestie pod majestátnym kryštálom Jalovcom a prichádza dilema - Kotovo sedlo vs. Jalovšska škrbina.

Ľudí na trase nevidno a obe cesty vyzerajú dosť náročné. Jalovšska škrbina je o niečo málinko kratšia, na Kotovom sedle zas mapy ukazujú krátky B-čkový úsek zaistenej cesty. Ideme bez ferratových setov, takže finálny verdikt padá na Jalovšsku škrbinu.

A tu to prichádza - „milované“ suťovisko. Navyše v kombinácii so strmým stúpaním, ktoré je každým metrom strmšie a strmšie. Už len samotný pohľad na úžinu nám zviera žalúdok. Vyzerá to ako lievik plný kamienkov a skál, ktoré akoby nás išli spláchnuť dole. „To ozaj tadiaľ ide cesta?“ Neveriacky sa opakovane uisťujeme na mapách. Mapy neklamú a značenie tiež vedie priamo hore, takže už len sa pevne zaprieť do paličiek a ide sa.

Jalovec, suťovisko

Pozor! Nebezpečenstvo!

Sústredíme sa na každý jeden krok, jedna chyba a letíme dolu. Bez našich paličiek Leki by sme boli stratení. Trailovky Inov-8 Roclite nás pevne držia v teréne a pomaličky, veeeľmi pomaličky, krôčik po kroku zdolávame výškové metre. Zrazu Viktorovi hodinky začnú pípať a hlásiť: „Pozor! Nebezpečenstvo! Ste v ohrození života!“ Pozeráme sa okolo, čo sa deje. Veru, nebolo nám všetko jedno a na odvahe to vôbec nepridalo.

Stúpanie do Jalovšskej škrbinyInov-8 Roclite ULTRA G 320

Plánovanie je tu základ a odporúčame vyraziť na túru naozaj zavčasu.
Poviem vám, bol to boj, trasa sa zo sute zmenila na poriadne skaliská a bolo to skôr lezenie ako turistika. Tento len 1,2 km dlhý úsek trasy s prevýšením okolo 600 m nás vytrápil ako asi doposiaľ žiadna iná túra. Zhodnotili sme, že to bolo nepríjemnejšie ako nejaká E-čková ferrata. No sme tu - v Jalovšskej škrbine. Vrchol je však ešte v nedohľadne, čas je pokročilý a oblačnosť sa začína kopiť. Stihneme to?

výlet na JalovecJalovec

Zdoláme vôbec vrchol?

Hoci sme si poriadne vydýchli a neskutočne sa nám uľavilo, na druhej strane sme si tak trochu znova povzdychli. Na Jalovec to je ešte poriadna štreka. Nie je to už žiadny extrémny terén, ktorého by sme sa báli, ale stále je to veľmi technicky náročná trasa na vrchol. Ak k tomu pripočítame zostupovú cestu, máme čo robiť. Energia ubúda, ale musíme pridať do kroku.

Ako to celé dopadlo a čo nás na trase postretlo, sa dozvieš vo videu.


Sme radi za tento náročný, ale krásny zážitok. Niekedy je dobre si pripomenúť, že hory sú nekompromisné, že v horách vládnu hory a my sme len „malé bábky“, ktoré sa musia hore podriadiť. Niekedy sa nevinná túra môže zmeniť na najnáročnejšiu túru tvojho života, preto pamätaj - plánovanie a bezpečnosť sú základom každej, aj na prvý pohľad nevinnej turistiky.

Julske Alpy
Dobre vieme, že Júlske Alpy sú technicky náročné, s takto náročným terénom máme skúsenosti a kondične sme boli tiež pripravení. Plánovanie je tu základ a odporúčame vyraziť na túru naozaj zavčasu. My zakaždým vyrážame na takéto túry v skorých ranných hodinách, no tentokrát sme toto trochu podcenili a vyrazili až o 8:30.

Našťastie sme to stihli do západu slnka a bez búrok, no táto túra nám len potvrdila, že vyraziť o 6:00 je naozaj dôležité. Ak chceš zdolať niektorý z najvyšších štítov Júlskych Álp, rátaj s tým, že to nebude zadarmo a vyžaduje si to kondíciu aj skúsenosti.

Zhrnutie

  • Názov: Jalovec
  • Lokalita: Triglavský národný park, Júlske Alpy, Slovinsko
  • Značenie: červené značenie na skalách, treba byť obozretný
  • Obtiažnosť: 5/5
  • Trvanie: 10 - 11 hodín
  • Parametre: 20 km/2 250 m
  • Typ: alpská vysokohorská turistika
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovisko na sedle Vršič
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
vero-nika 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Slovinsko - horská idylka nad Bohinjským jazerom
Vezmeme ťa na nenáročnú túru s krásnymi výhľadmi na Triglav a Bohinjské jazero. Ideš s nami?
Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé
Výživná celodenná túra, ktorá ti ukáže romantickú a pokojnú, ale aj divokú a akčnú stránku Roháčov.
Bôr - nepoznaná trojvrcholová hora Nízkych Tatier
Poď so mnou objaviť netypický a málo známy vrchol v Nízkych Tatrách - Bôr.
keyboard_arrow_up